نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسنده

عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور

چکیده

در این تحقیق، میزان آلودگی میکروبی لاشه دامهای سبک کشتار شده در کشتارگاههای سنتی استان تهران، در فصول تابستان و زمستان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 30 لاشه گوسفند ‌‌و ‌بز از کشتارگاههای سنتی‌ شهرستانهای ری، شهریار و اسلامشهر بطور تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در انتهای خط کشتار و قبل از مرحله توزیع، از لاشه‌ دامها نمونه برداری شد. نمونه‌ها با پوشش استریل محفوظ شده و تحت شرایط کنترل شده و سرد به آزمایشگاه انتقال داده شدند. ویژگیهای میکروبی شامل شمارش ‌کلی ‌میکروارگانیسم‌ها ‌(توتال‌کانت)، کلی‌فرم، استافیلوکوکوس اورئوس، کپک‌‌ و‌مخمر و سرمادوستها تعیین گردید. همچنین احتمال وجود اشریشیا‌کلی و سالمونلا در گوشت، مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد که مقدار بار میکروبی لاشه‌ها در فصول مورد بررسی با یکدیگر تفاوت معنی‌دار داشت و با افزایش برودت هوا از میزان آلودگی میکروبی لاشه ها کاسته شد. لگاریتم تعداد کلنی در هر گرم (LogCFU/g) توتال کانت، کلی‌فرم، استافیلوکوکوس اورئوس، کپک‌‌و‌مخمر و سرمادوستها در فصل تابستان بترتیب LogCFU/g  14/0±35/5، 20/0±30/3، 12/0±36/2، 15/0±64/1 و 20/0±25/4 ودر فصل زمستان، بترتیب LogCFU/g  14/0±83/4، 20/0±07/2، 12/0±03/2، 15/0±17/1 و 20/0±82/3 بدست آمد. در فصول مورد بررسی لاشه‌های گوسفند‌ و‌بز فاقد سالمونلا بودند، ولی باکتری اشریشیا‌کلی در تمامی نمونه‌های کشتارگاهی مشاهده شد.