عزیز کردونی؛ مهرزاد طاوسی؛ جواد مهدوی مجد؛ بهاره طاهری دزفولی؛ زینب عنافجه
دوره 9، شماره 36 ، آذر 1399، صفحه 3-12
چکیده
بقایای گیاهی کینوا شامل: دانههای شکسته، ساقهها، برگهای باقیمانده و بقایای گلآذینها دارای ارزش غذایی بالایی برای خوراک دام و طیور میباشد. این پژوهش با هدف بررسی ارزش کمی و کیفی علوفه کینوا در استان خوزستان اجرا گردید. این مطالعه بر اساس روش آماری طرح بلوکهای کامل تصادفی به روش فاکتوریل با 9 تیمار در 3 تکرار انجام گردید. ...
بیشتر
بقایای گیاهی کینوا شامل: دانههای شکسته، ساقهها، برگهای باقیمانده و بقایای گلآذینها دارای ارزش غذایی بالایی برای خوراک دام و طیور میباشد. این پژوهش با هدف بررسی ارزش کمی و کیفی علوفه کینوا در استان خوزستان اجرا گردید. این مطالعه بر اساس روش آماری طرح بلوکهای کامل تصادفی به روش فاکتوریل با 9 تیمار در 3 تکرار انجام گردید. تیمارها شامل سه ژنوتیپ گیاه کینوا (گیزا یک، روزادا، کیو 102) در سه مرحلهی رشد شامل شروع دانهبندی، شیری شدن دانه و رسیدگی کامل دانه بودند. نتایج نشان داد که علوفه هر سه ژنوتیپ کینوا در هر سه مرحله برداشت به لحاظ انرژی قابل متابولیسم دارای کیفیت مناسبی بودند و از نظر درصد پروتئین خام، دو ژنوتیپ گیزا یک و روزادا نسبت به ژنوتیپ کیو 102 به طور معنیداری بیشتر ) % 5 >(p بود. به طور کلی، با توجه به ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی به دست آمده از سه رقم گیاه کینوا، کاشت دو ژنوتیپ گیزا یک و روزادا در فصل پاییز به منظور تولید علوفه در خوزستان قابل توصیه است.
رهام رحمانی؛ محمد جواد آگاه
دوره 9، شماره 36 ، آذر 1399، صفحه 13-26
چکیده
در این پژوهش 14 جیره غذایی مرغ گوشتی براساس شاخصهای متوسط هزینه خوراک برای تولید کیلوگرم وزن زنده، نسبت منفعت به هزینه خوراک و کارایی با نرخهای ارز مرجع و مبادلاتی ارزیابی و با هم مقایسه شدند. تیمارهای غذایی شامل شاهد، سطوح 25، 50، 75 و100 درصد کنجاله کلزا جایگزین کنجاله سویا و لیزین در سطح توصیه شده جدول احتیاجات غذایی، سطوح 25 ،50 ، 75 و 100 ...
بیشتر
در این پژوهش 14 جیره غذایی مرغ گوشتی براساس شاخصهای متوسط هزینه خوراک برای تولید کیلوگرم وزن زنده، نسبت منفعت به هزینه خوراک و کارایی با نرخهای ارز مرجع و مبادلاتی ارزیابی و با هم مقایسه شدند. تیمارهای غذایی شامل شاهد، سطوح 25، 50، 75 و100 درصد کنجاله کلزا جایگزین کنجاله سویا و لیزین در سطح توصیه شده جدول احتیاجات غذایی، سطوح 25 ،50 ، 75 و 100 درصد کنجاله کلزا جایگزین کنجاله سویا و لیزین 10 درصد بالاتر از احتیاجات، سطوح 20 ،40 و 60 درصد کنجاله پنبه جایگزین کنجاله سویا، 50 درصد دانه تریتیکاله در جیره و جایگزینی 100 درصد دانه ذرت جیره با تریتیکاله بودند که به ترتیب با T1 تا T14 نشان داده شدند. براساس نتایج میانگین کارایی فنی 13 تیمار آزمایشی از تیمار شاهد بیشتر و با این تیمار دارای اختلاف معنیدار میباشند(05/0>P). بیشترین میانگین کارایی فنی مربوط به تیمارهای T13 و T2 است. نرخ ارز بر کارایی تخصیصی و اقتصادی مؤثر است. با نرخ ارز مرجع گروه جیرهی دارای کمترین متوسط هزینه خوراکی تیمارهای T1، T2، T10 و T12 است. با نرخ ارز مبادلاتی تیمار T11 در این گروه است. با نرخ ارز مرجع مقادیر میانگین کارایی تخصیصی و اقتصادی تیمار T1 از 13 تیمار آزمایشی بیشتر و با این تیمارها دارای اختلاف معنیدار است(05/0>P). با نرخ ارز مبادلاتی تیمارهای T2، T3 و T4 در گروه دارای بیشترین مقدار میانگین کارایی اقتصادی میباشند. با توجه به نتایج تیمارهای T2، T3،T4 ، T10، T12 و T13 از نظر اقتصادی دارای برتریهایی میباشند و توصیه میشوند.
