نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر، کاشمر، ایران
2 دانشآموخته کارشناسی ارشد تغذیه طیور، گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر، کاشمر، ایران
چکیده
اثرات کنجاله تخم پنبه بدون فرآیند پرتودهی و پرتودهی شده با اشعه گاما بر عملکرد، شاخصهای خونی و راندمان لاشه جوجههای گوشتی، آزمایشی با استفاده از 240 قطعه جوجهگوشتی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار 10 قطعهای در طی 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرههای حاوی 5، 10 و15 درصد کنجاله تخم پنبه با و بدون فرآیند پرتودهی بود. فرآیند پرتودهی در مرکز انرژی هستهای یزد با دز 20 کیلوگری صورت گرفت. نتایج نشان داد که جیرههای آزمایشی پرتودهی شده تأثیر معنیداری بر مقدار خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در کل دوره آزمایش داشت (05/0>P)، میانگین وزن زنده و وزن لاشه به طور معنی داری تحت تأثیر جیره حاوی 5 درصد کنجاله تخم پنبه پرتوتابی شده قرار گرفتند (05/0>P)، ولی راندمان لاشه تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. بالاترین وزن زنده و وزن لاشه در جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی 5 درصد کنجاله تخم پنبه پرتودهی شده بود. تفاوت معنیداری بین جیرههای آزمایشی به لحاظ ترکیبات لاشه، وزن سنگدان، قلب، ران، بال و سینه وجود داشت (05/0>P) و با تیمارهای پرتودهی شده افزایش معنی داری در آنها مشاهده شد. سطح کلسترول، تریگلیسرید، HDL، VLDL سرم خون جوجههای گوشتی به طوری معنیداری تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار گرفت (05/0>P). نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از کنجاله تخم پنبه پرتودهی شده در سطح 15 درصد در جیره جوجههای گوشتی سبب بهبود صفات عملکرد رشد گردید.
کلیدواژهها