مرتضی کرمی
دوره 3، شماره 13 ، اسفند 1393، صفحه 3-16
چکیده
این پژوهش جهت بررسی اثر دو سطح انرژی و طول مدت دوره پروار بر خصوصیات رشد بره های نر بومی چالشتری اجرا گردید. برای این منظور تعداد 64 رأس بره شیرگیری شده با جیره ای شامل دو سطح 3/2 و 5/2 مگاکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم در دو دوره 90 و 120 روزه، پروار گردیدند.آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با روش فاکتوریل 2×2 انجام شد.پروتئین ...
بیشتر
این پژوهش جهت بررسی اثر دو سطح انرژی و طول مدت دوره پروار بر خصوصیات رشد بره های نر بومی چالشتری اجرا گردید. برای این منظور تعداد 64 رأس بره شیرگیری شده با جیره ای شامل دو سطح 3/2 و 5/2 مگاکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم در دو دوره 90 و 120 روزه، پروار گردیدند.آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با روش فاکتوریل 2×2 انجام شد.پروتئین خام جیره ها( 14 درصد)در همه تیمارها یکسان بود. در پایان هر دوره پروار، 16 رأس و مجموعا 32 راس بره بطور تصادفی انتخاب و ذبح گردیدند. کلیه اطلاعات با بسته آماری SAS و روش GLM تجزیه و تحلیل آماری شدند. سطوح مختلف انرژی اثر معنی داری بر افزایش وزن روزانه بره ها نداشت. طول مدت پروار بر روی افزایش وزن روزانه بره ها تاثیر معنی دار داشت (01/0p<). تأثیر سطوح مختلف انرژی و مدت پروار بر خوراک مصرفی روزانه و ضریب تبدیل خوراک بره ها معنی دار بود (05/0p<). اثر مدت پروار بر میزان آب از دست رفته گوشت در سردخانه در طی 24 ساعت معنی دار بود(05/0p<). در کل به دلیل افزایش وزن روزانه بیش تر، خوراک مصرفی روزانه کم تر و ضریب تبدیل خوراک و بازده غذایی بهتر، مدت پروار 90 روز و با توجه به عدم تفاوت معنی دار در افزایش وزن روزانه، بازده غذایی و افت لاشه، سطح انرژی 3/2 مگا کالری، نتایج بهتری داشتند.
آزاده میرشمس الهی
دوره 3، شماره 13 ، اسفند 1393، صفحه 17-26
چکیده
این پژوهش به منظور مقایسه روش های مختلف همزمان سازی فحلی کوتاه مدت در گوسفند فراهانی و تعیین مناسب ترین روش از نظر راندمان اجرا گردید. برای این منظور، تعداد 123 راس میش توده فراهانی در یکی از دامداری های روستای رباط ترک شهرستان دلیجان استان مرکزی انتخاب و پس از اطمینان از سلامت جسمانی، به طور تصادفی به 5 گروه آزمایشی تقسیم شدند. برنامه ...
بیشتر
این پژوهش به منظور مقایسه روش های مختلف همزمان سازی فحلی کوتاه مدت در گوسفند فراهانی و تعیین مناسب ترین روش از نظر راندمان اجرا گردید. برای این منظور، تعداد 123 راس میش توده فراهانی در یکی از دامداری های روستای رباط ترک شهرستان دلیجان استان مرکزی انتخاب و پس از اطمینان از سلامت جسمانی، به طور تصادفی به 5 گروه آزمایشی تقسیم شدند. برنامه همزمان سازی فحلی برای گروههای آزمایشی به شرح ذیل انجام گردید. گروه اول، گذاشتن سیدر پروژسترون در روز صفر همراه با تزریق عضلانی PGF2 در همان روز و خروج سیدر همراه با تزریق عضلانیPMSGدر روز هفتم؛ گروه دوم، گذاشتن سیدر پروژسترون در روز صفر، تزریق عضلانی PGF2 در روز ششم و خروج سیدر همراه با تزریق عضلانیPMSGدر روز هفتم؛ گروه سوم اسفنج گذاری در روز صفر همراه با تزریق عضلانی PGF2 در همان روز، و خروج اسفنج همراه با تزریق عضلانیPMSGدر روز هفتم؛ گروه چهارم اسفنج گذاری در