نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ التحصیل دکتری عمومی دامپزشکی،دانشگاه شهید باهنر کرمان

2 گروه بهداشت مواد غذایی ،دانشکده دامپزشکی،دانشگاه شهید باهنر کرمان

3 دانشجوی دکترای عمومی دامپزشکی ،دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

مهار پاتوژن­های انسانی از طریق مواد غذایی اهمیت به‌سزایی دارد. شیر شتر یکی از مهارکننده‌ها است. امروزه فرآورده­های متعددی مانند فرآورده­های تخمیری-پروبیوتیکی از شیر شتر تولید می­شوند. پروبیوتیک­ها ضمن مهار میکروارگانیسم­های مضر،  در پیشگیری‌ و درمان انواع عفونت­ها نقش دارند.بنابراین، در این مطالعه تولید محصولات از استارتر هانسن (ABT-10) به نسبت 5/0 درصد استفاده شد. بدین منظور با استفاده از باکتری­های پروبیوتیک، فرآورده تخمیریپروبیوتیکی از شیر شتر تولید شد. خاصیت ضدمیکروبی محصولات تخمیری پروبیوتیکی حرارت ندیده و حرارت دیده و شیر پاستوریزه علیه باکتری باسیلوس سرئوس مقایسه شد. جهت تعین تاثیر ضدمیکروبی نمونه­ها از دو آزمون ارزیابی هاله مهاری رشد و حداقل غلظت مهاری رشد استفاده شد. تعداد باکتری­های پروبیوتیک طی روزهای ششم و دهم نسبت به روز نخست به‌طور معنی­داری کاهش یافت. اما در هیچ روزی کمتر از 106 نبوده است. اثر ضدمیکروبی نمونه­های حرارت دیده و حرارت ندیده در آزمون ارزیابی حداقل غلظت مهاری رشدعلیه باکتری باسیلوس سرئوس مشاهده شد. در آزمون ارزیابی هاله مهاری رشد هر دو نمونه علیه باکتری­ باسیلوس سرئوس اثر ضدمیکروبی داشتند .علاوه بر آن  در تمامی نتایج، اثر ضدمیکروبی محصول حرارت ندیده نسبت به محصول حرارت دیده بیش­تر بوده است.

کلیدواژه‌ها