محسن باقری
دوره 9، شماره 37 ، اسفند 1399، صفحه 3-8
چکیده
درجه حرارت بالا میتواند بر تولیدمثل تأثیر داشته باشد و پاسخ به آن ممکن است بر حسب محیط، نژاد و از حیوانی به حیوان دیگر در یک گله متفاوت باشد. در این مطالعه رفتار جنسی قوچهای لری بختیاری در دو محیط سایه و آفتاب در طی فصل معمول جفتگیری مورد ارزیابی قرار گرفت. شش رأس قوچ سالم انتخاب گردید. هر قوچ بطور انفرادی هر روز یکبار و در کل سه بار ...
بیشتر
درجه حرارت بالا میتواند بر تولیدمثل تأثیر داشته باشد و پاسخ به آن ممکن است بر حسب محیط، نژاد و از حیوانی به حیوان دیگر در یک گله متفاوت باشد. در این مطالعه رفتار جنسی قوچهای لری بختیاری در دو محیط سایه و آفتاب در طی فصل معمول جفتگیری مورد ارزیابی قرار گرفت. شش رأس قوچ سالم انتخاب گردید. هر قوچ بطور انفرادی هر روز یکبار و در کل سه بار با فواصل سه روزه و هر بار ده دقیقه در مجاورت یک میش تخمدانبرداری شده و القاء فحلی شده قرار داده شد. رفتارهای جنسی از بیرون جایگاه مورد رکوردگیری قرار گرفتند. در هر بار آزمایش سه رأس قوچ در محیط سایه و سه رأس در محیط آفتاب مورد آزمایش قرار گرفتند. درجه حرارت رکتال قوچها بلافاصله قبل و بعد از آزمایشها اندازهگیری شد. تعداد تلاش برای پرش، تعداد پرش بدون انزال، تعداد پرش منجر به انزال و زمان تا اولین انزال رکوردگیری شد. قوچهای مورد آزمایش از نظر تعداد تلاش برای پرش، تعداد پرش بدون انزال و تعداد پرش منجر به انزال در دو محیط سایه و آفتاب یکسان بودند. تغییر در درجه حرارت رکتال قوچها در دو محیط سایه و آفتاب با یکدیگر تفاوت معنیدار داشت. نتایج نشان داد که محیط سایه و آفتاب اثری در رفتار جنسی قوچهای لری بختیاری ندارد.
امیر ارسلان کمالی؛ محمدهادی صادقی؛ محمود دشتی زاده؛ عبدالمهدی کبیری فرد؛ سید ابو طالب صادقی؛ حسین خاج
دوره 9، شماره 37 ، اسفند 1399، صفحه 9-16
چکیده
در حال حاضر سالانه حدود 19000 تن بقایای خشک بوته هندوانه در استان بوشهر بهدست میآید که پس از برداشت محصول، بدون استفاده باقی میماند. این تحقیق، بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و قابلیتهضم بقایای بوته هندوانه در استان بوشهر انجام شد. برای انجام این پژوهش، ابتدا شش شهرستان دارای کشت هندوانه مشخص شده و از 10 نقطه در هر شهرستان نمونهبرداری ...
بیشتر
در حال حاضر سالانه حدود 19000 تن بقایای خشک بوته هندوانه در استان بوشهر بهدست میآید که پس از برداشت محصول، بدون استفاده باقی میماند. این تحقیق، بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و قابلیتهضم بقایای بوته هندوانه در استان بوشهر انجام شد. برای انجام این پژوهش، ابتدا شش شهرستان دارای کشت هندوانه مشخص شده و از 10 نقطه در هر شهرستان نمونهبرداری و پس از مخلوط کردن، سه نمونه از آن برداشت شد و در مجموع، ترکیب شیمیایی 18 نمونه بقایای بوته هندوانه اندازهگیری شد. در ادامه، قابلیتهضم بقایای بوته هندوانه بهروش جمعآوری کل مدفوع، با استفاده از چهار رأس بز نر اختهشده سیاه بومی استان طی سه دوره 10 روزه بهدست آمد. نتایج نشان داد که میانگین میزان ماده خشک بقایای خشک بوته، پروتئین خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی، خاکستر خام، چربی خام، کلسیم و فسفر بقایای بوته هندوانه بهترتیب 41/94، 78/13، 6/26، 85/18، 55/22، 87/3، 07/4 و 16/0 درصد بود. میانگین قابلیتهضم ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، چربی خام و انرژی خام بقایای بوته هندوانه بهترتیب 18/49، 76/65، 8/35، 48/39، 28/37 و 98/53 درصد تعیین شد. انرژی قابلهضم و قابلمتابولیسم بقایای بوته هندوانه 84/1 و 51/1 مگاکالری در کیلوگرم ماده خشک بهدست آمد. بهطور کلی نتایج نشان داد که از بقایای بوته هندوانه میتوان بهخوبی در جیره غذایی بزها استفاده کرد و در صورت نیاز، باید با استفاده از روشهای مختلف عملآوری، ارزش غذایی و در نتیجه مصرف آن را در جیره بهبود بخشید.
