تغذیه طیور
محمد ولی زادگاه؛ علی نوبخت
دوره 5، شماره 20 ، آذر 1395، صفحه 3-12
چکیده
این آزمایش جهت ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف مکملهای معدنی و ویتامینی در دوره پیش آغازین(1 تا 10 روزگی) بر عملکرد، صفات لاشه و وضعیت ایمنی جوجههای گوشتی انجام گرفت. در این آزمایش تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308 در یک طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار، 4 تکرار و با 20 قطعه جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. گروههای آزمایشی ...
بیشتر
این آزمایش جهت ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف مکملهای معدنی و ویتامینی در دوره پیش آغازین(1 تا 10 روزگی) بر عملکرد، صفات لاشه و وضعیت ایمنی جوجههای گوشتی انجام گرفت. در این آزمایش تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308 در یک طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار، 4 تکرار و با 20 قطعه جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. گروههای آزمایشی شامل: تیمار 1) بدون استفاده از مکملهای معدنی و ویتامینی، تیمار 2) حاوی 25/0 درصد از مکملهای معدنی و ویتامینی (گروه شاهد)، تیمار 3) حاوی 35/0 درصد از مکملهای معدنی و ویتامینی، 4) تیمار حاوی 45/0 درصد از مکملهای معدنی و ویتامینی و 5 تیمار حاوی 55/0 درصد از مکملهای معدنی و ویتامینی بودند. استفاده از سطوح مختلف مکملهای معدنی و ویتامینی در دوره پیش آغازین اثرات معنیدار بر عملکرد جوجهها در دورههای پیش آغازین، آغازین و رشد نداشت (05/0P >). خوراک مصرفی در کل دوره تحت تأثیر سطوح مکملهای مصرفی قرار گرفت(05/0P <). به طوری که کمترین مقدار آن (89/43 گرم) در گروه شاهد به دست آمد. در تجزیه لاشه و وضعیت ایمنی تفاوتی بین گروههای آزمایشی مشاهده نشد(05/0P >). با توجه به نتایج بدست آمده میتوان پیشنهاد کرد که در دوره پیش آغازین حذف و یا افزایش سطوح مکملهای مواد معدنی و ویتامینی اثرات معنیدار بر عملکرد، صفات لاشه و وضعیت ایمنی جوجههای گوشتی نداشته و سطوح پیشنهادی از این مکملها برای دورههای آغازین و رشد، در دوره پیش آغازین نیز نتیجه بهتری میدهد.
نشخوارکنندگان
آزاده میرشمس الهی؛ رمضانعلی عزیزی
دوره 5، شماره 20 ، آذر 1395، صفحه 13-24
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی وضعیت مدیریت تغذیه و خوراکدهی گاوداریهای شیری صنعتی استان مرکزی و مقایسه بین وضعیت موجود ومطلوب واحدها انجام شد. به منظور اجرای آن گاوداریها از نظر ظرفیت گاو مولد به سه طبقه 30 تا 85 رأسی، 86 تا 160 رأسی و بیشتر از160 رأس دسته بندی شده و با استفاده از روش نمونهگیری طبقهبندی شده اقدام به انتخاب 20 درصد از کل ...
