نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسنده
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان
چکیده
این آزمایش با هدف بررسی اثر استفاده ازاسانس مرزه بر میزان آفلاتوکسین تولیدی در خوراک دام توسط قارچ آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید. به این منظور نمونههای خوراک دام توسط دستگاه اتوکلاو استریل گردیدند. به هر نمونه 300 گرمی خوراک دام مقدار 2 میلیلیتر اسپور قارچ و 3 میلیلیتر از اسانس مرزه با غلظتهای صفر، 300، 400، 500 و 600 میلیگرم در کیلوگرم به هر یک از نمونهها اضافه گردید و در شرایط یکسان از نظر دما، رطوبت و اکسیژن قرار داده شدند. پس از 20، 40 و60 روز از خوراکها نمونهبرداری شد و غلظت سموم آفلاتوکسین از انواع B1، B2، G1 و G2 در آنها اندازهگیری گردید. اطلاعات بهدست آمده در قالب طرح کاملا تصادفی با نرمافزارSPSS تجزیه آماری گردید و مقایسه میانگینها با آزمون دانکن(01/0P<) انجام شد. نتایج نشان داد که اسانس مرزه از غلظت 400 میلیگرم در کیلوگرم و بالاتر دارای خاصیت ضدقارچی برای توقف رشد و فعالیت قارچ آسپرژیلوس فلاووس و کاهش آفلاتوکسین میباشد بهطوریکه غلظت 600 میلیگرم در کیلوگرم میزان تولید آفلاتوکسین را تا حد چشمگیری کاهش میدهد.