تغییر مواد معدنی گوشت شتر تک کوهانه (Camelus dromedarius) طی دوره‌های مختلف پروار

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسنده

عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور

چکیده

در این تحقیق میزان مواد معدنی گوشت شتر طی دوره های مختلف پروار مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 12 نفر شتر تک‌کوهانه (Camelus dromedarius) با جیره مشخص طی دوره‌های شش و نه ماه پروار شدند. سن شروع پروار شترها 12 ماهگی بود و ترکیب خوراک شامل 25% یونجه، 25% کاه و 50% کنسانتره (حاوی 55% جو، 20%  سبوس، 15%  تفاله چغندر، 8%  کنجاله تخم پنبه و 2% نمک) بود که در شرایط یکسان در جیره مصرف شد. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تکرار (دام) انجام شد. پس از پروار، دام‌ها ذبح شده و لاشه‌ها به سردخانه 5 درجه سانتی‌گراد انتقال داده شد. پس از طی مرحله جمود نعشی، میزان عناصر معدنی گوشت نواحی ران و سردست لاشه‌ها شامل ریز مغذی‌های کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم، روی و آهن در گوشت مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقدار مواد معدنی گوشت در نواحی ران و سردست تفاوت معنی‌دار ندارد، ولی غلظت آنها متاثر از طول دوره پروار است. درصد کلسیم، فسفر و منیزیم گوشت، با افزایش زمان پروار از شش به نه ماه، کاهش داشت، درحالیکه میزان عناصر دیگر مانند پتاسیم، سدیم، روی و آهن در گوشت افزایش یافت و این تفاوت برای عنصر روی معنی‌دار بود. غلظت ریز مغذی روی در گوشت شتر در دوره‌های شش و نه ماهه پروار بترتیب، 02/7±6/137 و ppm 58/7±6/181 تعیین شد.