بیشتر
این پژوهش به منظور بررسی وضعیت مدیریت تغذیه و خوراکدهی گاوداریهای شیری صنعتی استان مرکزی و مقایسه بین وضعیت موجود ومطلوب واحدها انجام شد. به منظور اجرای آن گاوداریها از نظر ظرفیت گاو مولد به سه طبقه 30 تا 85 رأسی، 86 تا 160 رأسی و بیشتر از160 رأس دسته بندی شده و با استفاده از روش نمونهگیری طبقهبندی شده اقدام به انتخاب 20 درصد از کل واحدهای استان گردید. سپس از طریق تکمیل پرسشنامه و دادهبرداری مستقیم، وضعیت مدیریت تغذیه واحدهای انتخاب شده مورد بررسی قرار گرفت. در 21 درصد از کل واحدهای مورد مطالعه، روش تعلیف کاملاً مجزا و جداگانه علوفه و مواد متراکم، و در 31/26 درصد از کل واحدهای مورد مطالعه، روش خواکدهی کاملاً مخلوط مشاهده شد. نتایج نشان داد که تفاوت بین مقادیر مصرف شده و مورد نیاز برمبنای توصیههای 2001NRC به ازای هر رأس در روز برای گاوهای شیری پرتولید از نظر کیلوگرم ماده خشک مصرفی، انرژی خالص شیردهی (مگا کالری)، پروتئین خام (گرم)، کلسیم (گرم) و فسفر (گرم) به ترتیب برابر با 23/0، 66/1- ،43/226- ، 12/69، و99/8 بود. تفاوت میزان مصرف و نیاز انرژی خالص شیردهی، پروتئین خام، کلسیم و فسفر (بجز طبقه دوم برای مصرف فسفر) در گاوهای پرتولید در همه طبقات معنیدار بود. نتایج حاصله از این تحقیق نشان داد که در اغلب گاوداریهای مورد مطالعه، میزان مصرف مواد مغذی در گاوها، مطابق با نیازمندیهای آنها نمیباشد.
نشخوارکنندگان
محسن باقری
دوره 5، شماره 20 ، آذر 1395، صفحه 25-30
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی تأثیر نمره وضعیت بدنی میشها قبل از جفتگیری بر وزن تولد و وزن شیرگیری برهها انجام شد. سیصد رأس میش لری بختیاری پرورش یافته در یک گله روستایی یک روز قبل از رها سازی قوچ در گله مورد ارزیابی نمره وضعیت بدنی قرار گرفتند. وزن تولد و وزن شیرگیری برهها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میشهای دارای نمره وضعیت بدنی 3/5 بیشترین ...
بیشتر
این تحقیق به منظور بررسی تأثیر نمره وضعیت بدنی میشها قبل از جفتگیری بر وزن تولد و وزن شیرگیری برهها انجام شد. سیصد رأس میش لری بختیاری پرورش یافته در یک گله روستایی یک روز قبل از رها سازی قوچ در گله مورد ارزیابی نمره وضعیت بدنی قرار گرفتند. وزن تولد و وزن شیرگیری برهها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میشهای دارای نمره وضعیت بدنی 3/5 بیشترین فراوانی (37 درصد) را داشتند. وزن تولد برهها تحت تأثیر نمره وضعیت بدنی میش قرار نداشت (0/05<P). در میشهای دارای نمره وضعیت بدنی4، کیلوگرم بره متولد شده به ازای هر رأس میش در معرض آمیزش (0/05>P) و گرم بره متولد شده به ازای هر کیلوگرم میش در معرض آمیزش (0/01>P) نسبت به سایرین بالاتر بود ولی اختلاف آن با میشهای نمره 3/5 از نظر آماری معنیدار نبود (0/05<P). بین میشهای با نمرات مختلف وضعیت بدنی از نظر وزن شیرگیری اختلاف آماری معنیدار مشاهده نشد (0/05<P). کیلوگرم بره از شیرگرفته به ازای هر رأس میش در معرض آمیزش و گرم بره از شیرگرفته به ازای هر کیلوگرم میش در معرض آمیزش در میشهای با نمره وضعیت بدنی 4 بالاتر (0/01>P) از سایرین بود ولی اختلاف آن با میشهای دارای نمرات 3 و 3/5 از نظر آماری معنیدار نبود. کمترین عملکرد تولیدی در نمره 2 وضعیت بدنی مشاهده گردید. به طور کلی نمره وضعیت بدنی مطلوب برای میشهای لری بختیاری در زمان جفتگیری 3 تا 3/5 پیشنهاد میشود.