روز صفر، تزریق عضلانی PGF2 در روز ششم و خروج اسفنج همراه با تزریق عضلانی PMSGدر روز هفتم و گروه پنجم یا گروه شاهد، بدون تیمار پروژسترون(سیدر یا اسفنج) و تزریق PMSG وPGF2. صفات مورد بررسی در این آزمایش شامل تعیین درصد زایش میش ها در تاریخ مورد انتظار، درصد بره زایی و دو قلوزایی در تاریخ مورد انتظارو وزن تولد بره ها بودند. طبق نتایج به دست آمده، درصد زایش در تاریخ مورد انتظار در گروه های آزمایشی به ترتیب برابر 95/86 ، 95/86 ،15/85 ،00/92 و00/48 درصد بدست آمد که اختلاف بین گروه های یک تا چهار با گروه پنجم (شاهد) معنی دار، ولی بین خود گروه های یک تا چهار تفاوتها معنی دار نبودند. درصد بره زایی در تاریخ مورد انتظار در گروه ها به ترتیب 65/95 ،65/95 ،29/96 ،00/104 و00/48 درصد بدست آمد که بین گروه های یک تا چهار اختلاف معنی داری مشاهده نشد ولی اختلاف این چهار گروه با گروه شاهد بسیار معنی دار بود. درصد دامهای چند قلو زا در تاریخ مورد انتظار به ترتیب 10 ،10 ،13 ،13 و 0 بدست آمد که این درصدها از نظر آماری معنی دار نبودند. با توجه به اطلاعات بدست آمده، زایمان های انجام شده در تاریخ مورد انتظار در محدوده 7 روز انجام شد و استفاده از دو وسیله درون واژنی اسفنج و سیدر در روش درمان کوتاه مدت، اثرات مطلوبی بر میزان باروری و بره زایی میش ها داشت.
زهرا عبادی
دوره 3، شماره 13 ، اسفند 1393، صفحه 27-32
چکیده
در این تحقیق، میزان آلودگی میکروبی لاشه دامهای سبک کشتار شده در کشتارگاههای سنتی استان تهران، در فصول تابستان و زمستان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 30 لاشه گوسفند و بز از کشتارگاههای سنتی شهرستانهای ری، شهریار و اسلامشهر بطور تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در انتهای خط کشتار و قبل از مرحله توزیع، از لاشه دامها ...
بیشتر
در این تحقیق، میزان آلودگی میکروبی لاشه دامهای سبک کشتار شده در کشتارگاههای سنتی استان تهران، در فصول تابستان و زمستان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 30 لاشه گوسفند و بز از کشتارگاههای سنتی شهرستانهای ری، شهریار و اسلامشهر بطور تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در انتهای خط کشتار و قبل از مرحله توزیع، از لاشه دامها نمونه برداری شد. نمونهها با پوشش استریل محفوظ شده و تحت شرایط کنترل شده و سرد به آزمایشگاه انتقال داده شدند. ویژگیهای میکروبی شامل شمارش کلی میکروارگانیسمها (توتالکانت)، کلیفرم، استافیلوکوکوس اورئوس، کپک ومخمر و سرمادوستها تعیین گردید. همچنین احتمال وجود اشریشیاکلی و سالمونلا در گوشت، مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد که مقدار بار میکروبی لاشهها در فصول مورد بررسی با یکدیگر تفاوت معنیدار داشت و با افزایش برودت هوا از میزان آلودگی میکروبی لاشه ها کاسته شد. لگاریتم تعداد کلنی در هر گرم (LogCFU/g) توتال کانت، کلیفرم، استافیلوکوکوس اورئوس، کپکومخمر و سرمادوستها در فصل تابستان بترتیب LogCFU/g 14/0±35/5، 20/0±30/3، 12/0±36/2، 15/0±64/1 و 20/0±25/4 ودر فصل زمستان، بترتیب LogCFU/g 14/0±83/4، 20/0±07/2، 12/0±03/2، 15/0±17/1 و 20/0±82/3 بدست آمد. در فصول مورد بررسی لاشههای گوسفند وبز فاقد سالمونلا بودند، ولی باکتری اشریشیاکلی در تمامی نمونههای کشتارگاهی مشاهده شد.