مهزاد ایراندوست؛ هاشم نیری؛ حسین ایراندوست
دوره 9، شماره 36 ، آذر 1399، صفحه 27-36
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی تأثیرسطوح مختلف ویتامین D3 بر عملکرد تولیدی مرغ تخمگذار و کیفیت زرده و همچنین سطح کوله کلسیفرول زرده تخممرغ توسط تکنیک HPLC بود؛ همچنین در این مطالعه، میزان فعالیت آنزیمهای مرغ تخمگذار از جمله پاراکسوناز، آریل استراز و میزان غلظت مالون دیآلدئید با روش اسپکتروفتومتر اندازهگیری شد. در این آزمایش از 180 ...
بیشتر
هدف از این مطالعه بررسی تأثیرسطوح مختلف ویتامین D3 بر عملکرد تولیدی مرغ تخمگذار و کیفیت زرده و همچنین سطح کوله کلسیفرول زرده تخممرغ توسط تکنیک HPLC بود؛ همچنین در این مطالعه، میزان فعالیت آنزیمهای مرغ تخمگذار از جمله پاراکسوناز، آریل استراز و میزان غلظت مالون دیآلدئید با روش اسپکتروفتومتر اندازهگیری شد. در این آزمایش از 180 عدد مرغ تخمگذار سویه شیور با طول عمر 66 تا 69 هفتهای در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار، 5 تکرار و 12 مرغ در تکرار به مدت 4 هفته استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل رژیم غذایی پایه با مقادیر 3300، 16500 و 33000 واحد بینالمللی ویتامین D3 به ازای هر کیلوگرم خوراک بود. برای بررسی نتایج از روش آزمون آماری دانکن استفاده شد. نتایج نشان دادکه هیچ یک از شاخصهای عملکرد تولید، تفاوت معناداری با گروه شاهد نداشتند. نتایج صفات کیفی تخممرغ نشان دادکه کیفیت تخم مرغ، زرده تخممرغ، درصد استحکام پوسته تحت تأثیر تیمارهای رژیم غذایی نبود، اما بالاترین غلظت مکمل ویتامین D3 باعث بهبود سلامتی پوسته شد و در مقایسه با گروه شاهد معنادار بود (05/0>p). همچنین میزان کوله کلسیفرول زرده تخممرغ نسبت به گروه شاهد به طور معناداری افزایش یافت (05/0>p). در فعالیت آنزیمهای پاراکسوناز و آریل استراز تغییرات معناداری در مقایسه با گروه شاهد مشاهده نشد و تفاوت معناداری در غلظت مالون دیآلدئید سرم نیز نسبت به گروه شاهد مشاهده نشد.
علیرضا آذربایجانی؛ عباسعلی قیصری؛ زهرا فیضی؛ قربانعلی محمدی دینانی
دوره 9، شماره 36 ، آذر 1399، صفحه 37-48
چکیده
شترمرغهای مولد را میتوان به صورت گلهای و یا در خانوادههای 3، 5، 8 یا 10 تایی نگهداری نمود. در حالیکه غالبترین شکل نگهداری مولدین به صورت خانواده سه تایی (تریو) شامل یک نر و دو ماده است. اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه تاثیر مستقیم بر عملکرد تولیدمثلی شترمرغهای مولد دارند و لذا در هنگام انتخاب مکان مزرعه شترمرغ مولد، عامل وزش ...