نشخوارکنندگان
امیررضا صفائی؛ مرتضی رضایی؛ عبدالامیر راهنما
دوره 5، شماره 20 ، آذر 1395، صفحه 31-42
چکیده
هدف این تحقیق، تعیین خصوصیات کمی و کیفی علوفه سه رقم تاج خروس با نامهای خارکفسکی، سیم و لورآ، در مزارع استان البرز، بود. بدین منظور، علوفه سه رقم تاج خروس، در مرحله بعد از گلدهی و قبل از بذردهی، برداشت شد. نمونه برداری تصادفی از 15 نقطه (یک متر مربعی) مزارع کشت تاجخروس انجام شد. خصوصیات کمی شامل ارتفاعبوته و وزنتازهبوته بود. همچنین ...
بیشتر
هدف این تحقیق، تعیین خصوصیات کمی و کیفی علوفه سه رقم تاج خروس با نامهای خارکفسکی، سیم و لورآ، در مزارع استان البرز، بود. بدین منظور، علوفه سه رقم تاج خروس، در مرحله بعد از گلدهی و قبل از بذردهی، برداشت شد. نمونه برداری تصادفی از 15 نقطه (یک متر مربعی) مزارع کشت تاجخروس انجام شد. خصوصیات کمی شامل ارتفاعبوته و وزنتازهبوته بود. همچنین خصوصیات کیفی شامل مادهآلی، پروتئینخام، چربیخام، دیوارهسلولی، خاکسترخام و کربوهیدراتهایغیرفیبری بود. نتایج نشان داد که وزن بوته های تازه سه رقم تاج خروس (ارقام خارکفسکی، سیم و لورآ) بهترتیب 0/1045، 6/1171 و 5/1248 گرم بود. ارتفاع بوته رقم خارکفسکی از بقیه ارقام بلندتر بود. قطر ساقه در رقم خارکفسکی و نیز نسبت برگ به بوته در رقم لورآ از بقیه تیمارهای آزمایشی بیشتر بود. میزان تولید علوفهتر و نیز خشک در رقم لورآ به ترتیب 6/93 و 4/16 تن در هکتار بود که از بقیه تیمارهای آزمایشی بیشتر بود. در ارقام خارکفسکی، سیم و لورآ بهترتیب پروتئینخام 5/11، 8/11، 0/12 درصد و نیز دیواره سلولی 9/39، 6/38، 8/37 درصد بودند. در رقم لورآ میزان چربیخام و کربوهیدراتهایغیرفیبری از بقیه تیمارهای آزمایشی بیشتر بود. تولید پروتئین خام و دیواره سلولی در کل مزرعه در رقم لورآ تازه بهترتیب 98/1 و 23/6 تن در هکتار شد که از بقیه تیمارها بیش تر بود. شاخصهای ارزش نسبی تغذیهای و کیفیت نسبی علوفه در رقم لورآ به ترتیب 5/167 و 6/174 بودند. درمجموع مواد مغذی موجود در علوفه تاجخروس با رقم لورآ بیش-تر از دو رقم دیگر بود.
مدیریت پرورش
احمد ناجی زواره؛ هدی جواهری بار فروشی؛ محمود منصوب بصیری
دوره 5، شماره 20 ، آذر 1395، صفحه 43-54
چکیده
صنعت مرغداری با تولید بیش از یک میلیون تن گوشت مرغ، نقش مهمی در تامین پروتئین مورد نیاز کشور به عهده دارد و یکی از اقلام مهم در سبد خانوارها محسوب میشود، به طوری که با مصرف سرانه سالانه 87 کیلوگرم رتبه اول را در میان گروه گوشتها به خود اختصاص داده است، همچنین از لحاظ سهم هزینهای، 27 درصد از هزینههای گروه گوشتهای سبد خانوارها را ...