محمد رضا بهرامی؛ iman hajkhodadadi؛ حسینعلی قاسمی
دوره 9، شماره 37 ، اسفند 1399، صفحه 17-30
چکیده
دغدغه مصرف کنندگان دستیابی به گوشت با کیفیت است. هدف این تحقیق بررسی اسانس آویشن در حالت خالص و محافظت شده در جیره بر روی فراسنجههای کیفی گوشت بود. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار1جیره شاهد، تیمار2جیره شاهد حاوی 200 پی پی ام اسانس آویشن خالص، تیمار3و 4 به ترتیب جیره شاهد حاوی 200 و 100 پی پی ام اسانس آویشن ریزپوشانی شده، بودند. عضله سینه ...
بیشتر
دغدغه مصرف کنندگان دستیابی به گوشت با کیفیت است. هدف این تحقیق بررسی اسانس آویشن در حالت خالص و محافظت شده در جیره بر روی فراسنجههای کیفی گوشت بود. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار1جیره شاهد، تیمار2جیره شاهد حاوی 200 پی پی ام اسانس آویشن خالص، تیمار3و 4 به ترتیب جیره شاهد حاوی 200 و 100 پی پی ام اسانس آویشن ریزپوشانی شده، بودند. عضله سینه و ران، 4 پرنده برای بررسی کیفیت گوشت شامل اسیدیته، ظرفیت نگهداری آب، افت خونابه، افت پخت و خصوصیات ارگانولپتیک نمونهگیری شد. نتایج نشان داد که ظرفیت نگهداری آب سینه تازه، سینه فریز شده و ران فریز شده در اسانس آویشن 200 پی پی ام خالص، بالاترین مقدار را داشت. اثر تیمارها بر ظاهر گوشت، رنگ، تردی، شیره گوشت، بافت و طعم گوشت معنیدار نبود. طعم و مقبولیت گوشت بین تیمارهای حاوی اسانس با تیمار کنترل تفاوت معنیداری وجود داشت. بنابراین اسانس آویشن، میتواند در صنعت به منظور بهبود کیفیت گوشت به کار گرفته شود.
سید محسن حسینی؛ محمد هادی خبازان؛ بهنام مشیری؛ حسین خوش اخلاق؛ سعید ساکیان؛ محمد رضا سعیدی؛ سعید صادقی
دوره 9، شماره 37 ، اسفند 1399، صفحه 31-42
چکیده
مطالعۀ حاضر به منظور بررسی نمرۀ وضعیت بدنی و تعداد دفعات زایش بر عملکرد تولیدی و تولیدمثلی گاوهای شیرده هلشتاین صورت گرفت. دادههای نمرۀ وضعیت بدنی هشت هزار رأس گاو شیرده هلشتاین طی دو سال اخیر در شرکت کشاورزی و دامپروری فجر اصفهان، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که گاوهای دارای نمرۀ وضعیت بدنی 25/3 از لحاظ عددی ...
