ارزیابی اقتصادی جیره‌های غذایی مرغ گوشتی با توجه به تغییرات نرخ ارز در ایران

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و

2 استادیار پژوهشی، بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

چکیده

در این پژوهش 14 جیره غذایی مرغ گوشتی براساس شاخصهای متوسط هزینه خوراک برای تولید کیلوگرم وزن زنده، نسبت منفعت به هزینه خوراک و کارایی با نرخهای ارز مرجع و مبادلاتی ارزیابی و با هم مقایسه شدند. تیمارهای غذایی شامل شاهد، سطوح 25، 50، 75 و100 درصد کنجاله کلزا جایگزین کنجاله سویا و لیزین در سطح توصیه شده جدول احتیاجات غذایی، سطوح 25 ،50 ، 75 و 100 درصد کنجاله کلزا جایگزین کنجاله سویا و لیزین 10 درصد بالاتر از احتیاجات، سطوح 20 ،40 و 60 درصد کنجاله پنبه جایگزین کنجاله سویا، 50 درصد دانه تریتیکاله در جیره و جایگزینی 100 درصد دانه ذرت جیره با تریتیکاله بودند که به ترتیب با T1 تا T14 نشان داده شدند. براساس نتایج میانگین کارایی فنی 13 تیمار آزمایشی از تیمار شاهد بیشتر و با این تیمار دارای اختلاف معنیدار می‌باشند(05/0>P). بیشترین میانگین کارایی فنی مربوط به تیمارهای T13 و T2 است. نرخ ارز بر کارایی تخصیصی و اقتصادی مؤثر است. با نرخ ارز مرجع گروه جیره‌ی دارای کمترین متوسط هزینه خوراکی تیمارهای T1، T2، T10 و T12 است. با نرخ ارز مبادلاتی تیمار T11 در این گروه است. با نرخ ارز مرجع مقادیر میانگین کارایی تخصیصی و اقتصادی تیمار T1 از 13 تیمار آزمایشی بیشتر و با این تیمارها دارای اختلاف معنیدار است(05/0>P). با نرخ ارز مبادلاتی تیمارهای T2، T3 و T4 در گروه دارای بیشترین مقدار میانگین کارایی اقتصادی می‌باشند. با توجه به نتایج تیمارهای T2، T3،T4 ، T10، T12 و T13 از نظر اقتصادی دارای برتریهایی می‌باشند و توصیه میشوند.

کلیدواژه‌ها