شادی بصیری؛ فرزاد غیبی؛ نوید بصیری؛ محسن نجفی
دوره 8، شماره 32 ، آذر 1398، صفحه 3-12
چکیده
عسل ماده طبیعی شیرینی است که زنبور عسل پس از جمع آوری و حمل شهد گلها و گیاهان و ترکیب با مواد خاصی در بدن خود، در نهایت درکندوی عسل تولید و ذخیره میکند. عسل ماده غذایی مفید و سالم برای مصرف انسان بوده که از دیرباز در درمان بسیاری از بیماریها کاربرد داشته است. یکی از موارد کاربردی عسل، خاصیت ضد میکروبی آن می باشد که با توجه به میزان ...
بیشتر
عسل ماده طبیعی شیرینی است که زنبور عسل پس از جمع آوری و حمل شهد گلها و گیاهان و ترکیب با مواد خاصی در بدن خود، در نهایت درکندوی عسل تولید و ذخیره میکند. عسل ماده غذایی مفید و سالم برای مصرف انسان بوده که از دیرباز در درمان بسیاری از بیماریها کاربرد داشته است. یکی از موارد کاربردی عسل، خاصیت ضد میکروبی آن می باشد که با توجه به میزان ترکیبات فنولی و آنتیاکسیدانی این خاصیت نیز متفاوت میگردد. قدرت آنتیاکسیدانی عسل وابسته به ترکیباتی نظیرکاتالاز، اسیدآسکوربیک، فلاونوییدها و آلکالوییدهای موجود در آن میباشد. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر منطقه تولید عسل بر خواص فیزیکوشیمیایی، آنتی-اکسیدانی و ضدمیکروبی عسل طبیعی میباشد بدین منظور نمونههای عسل از سه شهرستان کاشمر، شیروان و نیشابور در استان خراسان که دارای شرایط جغرافیایی، دمایی و پوشش گیاهی مختلف که مساعد برای پرورش زنبور عسل بودند، برداشت شدند. عسلها کاملا خالص بوده و از گلهای طبیعی موجود در منطقه تهیه شدند. مدل آماری مورد استفاده، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بود. آزمایشات در 3 تکرار انجام شدند. نتایج نشان دادندکه در بین نمونهها، عسل کاشمر با بیشترین درصد مهارکنندگی رادیکال های آزاد DPPH ، بیشترین قدرت آنتیاکسیدانی (3/54) را داشت. عسل نیشابور دارای بالاترین مقدار ترکیبات فنلی (052/0گرم بر کیلوگرم عسل) بود. اثر ضد میکروبی نمونههای عسل شیروان با فراوانی 33/83 درصد، در بیشترین مقدار بود. تمام نمونههای عسل فاقد باکتریهای بیهوازی احیاءکنندۀ سولفیت بودندکه نشان دهنده کیفیت مناسب میکروبی نمونههای عسل و مدیریت بهداشتی صحیح در فراوری آن بود.
علیرضا طالبیان مسعودی؛ آزاده میر شمس الهی
دوره 8، شماره 32 ، آذر 1398، صفحه 13-22
چکیده
به منظور ارزیابی شاخصهای تغذیهای، در طول یک سال مطالعه میزان غلظت گلوکز، اوره، هموگلوبین و بتاهیدروکسی بوتیرات در سرم خون پنج رأس میش فراهانی در دورههای خشکی، اوایل آبستنی، اواخر آبستنی و شیردهی پایش گردید. نتایج نشان داد که میزان غلظت گلوکز و هموگلوبین خون میشها در زمان آبستنی بیشتر از دوره خشکی بود و در دورۀ شیردهی کمترین ...
بیشتر
به منظور ارزیابی شاخصهای تغذیهای، در طول یک سال مطالعه میزان غلظت گلوکز، اوره، هموگلوبین و بتاهیدروکسی بوتیرات در سرم خون پنج رأس میش فراهانی در دورههای خشکی، اوایل آبستنی، اواخر آبستنی و شیردهی پایش گردید. نتایج نشان داد که میزان غلظت گلوکز و هموگلوبین خون میشها در زمان آبستنی بیشتر از دوره خشکی بود و در دورۀ شیردهی کمترین مقدار را داشت. غلظت اوره خون در میشهای غیر آبستن و در میشهایی که در اوایل آبستنی بودند، تفاوت معنیداری را نشان نداد. اما در اواخر آبستنی به شکل معنیداری افزایش یافته و در هنگام شیردهی، بیشتر از دوره خشکی و اوایل آبستنی بود. غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات نیز در دوره خشکی و اوایل آبستنی، اختلاف معنیداری را نشان نداد ولی در اواخر آبستنی و شیردهی مقدار آن به شکل معنی داری افزایش نشان داد. نتایج حاکی از تغییرات فراسنجههای مورد بررسی با وضعیت فیزیولوژیک میشها و امکان استفاده از آنها به عنوان شاخص جهت بررسی وضعیت تغذیه به ویژه در اواخر آبستنی و شیردهی میشها است.