زهرا عبادی
دوره 3، شماره 13 ، اسفند 1393، صفحه 33-38
چکیده
در این تحقیق میزان مواد معدنی گوشت شتر طی دوره های مختلف پروار مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 12 نفر شتر تککوهانه (Camelus dromedarius) با جیره مشخص طی دورههای شش و نه ماه پروار شدند. سن شروع پروار شترها 12 ماهگی بود و ترکیب خوراک شامل 25% یونجه، 25% کاه و 50% کنسانتره (حاوی 55% جو، 20% سبوس، 15% تفاله چغندر، 8% کنجاله تخم پنبه و 2% نمک) ...
بیشتر
در این تحقیق میزان مواد معدنی گوشت شتر طی دوره های مختلف پروار مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 12 نفر شتر تککوهانه (Camelus dromedarius) با جیره مشخص طی دورههای شش و نه ماه پروار شدند. سن شروع پروار شترها 12 ماهگی بود و ترکیب خوراک شامل 25% یونجه، 25% کاه و 50% کنسانتره (حاوی 55% جو، 20% سبوس، 15% تفاله چغندر، 8% کنجاله تخم پنبه و 2% نمک) بود که در شرایط یکسان در جیره مصرف شد. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تکرار (دام) انجام شد. پس از پروار، دامها ذبح شده و لاشهها به سردخانه 5 درجه سانتیگراد انتقال داده شد. پس از طی مرحله جمود نعشی، میزان عناصر معدنی گوشت نواحی ران و سردست لاشهها شامل ریز مغذیهای کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم، روی و آهن در گوشت مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقدار مواد معدنی گوشت در نواحی ران و سردست تفاوت معنیدار ندارد، ولی غلظت آنها متاثر از طول دوره پروار است. درصد کلسیم، فسفر و منیزیم گوشت، با افزایش زمان پروار از شش به نه ماه، کاهش داشت، درحالیکه میزان عناصر دیگر مانند پتاسیم، سدیم، روی و آهن در گوشت افزایش یافت و این تفاوت برای عنصر روی معنیدار بود. غلظت ریز مغذی روی در گوشت شتر در دورههای شش و نه ماهه پروار بترتیب، 02/7±6/137 و ppm 58/7±6/181 تعیین شد.
لاله یزدانپناه گوهرریزی
دوره 3، شماره 13 ، اسفند 1393، صفحه 39-46
چکیده
این آزمایش با هدف بررسی اثر استفاده ازاسانس مرزه بر میزان آفلاتوکسین تولیدی در خوراک دام توسط قارچ آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید. به این منظور نمونههای خوراک دام توسط دستگاه اتوکلاو استریل گردیدند. به هر نمونه 300 گرمی خوراک دام مقدار 2 میلیلیتر اسپور قارچ و 3 میلیلیتر از اسانس مرزه با غلظتهای صفر، 300، 400، 500 ...
بیشتر
این آزمایش با هدف بررسی اثر استفاده ازاسانس مرزه بر میزان آفلاتوکسین تولیدی در خوراک دام توسط قارچ آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید. به این منظور نمونههای خوراک دام توسط دستگاه اتوکلاو استریل گردیدند. به هر نمونه 300 گرمی خوراک دام مقدار 2 میلیلیتر اسپور قارچ و 3 میلیلیتر از اسانس مرزه با غلظتهای صفر، 300، 400، 500 و 600 میلیگرم در کیلوگرم به هر یک از نمونهها اضافه گردید و در شرایط یکسان از نظر دما، رطوبت و اکسیژن قرار داده شدند. پس از 20، 40 و60 روز از خوراکها نمونهبرداری شد و غلظت سموم آفلاتوکسین از انواع B1، B2، G1 و G2 در آنها اندازهگیری گردید. اطلاعات بهدست آمده در قالب طرح کاملا تصادفی با نرمافزارSPSS تجزیه آماری گردید و مقایسه میانگینها با آزمون دانکن(01/0P<) انجام شد. نتایج نشان داد که اسانس مرزه از غلظت 400 میلیگرم در کیلوگرم و بالاتر دارای خاصیت ضدقارچی برای توقف رشد و فعالیت قارچ آسپرژیلوس فلاووس و کاهش آفلاتوکسین میباشد بهطوریکه غلظت 600 میلیگرم در کیلوگرم میزان تولید آفلاتوکسین را تا حد چشمگیری کاهش میدهد.
