نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

2 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد مراغه

چکیده

این تحقیق به منظور تعیین اثرات سطوح مختلف میوه کهور، همراه و بدون آنزیم  بر عملکرد جوجه­های گوشتی یک روزه سویه تجاری آرین به مدت 7 هفته انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل 2×4 شامل چهار سطح میوه کهور (صفر، 5، 10 و 15 درصد) و دو سطح آنزیم (صفر و  05/0 درصد جیره غذایی) اجرا گردید. تعداد 640  قطعه جوجه گوشتی به طور تصادفی در 32 واحد آزمایشی با 8 تیمار آزمایشی، 4 تکرار و تعداد 20 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار توزیع و از سن 1 تا 42 روزگی مورد مطالعه قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی روزانه، ضریب تبدیل غذایی، درصد تلفات، شاخص تولید و هزینه تمام شده خوراک به ازای هر کیلوگرم وزن بدن بود. نتایج نشان داد که میانگین افزایش وزن روزانه تحت تاثیر جیره­های آزمایشی قرار گرفت (05/0>p)، به نحوی که با افزایش سطح میوه کهور، افزایش وزن کاهش یافت. میانگین خوراک مصرفی تحت تاثیر سطوح مختلف میوه کهور قرار گرفت و افزایش معنی­داری را نسبت به شاهد نشان داد (05/0>p)، به طوری که با افزایش سطح میوه کهور، میزان خوراک مصرفی نیز افزایش یافت. میانگین ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر جیره­های آزمایشی قرار گرفت و با افزایش سطح میوه کهور ضریب تبدیل افزایش یافت. نتایج مربوط به درصد لاشه نشان داد که تیمار شاهد فقط با سطح 5 درصد میوه کهور تفاوتی را نشان نداد ولی با دیگر سطوح 10 و 15 درصد اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0>p). سطوح افزودن آنزیم فقط بر میانگین غذای مصرفی روزانه تاثیر معنی داری داشت (05/0>p) و باعث افزایش مصرف خوراک در جوجه ها شد ولی بر هیچ یک از دیگر صفات تاثیر معنی داری  نداشت. از نظر اقتصادی، با افزایش سطح میوه کهور در جیره غذایی، قیمت جیره کاهش یافت. بنابر این نتیجه­گیری می­گردد که استفاده از 5 درصد میوه کهور با آنزیم در جیره غذایی، تاثیر مثبتی را بر بعضی از صفات عملکردی بویژه میانگین افزایش وزن روزانه جوجه های گوشتی داشته است و همچنین از نظر اقتصادی نیز نسبت به تیمار شاهد باعث کاهش قیمت جیره غذایی خواهد شد