نجمه کارگر؛ سید علی موسوی سعید؛ غلامرضا قربانی
دوره 8، شماره 32 ، آذر 1398، صفحه 23-34
چکیده
پژوهش حاضر باهدف برآورد پارامترهای ژنتیکی و فنوتیپی صفات مهم اقتصادی در بز نژاد کرکی رایینی که اطلاعات آن طی سالهای 1369 تا 1390 در ایستگاه اصلاح نژاد بز کرکی بافت جمع آوری شده بود، انجام شد. صفات مورد مطالعه شامل وزن تولد(BW)، وزن سهماهگی(WW) ، وزن ششماهگی(W6)، وزن نهماهگی(W9)، وزن یکسالگی(W12)، افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری(ADGa)، ...
بیشتر
پژوهش حاضر باهدف برآورد پارامترهای ژنتیکی و فنوتیپی صفات مهم اقتصادی در بز نژاد کرکی رایینی که اطلاعات آن طی سالهای 1369 تا 1390 در ایستگاه اصلاح نژاد بز کرکی بافت جمع آوری شده بود، انجام شد. صفات مورد مطالعه شامل وزن تولد(BW)، وزن سهماهگی(WW) ، وزن ششماهگی(W6)، وزن نهماهگی(W9)، وزن یکسالگی(W12)، افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری(ADGa)، ضریب کلیبر قبل از شیرگیری(KRa)، وزن کرک تولیدی(CW)، تعداد بزغاله متولدشده(NLB) و شیرگیری شده (NLW) در هر زایش بز ماده بودند. برای تجزیهوتحلیل آماری دادهها از نرمافزار آماری R و برای برآورد پارامترهای ژنتیکی و فنوتیپی از برنامهASREML و روش REML استفاده شد. وراثتپذیری مستقیم برای صفات وزن تولد، سهماهگی، ششماهگی، نهماهگی، یکسالگی، متوسط افزایش وزن روزانه قبل از شیرگیری، ضریب کلیبر قبل از شیرگیری، تعداد بزغاله متولدشده به ازای هر بز ماده، تعداد بزغاله شیرگیری شده به ازای هر بز ماده و وزن کرک به ترتیب 0.22، 0.26، 0.22، 0.30، 0.36، 0.12، 0.19، 0.05، 0.09 و 0.33 برآورد شد. وراثت پذیری مادری برآورد شده برای صفات وزن تولد (0.17) و وزن شیرگیری (0.07) کمتر از مقدار برآورد شده برای وراثت پذیری مستقیم بود. وراثتپذیری مستقیم برآورد شده در جمعیت نشان میدهد که صفات رشد و وزن کرک سالیانه قابلیت بهبود ژنتیکی از طریق انتخاب را دارند.
محسن محمدی ساعی؛ اکبر یعقوبفر؛ بهروز یاراحمدی؛ علیرضا چگنی؛ کریم قربانی؛ بهروز سپه وند
دوره 8، شماره 32 ، آذر 1398، صفحه 35-48
چکیده
به منظور بررسی تأثیر پروبیوتیک باسیلاکت بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و ویژگیهای شکل شناسی روده بلدرچین ژاپنی از تعداد 320 قطعه بلدرچین یکروزه در قالب 4 تیمار با 4 تکرار و هر تکرار حاوی 20 جوجه بلدرچین به مدت 35 روز استفاده شد. جیرههای شامل: 1-تیمار شاهد؛ 2- جیره حاوی 300 میلیگرم در کیلوگرم آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین؛ 3-جیره ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر پروبیوتیک باسیلاکت بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و ویژگیهای شکل شناسی روده بلدرچین ژاپنی از تعداد 320 قطعه بلدرچین یکروزه در قالب 4 تیمار با 4 تکرار و هر تکرار حاوی 20 جوجه بلدرچین به مدت 35 روز استفاده شد. جیرههای شامل: 1-تیمار شاهد؛ 2- جیره حاوی 300 میلیگرم در کیلوگرم آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین؛ 3-جیره حاوی 1/0 درصد پروبیوتیک باسیلاکت؛ 4- جیره حاوی 05/0 درصد پروبیوتیک باسیلاکت بودند. نتایج نشان داد بین تیمارها ازنظر مقدار مصرف خوراک اختلاف معنیداری وجود ندارد (05/0< P). بالاترین افزایش وزن بدن در بلدرچینهای مکمل شده با 1/0 درصد پروبیوتیک باسیلاکت بوده که بهجز گروه شاهد با سایر پرندگان تفاوت معنیداری نداشت. به ترتیب بهترین ضریب تبدیل غذایی را بلدرچینهای تغذیهشده با 05/0 درصد پروبیوتیک و 300 میلیگرم آنتیبیوتیک ویرجینامایسین و بدترین ضریب تبدیل غذایی را بلدرچینهای تغذیهشده با گروه شاهد معنیدار بود (05/0>P). ازنظر مقدار قند، اوره، کراتینین، کلسترول، تریگلیسرید، LDL, HDL تفاوت آماری معنیداری بین تیمارهای مختلف آزمایشی وجود نداشت. در خصوص آنزیم کبدی ALP تفاوت آماری معنیداری بین تیمارهای مختلف آزمایشی وجود داشت. بیشترین مقدار ALP را تیمار شاهد (mg/dl2348) داشت. بیشترین و کمترین جمعیت میکروبی کل به ترتیب مربوط به تیمار شاهد و پروبیوتیک 1/0، برای تعداد لاکتوباسیلوسها به ترتیب مربوط به پروبیوتیک 1/0 و آنتیبیوتیک و برای تعداد اشرشیاکلی به ترتیب مربوط به شاهد و پروبیوتیک 1/0 بود. نتیجه نهایی این که مکمل سازی پروبیوتیک بهصورت معنیداری سبب بهبود افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و شرایط میکروبی روده بلدرچینها شد و جایگزین مناسبی برای آنتیبیوتیک بود..
محمد نوروزی
دوره 8، شماره 32 ، آذر 1398، صفحه 49-60
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی اثر فرآوری دانه کتان بر انتقال اسیدهای چرب با چندین پیوند دوگانه به شیر گاوهای شیرده هلشتاین انجام شد. تعداد 24 رأس گاو شیرده در قالب طرح کاملاً تصادفی، بهطور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. گروههای آزمایشی شامل جیرۀ شاهد حاوی تخم پنبه، جیرۀ حاوی دانه کتان سالم، جیرۀ حاوی دانه کتان آسیاب شده و جیرۀ حاوی ...
بیشتر
این آزمایش به منظور بررسی اثر فرآوری دانه کتان بر انتقال اسیدهای چرب با چندین پیوند دوگانه به شیر گاوهای شیرده هلشتاین انجام شد. تعداد 24 رأس گاو شیرده در قالب طرح کاملاً تصادفی، بهطور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. گروههای آزمایشی شامل جیرۀ شاهد حاوی تخم پنبه، جیرۀ حاوی دانه کتان سالم، جیرۀ حاوی دانه کتان آسیاب شده و جیرۀ حاوی دانه کتان اکسترود شده بودند. افزودن دانه کتان سالم و یا فرآوری شده به جیره غذایی گاوها اثر معنیداری بر مقدار تولید و ترکیب شیر گاوها و بر نسبت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر نداشت. میانگین غلظت (گرم در هر 100 گرم چربی شیر) اسیدهای چرب متوسط زنجیر (14 تا 16 کربن) در شیر گاوهای تغذیه شده با دانه کتان آسیاب شده (73/41) و اکسترود شده (02/45) کمتر از گاوهای تغذیه شده با جیره حاوی دانه کتان سالم (15/47) و شاهد (49/48) بود. نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 در چربی شیر گاوهای تغذیه شده با جیره حاوی دانه کتان سالم (41/2)، دانه کتان آسیاب شده (20/2) و دانه کتان اکسترود (41/2) به طور معنیدار بیشتر از مقدار آن در جیره شاهد (90/3) بود. نتایج نشان داد فرآوری دانه کتان تأثیر معنیداری بر غلظت اسیدهای چرب شیر نداشت اما به طورکلی استفاده از دانه کتان در جیره غذایی گاوهای شیری میتواند غلظت اسیدهای چرب اشباع متوسط زنجیر را کاهش و غلظت اسیدهای چرب غیر اشباع (خصوصا امگا-3) شیر را افزایش دهد.