حسین غلامی؛ محمد بابایی؛ ناصر تیمور نژاد
دوره 3، شماره 13 ، اسفند 1393، صفحه 47-54
چکیده
این پژوهش به منظور به دست آوردن معادلات تخمین انرژی از داده های تولید شده در مورد علوفه مراتع ایلام و در نهایت تکمیل جداول استاندارد انرژی و مواد مغذی خوراکهای دام و طیور ایران انجام گرفت. داده ها از آزمایشگاه تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و گزارشات نهایی طرح های تحقیقاتی گرفته شد. از آزمایشات تعیین قابلیت هضم به روش آزمایشگاهی ...
بیشتر
این پژوهش به منظور به دست آوردن معادلات تخمین انرژی از داده های تولید شده در مورد علوفه مراتع ایلام و در نهایت تکمیل جداول استاندارد انرژی و مواد مغذی خوراکهای دام و طیور ایران انجام گرفت. داده ها از آزمایشگاه تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و گزارشات نهایی طرح های تحقیقاتی گرفته شد. از آزمایشات تعیین قابلیت هضم به روش آزمایشگاهی علوفه مراتع ایلام در برازش و ارائه معادلات استفاده شد. به این منظور از DOMDبه عنوان متغیر مستقل استفاده شد. همه معادلات برآزش شده اعم از خطی، لگاریتمی، معکوس، درجه دوم، درجه سوم، تابع توان، تابع اس و تابع نمایی حاصل از روش آزمایشگاهی (روش تیلی وتری) با ضریب تبیین بالا، قابل قبول و معنی دار بودند. از بین انواع معادلات فوق، معادله تابع خطی زیر به دلیل سادگی و کاربرد ساده تر برای تخمین انرژی قابل متابولیسم پیشنهاد می شود.
ME ( Mcal/Kg DM ) = 160 / 2 - E - 15 + 0037 / 0DOMD (g/Kg )
با مقدار ماده آلی قابل هضم در ماده خشک( DOMD) 50/541 گرم در کیلو گرم مقدار انرژی قابل متابولیسم علوفه مرتعی ایلام برابر 01/2 خواهد بود. با استفاده از معادلات انجمن ملی تحقیقات (NRC )، مقدار انرژی قابل هضم برابر 46/2 شد. انرژی خالص نگهداری 16/1 و انرژی خالص رشد برای علوفه های مراتع استان ایلام 60/0 به دست آمد
سید عبداله حسینی؛ حسین جوزانی؛ هوشنگ لطف الهیان
دوره 3، شماره 13 ، اسفند 1393، صفحه 55-68
چکیده
به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف اسید آمینه متیونین بر عملکرد، ایمنی و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی در دوره آغازین، آزمایشی با استفاده از 700 قطعه جوجه گوشتی آرین 386 در قالب طرح کاملاٌ تصادفی با 7 تیمار، 5 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح 38/0، 43/0، 48/0، 53/0، 58/0، 63/0 و 68/0 درصد اسید آمینه متیونین بود. ...
بیشتر
به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف اسید آمینه متیونین بر عملکرد، ایمنی و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی در دوره آغازین، آزمایشی با استفاده از 700 قطعه جوجه گوشتی آرین 386 در قالب طرح کاملاٌ تصادفی با 7 تیمار، 5 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح 38/0، 43/0، 48/0، 53/0، 58/0، 63/0 و 68/0 درصد اسید آمینه متیونین بود. وزن 7 و 14 روزگی، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در دورههای 7-0 و14-0 روزگی تحت تاٌثیر سطوح مختلف اسید آمینه متیونین قرار گرفتند(05/0>P). در سن 14 روزگی بالاترین وزن و بهترین ضریب تبدیل غذایی مربوط به سطح 43/0 درصد متیونین بود. پاسخ به گلبول قرمز گوسفندی، ایمنوگلوبولین های G و M ، نسبت هتروفیل به لنفوسیت و تعداد گلبولهای سفید تحت تاثیر سطوح متیونین قرار نگرفتند. همچنین استفاده از سطوح مختلف متیونین بر سطح فسفر، کلسیم، تری گلیسرید، کلسترول، HDL ، اسید اوریک، هورمونهای T3، T4 و پروتئین های پلاسما اثر معنی دار نداشت(05/0<P).