بیشتر
مطالعۀ حاضر به منظور بررسی نمرۀ وضعیت بدنی و تعداد دفعات زایش بر عملکرد تولیدی و تولیدمثلی گاوهای شیرده هلشتاین صورت گرفت. دادههای نمرۀ وضعیت بدنی هشت هزار رأس گاو شیرده هلشتاین طی دو سال اخیر در شرکت کشاورزی و دامپروری فجر اصفهان، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که گاوهای دارای نمرۀ وضعیت بدنی 25/3 از لحاظ عددی بالاترین تولید شیر را داشتند، اگرچه تفاوت معنیداری در فراسنجۀ تولید شیر در گاوهای با نمرۀ وضعیت بدنی 3 تا 5/3 مشاهده نگردید. گاوهای با نمرۀ وضعیت بدنی کمتر از 3 و بالای 5/3 بهترتیب 40 و 30 درصد تولید شیر کمتری نسبت به گاوهای با نمرۀ وضعیت بدنی 3 تا 5/3 داشتند. گاوهای سه بار زایش کرده دارای بالاترین تولید شیر بودند و تلیسهها کمترین تولید شیر را به خود اختصاص دادند. میزان سلولهای سوماتیک شیر و تعداد تلقیح به ازای آبستنی تحت تأثیر نمرۀ وضعیت بدنی قرار نگرفت. کمترین سلولهای سوماتیک شیر مربوط به تلیسهها بود و با افزایش تعداد دفعات زایش، سلولهای سوماتیک شیر بصورت خطی افزایش یافت. کمترین میزان روزهای باز مربوط به گاوهای با نمرۀ وضعیت بدنی 25/3 و بالاترین آن مربوط به گاوهای با نمرۀ وضعیت بدنی بالای 4 بود. تعداد تلقیح به ازای آبستنی و طول روزهای باز تحت تأثیر تعداد دفعات زایش قرار نگرفت. بطورکلی میتوان نتیجه گرفت که با مدیریت صحیح تغذیه، و دستیابی به نمرۀ وضعیت بدنی 25/3 گاوها در زمان زایش، میتوان عملکرد و بازدهی تولیدمثلی را بهبود بخشید.
رضا وکیلی؛ علی نظرزاده
دوره 9، شماره 37 ، اسفند 1399، صفحه 43-58
چکیده
اثرات کنجاله تخم پنبه بدون فرآیند پرتودهی و پرتودهی شده با اشعه گاما بر عملکرد، شاخصهای خونی و راندمان لاشه جوجههای گوشتی، آزمایشی با استفاده از 240 قطعه جوجهگوشتی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار 10 قطعهای در طی 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرههای حاوی 5، 10 و15 درصد کنجاله تخم پنبه با و بدون فرآیند پرتودهی ...
بیشتر
اثرات کنجاله تخم پنبه بدون فرآیند پرتودهی و پرتودهی شده با اشعه گاما بر عملکرد، شاخصهای خونی و راندمان لاشه جوجههای گوشتی، آزمایشی با استفاده از 240 قطعه جوجهگوشتی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار 10 قطعهای در طی 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرههای حاوی 5، 10 و15 درصد کنجاله تخم پنبه با و بدون فرآیند پرتودهی بود. فرآیند پرتودهی در مرکز انرژی هستهای یزد با دز 20 کیلوگری صورت گرفت. نتایج نشان داد که جیرههای آزمایشی پرتودهی شده تأثیر معنیداری بر مقدار خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در کل دوره آزمایش داشت (05/0>P)، میانگین وزن زنده و وزن لاشه به طور معنی داری تحت تأثیر جیره حاوی 5 درصد کنجاله تخم پنبه پرتوتابی شده قرار گرفتند (05/0>P)، ولی راندمان لاشه تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. بالاترین وزن زنده و وزن لاشه در جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی 5 درصد کنجاله تخم پنبه پرتودهی شده بود. تفاوت معنیداری بین جیرههای آزمایشی به لحاظ ترکیبات لاشه، وزن سنگدان، قلب، ران، بال و سینه وجود داشت (05/0>P) و با تیمارهای پرتودهی شده افزایش معنی داری در آنها مشاهده شد. سطح کلسترول، تریگلیسرید، HDL، VLDL سرم خون جوجههای گوشتی به طوری معنیداری تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار گرفت (05/0>P). نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از کنجاله تخم پنبه پرتودهی شده در سطح 15 درصد در جیره جوجههای گوشتی سبب بهبود صفات عملکرد رشد گردید.
رضا وکیلی
دوره 9، شماره 37 ، اسفند 1399، صفحه 59-72
چکیده
این آزمایش به منظور تعیین اثرات تغییر در سرعت تولید پلت، دمای کاندیشنینگ، اندازه ذرات و افزودن رطوبت برپایداری وسختی پلت تولیدی و عملکرد جوجههای گوشتی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل انجام شد. تعداد 9 ترکیب از متغییرهای پلتسازی به عنوان تیمارهای آزمایشی با استفاده از آرایههای متعامد انتخاب شدند. میزان سختی و شاخص ...
