گزارش وقوع همه گیری تریپانوزوما اوانسی در یک گله شتر

غلامرضا محمدی؛ سجاد نجفی مصلح

دوره 6، شماره 23 ، شهریور 1396، صفحه 3-6

چکیده
  ترپانوزومیازیس یکی از مهم‌ترین و گسترده­ترین بیماری­های انگلی در شترها یک و دوکوهانه محسوب می‌شود. تریپانوزوما اوانسی در شتر بیماری سورا که بیماری شدیدی است را ایجاد می­کند. این بیماری دارای اهمیت اقتصادی زیادی بوده و به شکل‌های بالینی حاد، تحت‌حاد و مزمن دیده می­شود. درحالت مزمنکه شایع‌تر است شتر مبتلا به‌تدریج ضعیف و ...  بیشتر

گزارش وقوع سالمونلوز در یک گله شتر

غلامرضا محمدی؛ سجاد نجفی مصلح

دوره 6، شماره 23 ، شهریور 1396، صفحه 7-10

چکیده
  سالمونلوز یک بیماری مشترک است که بهوسیله سرووارهای جنس سالمونلا ایجاد می­گردد. این بیماری در انسان به وسیله سروتیپ­های مختلف سالمونلا و از منابع متعدد انسانی و حیوانی ایجاد می­شود. علایم این بیماری در شتر می­تواند به‌صورت  سقط‌جنین، گاستروانتریت و اسهال بروز نماید. در یک گله در مشهد میزان بالای سقط و اسهال اعلام شده بود. ...  بیشتر

رخداد نادر طوفان سقط‌جنین در جمعیت شتر ناحیه مرکزی ایران (استان قم)

سید محمد بارانی؛ جمیله سالار‌آملی؛ احسان مقدس؛ علیرضا احمدی؛ حسن توحیدی؛ رضا حسن‌زاده

دوره 6، شماره 23 ، شهریور 1396، صفحه 11-16

چکیده
  مواردی از رخداد بی­سابقه سقط‌جنین در گله­های شتر استان قم، در اواخر مهرماه سال 1393 مشاهده گردید. در این اپیدمی 4/58 درصد از مجموع 846 نفر شتر آبستن، 494 نفر و هم‌چنین از مجموع 45 گله، 35 گله (8/77 درصد) دچار عارضه سقط‌جنین شده بودند. میانگین سقط‌جنین داخل گله­ها از 14 تا 100 درصد بود. عارضه در سه ماهه آخر آبستنی اتفاق افتاد بود. دوره رخداد اپیدمی ...  بیشتر

شناسائی شکل داخلی الیاف شترهای یک‌کوهانه بومی با میکروسکپ نوری و الکترونی

مهناز صالحی؛ زهرا عبادی

دوره 6، شماره 23 ، شهریور 1396، صفحه 17-24

چکیده
  شناسائی دقیق الیاف برای محافظت و نگه‌داری آن‌ها از نظر نساجی مهم است. در کنار این اطلاعات، خصوصیات و نحوه مصرف الیاف و نیز مسیر نگه‌داری انواع الیاف معلوم شده و ممکن است در نمایان کردن جزئیات منشا و تاریخچه فرآوری الیاف کمک کند. روش‌های متفاوتی در شناخت الیاف از یکدیگر به‌کار می­رود. آزمایش‌های میکروسکپی از روش‌های معمول است که ...  بیشتر

بررسی مسمومیت ناشی از تاتوره در شتر

عبدالرضا نبی نژاد

دوره 6، شماره 23 ، شهریور 1396، صفحه 25-30

چکیده
  تاتوره یک درختچه سمی یک‌ساله با ساقه­ای بی‌کرک و منشعب به‌طول 40 سانتی­متر تا 2 متر است که در کنار جاده­ها در مناطق خشک می‌روید. داتورین ماده مؤثره آن متشکل از سه آلکائید آتروپین، هیوسامین و اسکوپولامین است. مقادیر کمی از این آلکالوئیدها باعث مسمومیت عصبی و قلبی عروقی شدید می­شود. در این مقاله مسمومیت ناشی از مصرف گیاه تاتوره ...  بیشتر

تاثیر کلسترول لود شده بر سیکلودکسترین در پاسخ شیشه ای شدن اسپرم اپیدیدیمی شتر تک‌کوهانه