بیشتر
شترمرغهای مولد را میتوان به صورت گلهای و یا در خانوادههای 3، 5، 8 یا 10 تایی نگهداری نمود. در حالیکه غالبترین شکل نگهداری مولدین به صورت خانواده سه تایی (تریو) شامل یک نر و دو ماده است. اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه تاثیر مستقیم بر عملکرد تولیدمثلی شترمرغهای مولد دارند و لذا در هنگام انتخاب مکان مزرعه شترمرغ مولد، عامل وزش باد و همچنین مدت و شدت گرما در ماههای گرم بایستی مورد توجه قرار گیرند، زیرا میتوانند مشکلات سوء تغذیه، پَرخواری و کاهش شدید بی نطفگی و تولید تخم در ماههای گرم را به دنبال داشته باشد. حداقل مساحت سرانه مناسب شترمرغهای مولد در حدود 150 مترمربع است و لذا حداقل مساحت لازم برای قفس یک خانواده شترمرغ مولد 3 تایی،450 مترمربع و حداقل ابعاد پیشنهادی قفس50 × 9 و یا 55 × 2/8 متر است. جمعآوری تخمها بلافاصله بعد از گذاشته شدن و نگهداری آنها در شرایط مناسب منجر به جوجهدرآوری خوب خواهد شد، زیرا تخم شترمرغ به آسانی به باکتریها و قارچها آلوده میشود. تخمهای شترمرغ پس از جمعآوری بهتر است 24 ساعت اول در حالت افقی قرار گیرند تا محل اتاقک هوایی مشخص شود. در طول مدت ذخیره تخمها بهتر است دمای محیط در محدوده 15 تا 20 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 40 تا 60 درصد باشد. دو عامل دستگاه جوجهکشی و تکنسین شاغل در جوجهکشی نقش تعیین کنندهای در میزان جوجهدرآوری و موفقیت یک مزرعه دارند و باید از سوی مزرعهداران با حساسیت و دقت زیاد مورد توجه قرار گیرند.
سید مجتبی سید مومن؛ ناصر تیمورنژاد؛ لاله یزدان پناه گوهرریزی؛ مجید بهزادی؛ لادن شفیعی
دوره 9، شماره 36 ، آذر 1399، صفحه 49-64
چکیده
این مطالعه به منظور تأثیر تغذیه جیرههای تکمیلی حاوی سطوح متفاوت انرژی قابل متابولیسم و پروتئین خام در طی دو دوره آبستنی و شیردهی برعملکرد بزهای ماده و بزغالههای متولد شده رائینی، در قالب طرح کاملاً تصادفی و به روش فاکتوریل (22) در گلههای عشایری گوشک شهرستان بافت استان کرمان اجرا شد. تعداد 48 رأس بز ماده جوان زایش اول بامیانگین ...
بیشتر
این مطالعه به منظور تأثیر تغذیه جیرههای تکمیلی حاوی سطوح متفاوت انرژی قابل متابولیسم و پروتئین خام در طی دو دوره آبستنی و شیردهی برعملکرد بزهای ماده و بزغالههای متولد شده رائینی، در قالب طرح کاملاً تصادفی و به روش فاکتوریل (22) در گلههای عشایری گوشک شهرستان بافت استان کرمان اجرا شد. تعداد 48 رأس بز ماده جوان زایش اول بامیانگین وزن زنده و انحراف معیار (2/28±25/6 کیلوگرم)، پس از دریافت جیرههای تکمیلی پلت شده از اواسط ماه اول آبستنی تا 105 روزگی شیردهی به همراه 12 رأس تیمار شاهد روزانه در مرتع چرا کردند. نتایج آزمایش نشان داد که میانگین وزن تولد بزغالههای گروه شاهد نسبت به تیمارهایی که جیره تکمیلی دریافت کردند به طور معنی داری کمتر بود.در این مطالعه، جیره تکمیلی کم انرژی بزهای آبستن تأثیر بهتر بر روی وزن تولد بزغالهها در مقایسه با سایر گروههای آزمایشی داشت. ولی، وزن بدن بزغالههای تیمارهای دریافت کننده جیره تکمیلی پرانرژی بعد از زایش تا زمان شیرگیری و یکسالگی بالاتر بود. در حالیکه اثر پروتئین بر روی صفات مورد آزمایش معنی دار نشد. وزن بیده و وزن زنده بزهای ماده که جیره تکمیلی پرانرژی دریافت کردند در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری بالاتر بود. همچنین، وزن بیده بزغالههای گروه پر انرژی در اولین کرک چینی بالاتر از گروه شاهد بود. به طور کلی، نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از جیرههای تکمیلی در دورههای آبستنی و شیردهی باعث بهبود عملکرد بزهای رائینی وابسته به مراتع و بزغالههای آنها شد.
