نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
2 استاد موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
3 کارشناس ارشد تغذیه دام مجتمع کشت و صنعت ملت، تهران، ایران.
4 محقق موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
چکیده
امروزه تقاضای مصرف شیرهای خاص از جمله شیر الاغ در جهت درمان بعضی از بیماری های انسان، روبه افزایش است. لذا هدف این تحقیق بررسی و چگونگی پرورش الاغ، بهمنظور تولید شیر آن میباشد. این پژوهش با مراجعه به سه واحد پرورش الاغ شروع و با تکمیل پرسشنامه ادامه یافت. سه واحد پرورش شامل واحد پرورش الاغ در استانهای تهران، یزد و کرمانشاه بودند. نتایج نشان داد که در واحد پرورش الاغ شرق تهران، تعداد 17 راس الاغ که از استان های لرستان و قزوین خریداری شده بود، وجود داشت. ترکیب گله الاغ ها شامل 12 راس ماده و 5 راس نر و 2 کره بودند. روزانه از هر الاغ ماده نیم لیتر شیر بدست میآمد. شیر جمع آوری شده از همه الاغ های ماده روزانه 5 لیتر بود. همچنین در واحد پرورش الاغ یزد نیز 24 راس الاغ از استان چهارمحال بختیاری خریداری شده و مورد عملیات واکسیناسیون و خوراندن داروهای ضد انگل، قرار گرفته بودند. ترکیب گله الاغها شامل 20 راس ماده و 4 راس نر بودند. شیردوشی روزانه الاغ ماده، طی سه نوبت و در ساعت های 8، 14 و 24 صورت میگرفته که روزانه از 15 راس الاغ ماده (به روش شیردوشی دستی) حدود 30 لیتر شیر دریافت میشد که در هر نوبت 5/1 الی 2 لیتر شیر از هر الاغ ماده بدست میآمد.
کلیدواژهها