سیروس نوروزی؛ هوشنگ لطف الهیان؛ مجید منایی
دوره 3، شماره 13 ، اسفند 1393، صفحه 69-78
چکیده
این تحقیق به منظور تعیین اثرات سطوح مختلف میوه کهور، همراه و بدون آنزیم بر عملکرد جوجههای گوشتی یک روزه سویه تجاری آرین به مدت 7 هفته انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل 2×4 شامل چهار سطح میوه کهور (صفر، 5، 10 و 15 درصد) و دو سطح آنزیم (صفر و 05/0 درصد جیره غذایی) اجرا گردید. تعداد 640 قطعه جوجه گوشتی ...
بیشتر
این تحقیق به منظور تعیین اثرات سطوح مختلف میوه کهور، همراه و بدون آنزیم بر عملکرد جوجههای گوشتی یک روزه سویه تجاری آرین به مدت 7 هفته انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل 2×4 شامل چهار سطح میوه کهور (صفر، 5، 10 و 15 درصد) و دو سطح آنزیم (صفر و 05/0 درصد جیره غذایی) اجرا گردید. تعداد 640 قطعه جوجه گوشتی به طور تصادفی در 32 واحد آزمایشی با 8 تیمار آزمایشی، 4 تکرار و تعداد 20 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار توزیع و از سن 1 تا 42 روزگی مورد مطالعه قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی روزانه، ضریب تبدیل غذایی، درصد تلفات، شاخص تولید و هزینه تمام شده خوراک به ازای هر کیلوگرم وزن بدن بود. نتایج نشان داد که میانگین افزایش وزن روزانه تحت تاثیر جیرههای آزمایشی قرار گرفت (05/0>p)، به نحوی که با افزایش سطح میوه کهور، افزایش وزن کاهش یافت. میانگین خوراک مصرفی تحت تاثیر سطوح مختلف میوه کهور قرار گرفت و افزایش معنیداری را نسبت به شاهد نشان داد (05/0>p)، به طوری که با افزایش سطح میوه کهور، میزان خوراک مصرفی نیز افزایش یافت. میانگین ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر جیرههای آزمایشی قرار گرفت و با افزایش سطح میوه کهور ضریب تبدیل افزایش یافت. نتایج مربوط به درصد لاشه نشان داد که تیمار شاهد فقط با سطح 5 درصد میوه کهور تفاوتی را نشان نداد ولی با دیگر سطوح 10 و 15 درصد اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0>p). سطوح افزودن آنزیم فقط بر میانگین غذای مصرفی روزانه تاثیر معنی داری داشت (05/0>p) و باعث افزایش مصرف خوراک در جوجه ها شد ولی بر هیچ یک از دیگر صفات تاثیر معنی داری نداشت. از نظر اقتصادی، با افزایش سطح میوه کهور در جیره غذایی، قیمت جیره کاهش یافت. بنابر این نتیجهگیری میگردد که استفاده از 5 درصد میوه کهور با آنزیم در جیره غذایی، تاثیر مثبتی را بر بعضی از صفات عملکردی بویژه میانگین افزایش وزن روزانه جوجه های گوشتی داشته است و همچنین از نظر اقتصادی نیز نسبت به تیمار شاهد باعث کاهش قیمت جیره غذایی خواهد شد
میلاد توکلی؛ سید عبداله حسینی؛ ابوالفضل زارعی
دوره 3، شماره 13 ، اسفند 1393، صفحه 79-92
چکیده
به منظور بررسی اثر اسانس پونه کوهی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پاسخهای ایمنی در جوجههای گوشتی آرین، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 500 قطعه جوجهی گوشتی با 5 تیمار شامل، 1- تیمار شاهد، 2- جیره حاوی پروبیوتیک(پروتکسین)150 میلیگرم در کیلوگرم ، 3- جیره حاوی آنتیبیوتیک(آویلامایسین) 150 میلی گرم در کیلوگرم، 4- جیره حاوی اسانس ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر اسانس پونه کوهی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پاسخهای ایمنی در