نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
1 فارغ التحصیل دکتری عمومی دامپزشکی،دانشگاه شهید باهنر کرمان
2 گروه بهداشت مواد غذایی ،دانشکده دامپزشکی،دانشگاه شهید باهنر کرمان
3 دانشجوی دکترای عمومی دامپزشکی ،دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده
مهار پاتوژنهای انسانی از طریق مواد غذایی اهمیت بهسزایی دارد. شیر شتر یکی از مهارکنندهها است. امروزه فرآوردههای متعددی مانند فرآوردههای تخمیری-پروبیوتیکی از شیر شتر تولید میشوند. پروبیوتیکها ضمن مهار میکروارگانیسمهای مضر، در پیشگیری و درمان انواع عفونتها نقش دارند.بنابراین، در این مطالعه تولید محصولات از استارتر هانسن (ABT-10) به نسبت 5/0 درصد استفاده شد. بدین منظور با استفاده از باکتریهای پروبیوتیک، فرآورده تخمیری–پروبیوتیکی از شیر شتر تولید شد. خاصیت ضدمیکروبی محصولات تخمیری پروبیوتیکی حرارت ندیده و حرارت دیده و شیر پاستوریزه علیه باکتری باسیلوس سرئوس مقایسه شد. جهت تعین تاثیر ضدمیکروبی نمونهها از دو آزمون ارزیابی هاله مهاری رشد و حداقل غلظت مهاری رشد استفاده شد. تعداد باکتریهای پروبیوتیک طی روزهای ششم و دهم نسبت به روز نخست بهطور معنیداری کاهش یافت. اما در هیچ روزی کمتر از 106 نبوده است. اثر ضدمیکروبی نمونههای حرارت دیده و حرارت ندیده در آزمون ارزیابی حداقل غلظت مهاری رشدعلیه باکتری باسیلوس سرئوس مشاهده شد. در آزمون ارزیابی هاله مهاری رشد هر دو نمونه علیه باکتری باسیلوس سرئوس اثر ضدمیکروبی داشتند .علاوه بر آن در تمامی نتایج، اثر ضدمیکروبی محصول حرارت ندیده نسبت به محصول حرارت دیده بیشتر بوده است.
کلیدواژهها