نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر

چکیده

به منظور بررسی اثر پودر سیر و دارچین بر عملکرد، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و شمارش باکتری‏های روده‏ای جوجه‏های گوشتی در مقایسه با آنتی‌بیوتیک محرک رشد، 240 قطعه جوجه گوشتی یک‏روزه سویه راس 308 (مخلوط دو جنس) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی شامل 5 گروه آزمایشی، 4 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار به مدت 42 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه‏های آزمایشی شامل: اول) شاهد، دوم) 045/0 درصد آنتی‏بیوتیک محرک رشد فسفوفلاوومایسین، سوم) 1/0 درصد پودر سیر، چهارم) 1/0 درصد پودر دارچین و پنجم) مخلوط پودر سیر و دارچین هر کدام به میزان 05/0 درصد بودند. در هفته چهارم با مصرف 1/0 درصد پودر دارچین افزایش وزن و ضریب تبدیل بهبود یافته و در همین هفته استفاده از 1/0 درصد پودر دارچین در مقایسه با گروه شاهد، آنتی‏بیوتیک و مخلوط 05/0 درصد پودر سیر و 05/0 پودر دارچین، مصرف خوراک افزایش یافت. گروه حاوی 1/0 درصد پودر سیر سبب کاهش HDL و کلسترول شد. جمعیت باکتری سالمونلا در تمامی گروه‏ها نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. جمعیت اشریشیاکولی در گروه 1/0 درصد پودر دارچین و مخلوط پودر سیر و دارچین در مقایسه با گروه شاهد و آنتی‏بیوتیک به‏صورت معنی‏داری کاهش یافت. جمعیت کلی‏فرم در گروه 1/0 درصد پودر سیر، 1/0 درصد پودر دارچین و مخلوط پودر سیر و دارچین نسبت به گروه شاهد و آنتی‏بیوتیک کاهش معنی‏داری داشت. نتیجه نهایی این که ، استفاده از پودر سیر و دارچین در سطح 1/0 درصد به‏صورت جداگانه در جیره اثرات سودمندتری داشته و به‏عنوان جایگزین مناسب آنتی‏بیوتیک محرک رشد، توصیه می‏شود.

کلیدواژه‌ها