بیشتر
صنعت مرغداری با تولید بیش از یک میلیون تن گوشت مرغ، نقش مهمی در تامین پروتئین مورد نیاز کشور به عهده دارد و یکی از اقلام مهم در سبد خانوارها محسوب میشود، به طوری که با مصرف سرانه سالانه 87 کیلوگرم رتبه اول را در میان گروه گوشتها به خود اختصاص داده است، همچنین از لحاظ سهم هزینهای، 27 درصد از هزینههای گروه گوشتهای سبد خانوارها را تشکیل میدهد (خالدی و همکاران، 1389). از این رو، هدف از این مطالعه بررسی ساختار هزینه واحدهای پرورش مرغ گوشتی، با استفاده از تابع هزینه ترانسلوگ و به روش رگرسیونهای به ظاهر نامرتبط تکراری میباشد که برآوردی از تابع هزینه و سهمها نیز انجام شد. دادههای این مطالعه از آمارهای مربوط به استان تهران میباشد که از 68 واحد تولیدی به روش نمونه گیری تصادفی جمعآوری گردیده است. نتایج نشان داد که بیشترین سهم پس از برآورد مربوط به دان است. کششهای خود قیمتی سه نهاده پس از برآورد منفی شدهاند که بیان کننده رابطه معکوس بین قیمت نهاده و مقدار تقاضای آن است. همچنین در مورد کلیه نهادهها، تقاضا برای نهاده بیکشش است. بین نهاده دان و نیرویکار و همچنین بین نهاده دان و نهاده بهداشت و واکسن رابطه مکملی وجود داشته و بین نیرویکار و دان، کشش جانشینی موریشما بیشتر است. همچنین برآورد معیار بازدهی نسبت به مقیاس (ES) بیانگر آن است که بازدهی نسبت به مقیاس در بین واحدهای تولیدی مورد مطالعه صعودی بوده است.
صنایع غذایی و الیاف
سیما ساورسفلی؛ سعید پرناک؛ مهناز صالحی؛ رضا سید شریفی
دوره 5، شماره 20 ، آذر 1395، صفحه 55-62
چکیده
هدف از این تحقیق ارزیابی خصوصیات کیفی موی یال و دم اسب های بومی ایران بود. بدین منظور تعداد 30 رأس از سه نژاد اسبچه خزر، اسب ترکمن و اسب عرب انتخاب شد و نمونه موی یال و دم از هر یک برداشت گردید. نتایج نشان داد، میانگین و اشتباه معیار صفات اندازهگیری شده برای موی یال و دم به ترتیب در مورد رطوبت بازیافتی 2/0 ± 9/6 و 6/0 ±2/8 درصد، رطوبت موجود ...
بیشتر
هدف از این تحقیق ارزیابی خصوصیات کیفی موی یال و دم اسب های بومی ایران بود. بدین منظور تعداد 30 رأس از سه نژاد اسبچه خزر، اسب ترکمن و اسب عرب انتخاب شد و نمونه موی یال و دم از هر یک برداشت گردید. نتایج نشان داد، میانگین و اشتباه معیار صفات اندازهگیری شده برای موی یال و دم به ترتیب در مورد رطوبت بازیافتی 2/0 ± 9/6 و 6/0 ±2/8 درصد، رطوبت موجود 1/0 ± 5/6 و 4/0 ±5/7 درصد، کاهش پس از شستشو 1/0 ± 8/0 و 1/0 ± 8/0 درصد، بازدهی شستشو 1/0 ± 2/99 و 1/0 ± 2/99 درصد، قطر الیاف مو 8/1 ±2/116 و 3/2 ± 3/164 میکرون، ضریب تغییرات قطر مو 6/0 ± 7/20 و 7/0 ± 8/18 درصد ، طول الیاف 0/1 ± 65/24 و 8/2 ± 1/63 سانتیمتر، بار پارگی الیاف مو 01/0 ± 2/0 و 04/0 ± 57/0 گرم نیرو، مقاومت مو 5/2 ± 74/2 و 5/0 ± 1/7 گرم نیرو بر تکس و کشش پذیری الیاف مو 5/0 ± 7/9 و 5/0 ± 4/10 درصد بود. الیاف موئی یال و دم از نظر تمام خصوصیات به جز کاهش و بازدهی شستشو در سطح یک درصد با یکدیگر اختلاف معنیدار داشتند. بیشترین میانگین قطر الیاف مو به ترتیب در اسبهای نژاد عرب، ترکمن و اسبچه خزر و بیشترین مقاومت مو به ترتیب مربوط به الیاف اسبهای ترکمن، عرب و اسبچه خزر بود. نتایج نشان داد که الیاف موی دم اسب در صنایع نساجی کاربرد بیشتری خواهند داشت.