پدرام محمدی؛ میلاد منافی؛ مهدی هدایتی؛ سعید خلجی
دوره 9، شماره 36 ، آذر 1399، صفحه 65-80
چکیده
به منظور بررسی اثر پودر سیر و دارچین بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی و شمارش باکتریهای رودهای جوجههای گوشتی در مقایسه با آنتیبیوتیک محرک رشد، 240 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راس 308 (مخلوط دو جنس) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی شامل 5 گروه آزمایشی، 4 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار به مدت 42 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. گروههای ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر پودر سیر و دارچین بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی و شمارش باکتریهای رودهای جوجههای گوشتی در مقایسه با آنتیبیوتیک محرک رشد، 240 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راس 308 (مخلوط دو جنس) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی شامل 5 گروه آزمایشی، 4 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار به مدت 42 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. گروههای آزمایشی شامل: اول) شاهد، دوم) 045/0 درصد آنتیبیوتیک محرک رشد فسفوفلاوومایسین، سوم) 1/0 درصد پودر سیر، چهارم) 1/0 درصد پودر دارچین و پنجم) مخلوط پودر سیر و دارچین هر کدام به میزان 05/0 درصد بودند. در هفته چهارم با مصرف 1/0 درصد پودر دارچین افزایش وزن و ضریب تبدیل بهبود یافته و در همین هفته استفاده از 1/0 درصد پودر دارچین در مقایسه با گروه شاهد، آنتیبیوتیک و مخلوط 05/0 درصد پودر سیر و 05/0 پودر دارچین، مصرف خوراک افزایش یافت. گروه حاوی 1/0 درصد پودر سیر سبب کاهش HDL و کلسترول شد. جمعیت باکتری سالمونلا در تمامی گروهها نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. جمعیت اشریشیاکولی در گروه 1/0 درصد پودر دارچین و مخلوط پودر سیر و دارچین در مقایسه با گروه شاهد و آنتیبیوتیک بهصورت معنیداری کاهش یافت. جمعیت کلیفرم در گروه 1/0 درصد پودر سیر، 1/0 درصد پودر دارچین و مخلوط پودر سیر و دارچین نسبت به گروه شاهد و آنتیبیوتیک کاهش معنیداری داشت. نتیجه نهایی این که ، استفاده از پودر سیر و دارچین در سطح 1/0 درصد بهصورت جداگانه در جیره اثرات سودمندتری داشته و بهعنوان جایگزین مناسب آنتیبیوتیک محرک رشد، توصیه میشود.
راحله نژاد رزمجوی اخگر
دوره 9، شماره 36 ، آذر 1399، صفحه 81-88
چکیده
این مطالعه در راستای تولید فرآوردههای جدید و فراسودمند از شیر صورت گرفت. در این پژوهش، امکان تولید ماست منجمد وانیلی مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا ماست 8/4 % چربی با استفاده از شیر گاو تهیه گردید. پروژه شامل 5 تیمار و 3 تکرار بود. در تیمارهای اول تا پنجم، 90، 80، 70،60 و 50% مخلوط شیر، شکر، خامه 38% چربی هموژنیزه و ماده پایدارکننده (ثعلب) به ...
بیشتر
این مطالعه در راستای تولید فرآوردههای جدید و فراسودمند از شیر صورت گرفت. در این پژوهش، امکان تولید ماست منجمد وانیلی مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا ماست 8/4 % چربی با استفاده از شیر گاو تهیه گردید. پروژه شامل 5 تیمار و 3 تکرار بود. در تیمارهای اول تا پنجم، 90، 80، 70،60 و 50% مخلوط شیر، شکر، خامه 38% چربی هموژنیزه و ماده پایدارکننده (ثعلب) به ترتیب به 10% ،20 %، 30% ، 40% و 50% ماست اضافه گردید و مخلوط شد. پس از نگهداری به مدت 12 ساعت در دمای یخچال جهت رسیدن، وانیل به عنوان ماده طعم دهنده به هر یک از تیمارها اضافه شد و در دستگاه بستنیساز مخلوط و منجمد گردید و سپس در ظـروف یکبار مــصرف قرار گرفته و پس از درببندی، در فریزر با دمای °C 18- نگهداری شدند. در پایان مرحله تولید، ارزیابی حسی توسط یک گروه ارزیابی 24 نفره، براساس مقیاس هدونیک پنج امتیازی انجام گرفت و ویژگیهای رنگ، عطر و طعم، بافت و پذیرش کلی نمونهها مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین خصوصیات فیزیکوشیمیایی ماست منجمد حاوی 10% ماست تعیین گردید. نتایج ارزیابی حسی حاکی از وجود اختلاف معنیدار بین تیمارهای مختلف از نظر عطر و طعم، بافت و پذیرش کلی بود (05/0>p). نمونههای ماست منجمد با درصد ماست پایینتر امتیازات حسی بالاتری را کسب کردند. درضمن بالاترین امتیاز داده شده به ماست منجمد حاوی 10% ماست و کمترین آن به ماست منجمد حاوی50% ماست تعلق گرفت.