ی. نصری حسنی؛ فرید براتی؛ ش. اقبال سعیدی

دوره 6، شماره 23 ، شهریور 1396، صفحه 31-34

چکیده
  هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر کلسترول لود شده بر سیکلودکسترین (CLC) روی پاسخ به انجماد اسپرم شتر تک‌کوهانه در مدل شیشه­ای­سازی بوده است. بدین منظور، 5 زوج بیضه و اپیدیدیم شتر تک‌کوهانه از کشتارگاه در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل گردید. اسپرم اپیدیدیمی در محیط تریس استخراج و مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه­های موجود به دو قسمت تقسیم ...  بیشتر

فعالیت ضد قارچی پدیوکوکوس‌اسیدی‌لاکتیسی سویه RS6 جداسازی شده از شیر شتر علیه آسپرژیلوس‌فلاووس مولد آفلاتوکسین

سمانه صدیقی‌خویدک؛ محمد ربانی‌خوراسگانی؛ گیتی امتیازی؛ محمد مظلوم‌اردکانی؛ ایرج دلفانی؛ ملیحه حاجی قاسمی

دوره 6، شماره 23 ، شهریور 1396، صفحه 35-42

چکیده
  در این مطالعه باکتری‌های اسید لاکتیک (LAB) از شیر شتر جداسازی شدند و فعالیت ضدقارچی آن‌ها در برابر قارچ آسپرژیلوس‌فلاووس با روش­های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، 4 نمونه شیر شتر محلی جهت جداسازی باکتری­های اسیدلاکتیک غربال‌گری شدند. اثرمهاری این جدایه­ها با روش‌های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی اثر جدایه­های ...  بیشتر

تعیین ارزش غذایی منابع خوراکی استان هرمزگان (شوره، ترات، جر و خارشتر) در تغذیه شتر

ابراهیم قاسمی؛ حسین غلامی؛ فیروز عسکری؛ احمد قربانی؛ سیدابوالحسن میرمهدوی

دوره 6، شماره 23 ، شهریور 1396، صفحه 43-52

چکیده
  در این تحقیق قابلیت هضم مواد مغذی گیاهان شوره، ترات، جر و خارشتر با استفاده از چهار نفر شتر نر بالغ در قالب طرح کاملاً تصادفی اندازه­گیری شد. آزمایش به‌روش استاندارد و از طریق جمع‌آوری کل مدفوع انجام شد. از یونجه به‌عنوان علوفه پایه استفاده شد. میزان پروتئین خام گیاهان شوره، ترات، جر و خارشتر به‌ترتیب 4/9، 3/9، 4/12 و 4/9 درصد و الیاف ...  بیشتر

ارزیابی پتانسیل ضدمیکروبی فرآورده‌های تخمیری- پروبیوتیکی تهیه شده از شیر شتر علیه باکتری باسیلوس سرئوس

ع. نیکورز؛ ه. ابراهیم نژاد؛ لادن منصوری نژند؛ ن.ا. فاطمی؛ ز. کمالی پور

دوره 6، شماره 23 ، شهریور 1396، صفحه 53-62

چکیده
  مهار پاتوژن­های انسانی از طریق مواد غذایی اهمیت به‌سزایی دارد. شیر شتر یکی از مهارکننده‌ها است. امروزه فرآورده­های متعددی مانند فرآورده­های تخمیری-پروبیوتیکی از شیر شتر تولید می­شوند. پروبیوتیک­ها ضمن مهار میکروارگانیسم­های مضر،  در پیشگیری‌ و درمان انواع عفونت­ها نقش دارند.بنابراین، در این مطالعه تولید محصولات ...  بیشتر

ویژگی‌های لوک برتر از دیدگاه شترداران بومی و محلی استان سمنان و رفتارشناسی آن

مجتبی سرکبیری

دوره 6، شماره 23 ، شهریور 1396، صفحه 63-68

چکیده
  هدف از تدوین این مقاله، جمع‌آوری دانش بومی در زمینه رفتارشناسی شترهای نر (لوک) به ویژه در زمان مستی و معیارهای انتخاب لوک برتر از دیدگاه جامعه محلی است. از شاخص‌های انتخاب لوک برتر، پشم زیاد، اندام مناسب، قد و قامت بلند، مادران قوی هیکل و پُرشیر است. به‌علاوه رنگ‌های خاصی چون سرخ، سرخ آتشی و سیاه، کوهان تیز و بلند، سر و کله بزرگ، دلیری ...  بیشتر