نشخوارکنندگان
امیر ارسلان کمالی؛ محمود دشتی زاده؛ عبدالمهدی کبیری فرد
دوره 5، شماره 20 ، آذر 1395، صفحه 63-70
چکیده
در حال حاضر سالانه حدود 2800 تن کاه کنجد در استان بوشهر بهدست میآید که پس از برداشت محصول، بدون استفاده باقی میماند. این تحقیق بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم کاه کنجد در استان بوشهر انجام شد. برای انجام این کار، ابتدا مناطق دارای کشت کنجد در استان مشخص شد و سپس نمونههای مورد نیاز از کاه کنجد جمعآوری و ترکیب شیمیایی ...
بیشتر
در حال حاضر سالانه حدود 2800 تن کاه کنجد در استان بوشهر بهدست میآید که پس از برداشت محصول، بدون استفاده باقی میماند. این تحقیق بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم کاه کنجد در استان بوشهر انجام شد. برای انجام این کار، ابتدا مناطق دارای کشت کنجد در استان مشخص شد و سپس نمونههای مورد نیاز از کاه کنجد جمعآوری و ترکیب شیمیایی آنها اندازهگیری شد. در ادامه، قابلیت هضم کاه کنجد بهروش جمعآوری کل مدفوع، با استفاده از چهار رأس بز نر اخته شده سیاه بومی استان طی سه دوره 10 روزه بهدست آمد. نتایج نشان داد که میانگین میزان ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، خاکستر خام، چربی خام، کلسیم و فسفر کاه کنجد بهترتیب 3/95، 05/5، 64/57، 94/42، 87/9، 29/2، 28/1 و 16/1 درصد بود. انرژی خام کاه کنجد 4131 کالری در گرم ماده خشک بهدست آمد. میانگین قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، چربی خام و انرژی خام کاه کنجد بهترتیب 9/34، 66/63، 9/31، 56/34، 26/59 و 7/37 درصد تعیین شد. بهطور کلی نتایج نشان داد که از کاه کنجد میتوان در جیره غذایی بزها استفاده کرد، اما باید با روشهای مختلف عملآوری، ارزش غذایی و در نتیجه مصرف آن را در جیره بهبود بخشید.
بیوتکنولوژی و میکروبیولوژی
حمیدرضا سیدآبادی؛ مهدی سید بابایی؛ ابوالفضل قربانی؛ نصرت الله ضرغامی
دوره 5، شماره 20 ، آذر 1395، صفحه 71-76
چکیده
هرچند انتخاب مرسوم بر اساس ارزشهای ژنتیکی در جوجههای گوشتی موجب بهبود درسرعت رشد و بازده تولید گوشت در طی چند دهه گذشته شده است، ولی بدلیل همبستگی منفی بین صفات تولیدی و شایستگی، امروزه اصلاح نژاد در طیور با مشکل مواجه شده است. لذا انتخاب چند صفتی برای بهبود همزمان در این صفات تنها بر اساس انتخاب ژنتیکی مشکل میباشد. بنابراین انتخاب ...