جوجههای گوشتی آرین، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 500 قطعه جوجهی گوشتی با 5 تیمار شامل، 1- تیمار شاهد، 2- جیره حاوی پروبیوتیک(پروتکسین)150 میلیگرم در کیلوگرم ، 3- جیره حاوی آنتیبیوتیک(آویلامایسین) 150 میلی گرم در کیلوگرم، 4- جیره حاوی اسانس پونه کوهی 200 میلیگرم در کیلوگرم خوراک و 5- جیره حاوی اسانس پونه کوهی400 میلیگرم در کیلوگرم خوراک در چهار تکرار، هر تکرار 25 قطعه جوجه گوشتی آرین در سن یکروزه (مخلوط نر و ماده) به مدت 42 روز انجام شد. در سن 42 روزگی از هر تکرار 2 قطعه (یک خروس و یک مرغ)پرنده به طور تصادفی انتخاب و جهت بررسی اجزاء لاشه ذبح گردیدند. وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی، خوراک مصرفی، ماندگاری و شاخص تولید در سن 42 روزگی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. وزن نسبی لاشه و اجزای مختلف لاشه (بجز کبد) تحت تأثیر هیچ یک از تیمارها قرار نگرفت. درصد هتروفیل در جیره حاوی 200 میلی گرم پونه کوهی بیشترین مقدار (20/30) و اختلاف معنیداری (05/0>p) با تیمارهای حاوی 400 میلیگرم در کیلوگرم پونه کوهی و گروه کنترل داشت. نسبت هتروفیل به لنفوسیت در گروه حاوی 200 میلیگرم در کیلوگرم پونه کوهی بیشترین مقدار (449/0) و اختلاف معنیداری (05/0>p) با گروه حاوی 400 میلیگرم در کیلوگرم پونه کوهی و گروه کنترل داشت (به ترتیب 385/0 و 381/0). نتایج این پژوهش بیانگر تاثیر گیاه دارویی پونه کوهی بر ایمنی سلولی در جوجههای گوشتی است.
مهناز صالحی
دوره 3، شماره 13 ، اسفند 1393، صفحه 93-102
چکیده
شتر یک دام چندمنظوره در تولید شیر، گوشت، الیاف و پوست شناخته میشود که برای حمل و نقل، بارکشی، سوارکاری، شخمزنی و خیلی از فعالیتهای کشاورزی نیز بکار میرود. هدف از مقاله حاضر، تجزیه و تحلیل وضعیت مطالعات شتر در سطح دنیا، بالاخص روند آن طی 1960 تا 2014 میلادی است. زمینه اصلی این مقاله بررسی مطالعات شتر و ارائه بعضی از نکات در مورد ...
بیشتر
شتر یک دام چندمنظوره در تولید شیر، گوشت، الیاف و پوست شناخته میشود که برای حمل و نقل، بارکشی، سوارکاری، شخمزنی و خیلی از فعالیتهای کشاورزی نیز بکار میرود. هدف از مقاله حاضر، تجزیه و تحلیل وضعیت مطالعات شتر در سطح دنیا، بالاخص روند آن طی 1960 تا 2014 میلادی است. زمینه اصلی این مقاله بررسی مطالعات شتر و ارائه بعضی از نکات در مورد جمعیت شتر میباشد. بهنظر میرسد جمعیت شتر، حتی در بعضی از کشورها که دارای افت شدید و یا روند کاهشی منظمی از جمعیت شتر هستند، در معرض خطر قرار ندارد. تعداد شتر مرتباً از سال 1961 رو به رشد است، ولی جمعیت فعلی شتر دنیا توسط سازمان خواربارجهانی (27010350 نفر در سال 2014) تخمین زده شده است. در ارتباط با علوم مربوط به شتر، تعداد کمی مقالات در سه دوره زمانی (قبل از سال 1990، دهه 90 و بعد از سال 2012 میلادی) مدنظر قرار گرفته است. روند افزایشی منظمی از تعداد انتشارات در مورد مسائل مربوط به شتر مشاهده میشود اما هنوز مطالعات محدود و یا ناکافی در مورد بعضی از چالشهای مهم مربوط به این دام، بهویژه در ارتباط با اقتصاد بومی، مدیریت، توسعه تولیدات شتر، نقش شتر با توجه به تغییرات آب و هوائی و مسائل اجتماعی – اقتصادی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری، ابعاد چندگانه بیماریهای شتر در تقابل با عوامل محیطی وجود میشود