بیشتر
این آزمایش به منظور تعیین اثرات تغییر در سرعت تولید پلت، دمای کاندیشنینگ، اندازه ذرات و افزودن رطوبت برپایداری وسختی پلت تولیدی و عملکرد جوجههای گوشتی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل انجام شد. تعداد 9 ترکیب از متغییرهای پلتسازی به عنوان تیمارهای آزمایشی با استفاده از آرایههای متعامد انتخاب شدند. میزان سختی و شاخص پایداری پلت (PDI) برای هر تیمار آزمایشی در دورههای رشدی و پایانی، در حین فرآیند تولید اندازهگیری شد.دادههای حاصل با استفاده از روش تاگوچی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که سرعت تولید کم پلت، دمای بالای کاندیشنینگ، اندازه ذرات نرم و متوسط و افزودن رطوبت سبب افزایش معنیدار پایداری و سختی پلت شد.در حالی که تغییرات شاخص های عملکردی افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و مصرف خوراک نشان داد که پلتهای تولید شده در سرعت تولید کم، اندازه ذرات نرم، دمای پایین کاندیشنینگ و بدون افزودن رطوبت منجر به عملکرد رشد بهتری شدند. با توجه به نتایج بدست آمده برای حفظ همزمان عملکرد رشد و نیز به دست آوردن پایداری و سختی پلت قابل قبول، افزودن رطوبت به جیره مش، بدون بکار بردن دماهای بالای کاندیشنینگ پیشنهاد میشود.
شهره عالیان سماک خواه؛ کیاوش هوشمندی؛ فهیمه توریان
دوره 9، شماره 37 ، اسفند 1399، صفحه 73-82
چکیده
کیست هیداتید به دلیل مشترک بودن بین انسان و حیوان و سلامت جامعه اهمیت بسزایی دارد. هدف مطالعه حاضر تعیین فراوانی دو نوع آلودگی انگلی در ریه دامهای کشتار شده در کشتارگاههای صنعتی استان مازندران است. این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی با بررسی510802 رأس دام در سال 1397 و 501108 رأس دام در سال 1398 شامل گونههای مختلف گاو، گوسفند و بز کشتارگاهی انجام ...
بیشتر
کیست هیداتید به دلیل مشترک بودن بین انسان و حیوان و سلامت جامعه اهمیت بسزایی دارد. هدف مطالعه حاضر تعیین فراوانی دو نوع آلودگی انگلی در ریه دامهای کشتار شده در کشتارگاههای صنعتی استان مازندران است. این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی با بررسی510802 رأس دام در سال 1397 و 501108 رأس دام در سال 1398 شامل گونههای مختلف گاو، گوسفند و بز کشتارگاهی انجام شد. در این مطالعه ریههای ضبط شده با استفاده از روش ماکروسکوپی، ملامسه و برش مورد ارزیابی قرار گرفتند. فراوانی کیست هیداتید در ریه گوسفند، گاو و بز در سال 97 برابر با 77/14، 43/5 و 02/4 درصد و در سال 98 برابر با 03/17، 18/6 و 38/5 درصد بود. فراوانی کیست هیداتید در ریه گوسفند نسبت به سایر گونههای دامی به طور معنی داری بیشتر بود (05/0>P)، در صورتیکه فراوانی سیستی سرکوس تنیوکولیس در تمام گونههای دامی مورد بررسی زیر 15/0 درصد بود و در گاو به طور معنی داری (05/0>P) بیشتر از سایر گونههای دامی دیده شد. بیشترین میزان آلودگیهای انگلی در ریه به ترتیب در فصل بهار و سپس تابستان دیده شد. بر اساس نتایج این پژوهش، میزان آلودگی به کیست هیداتید در ریه حیوانات ذبح شده در کشتارگاههای صنعتی استان بالا بوده که ماهیت زئونوتیک این انگل و خسارات ناشی از معدوم سازی قسمتهای آلوده، هزینههای زیادی را به جامعه تحمیل میکند. بنابراین انجام اقدامات پیشگیرانه ضد انگلی مانند استفاده از دارویهای ضد انگل دوبار در سال (ابتدای پاییز و ابتدای بهار) در دامهای این استان بایستی صورت گیرد.