بیشتر
هرچند انتخاب مرسوم بر اساس ارزشهای ژنتیکی در جوجههای گوشتی موجب بهبود درسرعت رشد و بازده تولید گوشت در طی چند دهه گذشته شده است، ولی بدلیل همبستگی منفی بین صفات تولیدی و شایستگی، امروزه اصلاح نژاد در طیور با مشکل مواجه شده است. لذا انتخاب چند صفتی برای بهبود همزمان در این صفات تنها بر اساس انتخاب ژنتیکی مشکل میباشد. بنابراین انتخاب بر اساس نشانگرهای مولکولی میتواند برای افزایش بازده انتخاب و بهبود عملکرد تولیدی مناسب باشد. فاکتور رشد شبه انسولینی I (IGF-I )، ژن کاندید با عملکرد فیزیولوژیکی وسیع در فرآیند رشد و تولید مثلی میباشند. هدف این پژوهش، تعیین چند شکلی IGF-I و بررسی ارتباط آن با صفات تولیدی در مرغ بومی آذربایجان غربی بود. بدین منظور، از تعداد 100 قطعه مرغ بومی از مرغان مولد ایستگاه اصلاح نژاد مرغ بومی استان آذربایجانغربی، نمونه خون تهیه و استخراج DNA از نمونهها صورت گرفت. سپس ژنوتیپ حیوانات با استفاده از روش PCR-RFLP و آنزیم برشی HinfI تعیین گردید. برای ژن IGF-I دو آلل A و C با فراوانی 58/0 و 42/0 شناسایی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که چند شکلیهای مشاهده شده، با هیچکدام از صفات تولیدی مورد مطالعه در این تحقیق ارتباط معنیداری ندارند. بر این اساس میتوان نتیجه گرفت که جایگاههای مورد مطالعه نمیتوانند به عنوان ژن کاندید برای صفات تولیدی در برنامههای اصلاح نژادی مرغ بومی آذربایجان غربی مورد استفاده قرار گیرد.
تغذیه طیور
میلاد منافی؛ ناصر نجیب زاده؛ مهدی هدایتی
دوره 5، شماره 20 ، آذر 1395، صفحه 77-86
چکیده
به منظور بررسی مقایسه اثرات اسانس گیاه دارویی مورت با آنتیبیوتیک محرک رشد بر عملکرد، فراسنجههای خونی، میزان باکتریهای سکومی و ریخت شناسی ایلئوم در جوجههای گوشتی مطالعهایی در قالب طرح پایه کاملا" تصادفی با 300 قطعه جوجه گوشتی از سویه تجاری راس 308 با 5 گروه آزمایشی و 3 تکرار با 20 قطعه جوجه گوشتی یک روزه مخلوط نر و ماده، در هر واحد ...
بیشتر
به منظور بررسی مقایسه اثرات اسانس گیاه دارویی مورت با آنتیبیوتیک محرک رشد بر عملکرد، فراسنجههای خونی، میزان باکتریهای سکومی و ریخت شناسی ایلئوم در جوجههای گوشتی مطالعهایی در قالب طرح پایه کاملا" تصادفی با 300 قطعه جوجه گوشتی از سویه تجاری راس 308 با 5 گروه آزمایشی و 3 تکرار با 20 قطعه جوجه گوشتی یک روزه مخلوط نر و ماده، در هر واحد آزمایشی انجام گرفت. گروه های آزمایشی شامل: اول (شاهد دریافت کننده جیره پایه بدون اسانس و آنتیبیوتیک)، دوم: جیره پایه به همراه آنتیبیوتیک محرک رشد فلاوومایسین (045/0 گرم در کیلوگرم جیره)، سوم، چهارم و پنجم: جیره پایه به همراه 100، 300 و 500 میلی گرم در کیلوگرم جیره از اسانس اتری مورت می باشند. نتایج این بررسی اثر معنیدار آنتیبیوتیک محرک رشد را در افزایش خوراک مصرفی، افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل غذایی را بیان داشته است. گروه آزمایشی دریافت کننده اسانس مورت 500 میلی گرم در کیلوگرم اثر معنیداری در کاهش تری گلیسرید، کلسترول و LDL و افزایش HDL داشته و در کاهش باکتریهای سکومی گروه های آزمایشی اسانس مورت 500 و 100 میلی گرم در کیلوگرم به ترتیب در کاهش معنیدار شمارش اشرشیاکولی و سالمونلا موثر بوده و در بررسی ریخت شناسی ایلئوم افزایش معنیدار نسبت ارتفاع پرز روده به عمق کریپت در گروه آزمایشی دریافت کننده اسانس مورت 500 میلی گرم در کیلوگرم دیده شده است.