نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
- امیر ارسلان کمالی 1
- محمدهادی صادقی 1
- محمود دشتی زاده 1
- عبدالمهدی کبیری فرد 1
- سید ابو طالب صادقی 1
- حسین خاج 2
1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
2 موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
در حال حاضر سالانه حدود 19000 تن بقایای خشک بوته هندوانه در استان بوشهر بهدست میآید که پس از برداشت محصول، بدون استفاده باقی میماند. این تحقیق، بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و قابلیتهضم بقایای بوته هندوانه در استان بوشهر انجام شد. برای انجام این پژوهش، ابتدا شش شهرستان دارای کشت هندوانه مشخص شده و از 10 نقطه در هر شهرستان نمونهبرداری و پس از مخلوط کردن، سه نمونه از آن برداشت شد و در مجموع، ترکیب شیمیایی 18 نمونه بقایای بوته هندوانه اندازهگیری شد. در ادامه، قابلیتهضم بقایای بوته هندوانه بهروش جمعآوری کل مدفوع، با استفاده از چهار رأس بز نر اختهشده سیاه بومی استان طی سه دوره 10 روزه بهدست آمد. نتایج نشان داد که میانگین میزان ماده خشک بقایای خشک بوته، پروتئین خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی، خاکستر خام، چربی خام، کلسیم و فسفر بقایای بوته هندوانه بهترتیب 41/94، 78/13، 6/26، 85/18، 55/22، 87/3، 07/4 و 16/0 درصد بود. میانگین قابلیتهضم ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، چربی خام و انرژی خام بقایای بوته هندوانه بهترتیب 18/49، 76/65، 8/35، 48/39، 28/37 و 98/53 درصد تعیین شد. انرژی قابلهضم و قابلمتابولیسم بقایای بوته هندوانه 84/1 و 51/1 مگاکالری در کیلوگرم ماده خشک بهدست آمد. بهطور کلی نتایج نشان داد که از بقایای بوته هندوانه میتوان بهخوبی در جیره غذایی بزها استفاده کرد و در صورت نیاز، باید با استفاده از روشهای مختلف عملآوری، ارزش غذایی و در نتیجه مصرف آن را در جیره بهبود بخشید.
کلیدواژهها