نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
چکیده
به منظور بررسی اثر پودر سیر و دارچین بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی و شمارش باکتریهای رودهای جوجههای گوشتی در مقایسه با آنتیبیوتیک محرک رشد، 240 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راس 308 (مخلوط دو جنس) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی شامل 5 گروه آزمایشی، 4 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار به مدت 42 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. گروههای آزمایشی شامل: اول) شاهد، دوم) 045/0 درصد آنتیبیوتیک محرک رشد فسفوفلاوومایسین، سوم) 1/0 درصد پودر سیر، چهارم) 1/0 درصد پودر دارچین و پنجم) مخلوط پودر سیر و دارچین هر کدام به میزان 05/0 درصد بودند. در هفته چهارم با مصرف 1/0 درصد پودر دارچین افزایش وزن و ضریب تبدیل بهبود یافته و در همین هفته استفاده از 1/0 درصد پودر دارچین در مقایسه با گروه شاهد، آنتیبیوتیک و مخلوط 05/0 درصد پودر سیر و 05/0 پودر دارچین، مصرف خوراک افزایش یافت. گروه حاوی 1/0 درصد پودر سیر سبب کاهش HDL و کلسترول شد. جمعیت باکتری سالمونلا در تمامی گروهها نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. جمعیت اشریشیاکولی در گروه 1/0 درصد پودر دارچین و مخلوط پودر سیر و دارچین در مقایسه با گروه شاهد و آنتیبیوتیک بهصورت معنیداری کاهش یافت. جمعیت کلیفرم در گروه 1/0 درصد پودر سیر، 1/0 درصد پودر دارچین و مخلوط پودر سیر و دارچین نسبت به گروه شاهد و آنتیبیوتیک کاهش معنیداری داشت. نتیجه نهایی این که ، استفاده از پودر سیر و دارچین در سطح 1/0 درصد بهصورت جداگانه در جیره اثرات سودمندتری داشته و بهعنوان جایگزین مناسب آنتیبیوتیک محرک رشد، توصیه میشود.
کلیدواژهها