امیررضا صفائی؛ اکبر یعقوبفر؛ سیدجلال طاهری میرانی؛ منصوره عاملی
دوره 8، شماره 32 ، آذر 1398، صفحه 67-68
چکیده
امروزه تقاضای مصرف شیرهای خاص از جمله شیر الاغ در جهت درمان بعضی از بیماری های انسان، روبه افزایش است. لذا هدف این تحقیق بررسی و چگونگی پرورش الاغ، بهمنظور تولید شیر آن میباشد. این پژوهش با مراجعه به سه واحد پرورش الاغ شروع و با تکمیل پرسشنامه ادامه یافت. سه واحد پرورش شامل واحد پرورش الاغ در استانهای تهران، یزد و کرمانشاه بودند. ...
بیشتر
امروزه تقاضای مصرف شیرهای خاص از جمله شیر الاغ در جهت درمان بعضی از بیماری های انسان، روبه افزایش است. لذا هدف این تحقیق بررسی و چگونگی پرورش الاغ، بهمنظور تولید شیر آن میباشد. این پژوهش با مراجعه به سه واحد پرورش الاغ شروع و با تکمیل پرسشنامه ادامه یافت. سه واحد پرورش شامل واحد پرورش الاغ در استانهای تهران، یزد و کرمانشاه بودند. نتایج نشان داد که در واحد پرورش الاغ شرق تهران، تعداد 17 راس الاغ که از استان های لرستان و قزوین خریداری شده بود، وجود داشت. ترکیب گله الاغ ها شامل 12 راس ماده و 5 راس نر و 2 کره بودند. روزانه از هر الاغ ماده نیم لیتر شیر بدست میآمد. شیر جمع آوری شده از همه الاغ های ماده روزانه 5 لیتر بود. همچنین در واحد پرورش الاغ یزد نیز 24 راس الاغ از استان چهارمحال بختیاری خریداری شده و مورد عملیات واکسیناسیون و خوراندن داروهای ضد انگل، قرار گرفته بودند. ترکیب گله الاغها شامل 20 راس ماده و 4 راس نر بودند. شیردوشی روزانه الاغ ماده، طی سه نوبت و در ساعت های 8، 14 و 24 صورت میگرفته که روزانه از 15 راس الاغ ماده (به روش شیردوشی دستی) حدود 30 لیتر شیر دریافت میشد که در هر نوبت 5/1 الی 2 لیتر شیر از هر الاغ ماده بدست میآمد.
زهرا عبادی
دوره 8، شماره 32 ، آذر 1398، صفحه 69-74
چکیده
هدف از اجرای این آزمایش مطالعه تغییرات آلودگی میکروبی لاشه دام سنگین و سبک، در زمان های مختلف نگهداری در سردخانه بود. از بین تعداد 25 کشتارگاه فعال در استان تهران، شش کشتارگاه، واقع در شهرستانهای ری، شهریار، اسلامشهر و ورامین، به طور تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. 36 لاشه گاو و گوساله و 36 لاشه گوسفند و بز، در انتهای خط کشتار ...
بیشتر
هدف از اجرای این آزمایش مطالعه تغییرات آلودگی میکروبی لاشه دام سنگین و سبک، در زمان های مختلف نگهداری در سردخانه بود. از بین تعداد 25 کشتارگاه فعال در استان تهران، شش کشتارگاه، واقع در شهرستانهای ری، شهریار، اسلامشهر و ورامین، به طور تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. 36 لاشه گاو و گوساله و 36 لاشه گوسفند و بز، در انتهای خط کشتار و قبل از مرحله توزیع، به طور تصادفی انتخاب شدند. نمونه های گوشت با پوشش استریل محفوظ شده و تحت شرایط کنترل شده (از نظر دما و رطوبت)، به سردخانه با دمای پنج درجۀ سانتیگراد انتقال داده شدند. تغییرات بار میکروبی نمونه ها طی فواصل زمانی 0، 7 و 14 روز پس از کشتار مورد بررسی قرارگرفت. ویژگیهای میکروبی نمونه ها از نظر شمارش کلی باکتریها و میزان آلودگی به کپک و مخمر، مورد آزمایش قرار گرفت . نتایج نشان داد که طول دوره نگهداری برخصوصیات میکروبی نمونههای گوشت اثر معنیدار داشته است. همچنین میزان آلودگی میکروبی لاشه دام های سبک بیشتر از دام های سنگین بود، اگر چه اختلاف میزان شمارش کلی بار میکروبی، فقط در زمان نگهداری روز صفر معنیدار بود. بطور کلی نتایج نشان داد، تغییرات بار میکروبی لاشه دام طی زمانهای مختلف نگهداری در سردخانه، از نظر بهداشتیمطابق با ضوابط استاندارد ایران بود.