نشخوارکنندگان
تأثیر تغذیۀ بره‌ها با جیره خزشی بر عملکرد بره و میش و بازدۀ اقتصادی رشد بره‌ها

رضا ناصری هرسینی

دوره 12، شماره 46 ، اسفند 1403، صفحه 3-10

چکیده
  اثر تغذیۀ بره‌های شیرخوار با جیرۀ خزشی تا زمان از شیرگیری در 4±90 روزگی بر عملکرد رشد بره‌ها و بازدۀ اقتصادی آن با استفاده از 16 رأس برۀ نر آمیخته مغانی×شال با میانگین وزن آغازین 21/0±7/4 کیلوگرم مورد بررسی قرار گرفت. بره‌ها در سن هفت روزگی توزین و به‌طور تصادفی بین دو تیمار گروهی توزیع شدند: 1) گروه شاهد (پرورش طبق رویۀ معمول واحد ...  بیشتر

تغذیه دام
معرفی مناسب‌ترین سطح جیرۀ فلاشینگ در تغذیه بزهای مرخز استان کردستان

رحمن ابن عباسی؛ شیوا مفاخری؛ نادر اسدزاده

دوره 12، شماره 46 ، اسفند 1403، صفحه 11-18

چکیده
  به‌منظور بررسی اثر سطوح مختلف انرژی قابل‌متابولیسم بر صفات مهم تولیدمثلی، تعداد 40 رأس بز ماده مرخز با میانگین سن 2 سال و متوسط وزن 41/3 ±19/27 کیلوگرم انتخاب شدند. انرژی قابل‌متابولیسم در چهار سطح مختلف 1- شاهد(36/2 مگاکالری برکیلوگرم)،2- 67/2 مگاکالری برکیلوگرم، 3- 83/2 مگاکالری برکیلوگرم و 4- 06/3 مگاکالری بر کیلوگرم مادة خشک مصرفی در 10 تکرار ...  بیشتر

تغذیه دام
بررسی عوامل تغذیه‌ای مؤثر بر بهبود عملکرد میش‌ها قبل و بعد از زایمان

امیرحسین رضاخانی

دوره 12، شماره 46 ، اسفند 1403، صفحه 19-26

چکیده
  آمارهای جهانی نشان می‌دهند، یکی از معضلات پرورش دهندگان گوسفند، تلفات بالای بره‌ها در ابتدای تولد می‌باشد. همچنین نشان داده شده است، تقریباً 80 درصد این تلفات، ناشی از عدم مصرف بهینه آغوز، و پس از آن، گرسنگی بره است. عوامل چندی بر کمیت و کیفیت آغوز تولیدی توسط میش‌ها تأثیر دارند، که مهم‌ترین عامل را می‌توان تغذیۀ میش‌ها در اواخر ...  بیشتر

صنایع غذایی و الیاف
دانش بومی تولید روغن حیوانی، کشک و قره‌قروت و میزان آلودگی آنها در عشایر استان چهارمحال و بختیاری

محسن باقری

دوره 12، شماره 46 ، اسفند 1403، صفحه 27-36

چکیده
  دانش بومی عاملی مؤثر در حفظ پایداری معیشت عشایر و محیط زیست به شمار می‌رود. هدف این تحقیق بررسی وضعیت بهداشتی و دانش بومی عشایر استان چهارمحال و بختیاری در تولید برخی فرآورده‌های لبنی بود. روش تهیه کشک، قره‌قروت و روغن حیوانی در 12 خانوار عشایری منطقه فارسان در مراحل مختلف تولید و فرآوری مورد مطالعه قرار گرفت و برای انجام آزمایشات ...  بیشتر

مدیریت پرورش
استفاده از ویناس به عنوان یک ماده خوراکی قابل استفاده در تغذیه گاو شیری

بهروز یاراحمدی؛ محسن محمدی ساعی؛ کریم قربانی

دوره 12، شماره 46 ، اسفند 1403، صفحه 37-46

چکیده
  این پروژه با هدف مقایسه استفاده از ویناس به عنوان یک ماده خوراکی قابل‌استفاده در تغذیه شیری، با استفاده از تعداد 16 رأس گاو هلشتاین شامل دو گروه 8 رأسی انجام شد. برای این منظور، دو گروه آزمایشی شامل تیمار شاهد (جیره بدون ویناس) و تیمار آزمایشی شامل 7 درصد ویناس بود. گاوها شامل 16 رأس گاو شیری از نژاد هلشتاین با تولید متوسط شیر 25 کیلوگرم ...  بیشتر

مدیریت پرورش
راهکارهای تغذیه ای، مدیریتی و ژنتیکی برای کاهش اثرات تنش گرمایی در طیور

مجید پسندیده؛ رضا پسندیده؛ نصراله پیرانی

دوره 12، شماره 46 ، اسفند 1403، صفحه 47-54

چکیده
  مصرف خوراک و سوخت و ساز سلولی باعث ایجاد گرما در بدن طیور می شود. چنانچه گرمای دفع شـده کمتر از گرمای تولید شـده در بدن باشـد، پرنـده بـا مازاد حـرارت مواجه شده و تغییراتی در بدن بـروز می‏کند که تحت عنوان تنش گرمایی شـناخته می شود. تنش گرمایی یک تهدید اساسی برای صنعت طیور به شمار می آید زیرا موجب کاهـش عملکـرد و افزایـش تلفـات طیور ...  بیشتر

بهره مندی شایسته از شتر با الهام از بینش توحیدی برگرفته از معارف قرآن و اهل بیت (ع)

محمد ربانی

دوره 12، شماره 46 ، اسفند 1403، صفحه 55-64

چکیده
  انسان  به عنوان جزیی از جهان بزرگ آفرینش با مجموعه عظیمی از مخلوقات در ارتباط است و زندگی شایسته‌ی او در گرو تنظیم روابط مناسب باخویش، خالق هستی، همنوعان و سایر موجودات است.شتر یکی از موجودات زنده است که انسان ها در طول قرون و اعصار از همراهی با آن بهره ها برده اند.با توجه به تاثیر جهان بینی و بایدها و نبایدهای برخاسته از آن در کنش ...  بیشتر

احیاء و اصلاح مراتع مناطق استپی و بیابانی کشور با استفاه از گونه های مورد چرای شتر

نادیا کمالی؛ احمد صادقی پور؛ رضا سیاه منصور

دوره 12، شماره 46 ، اسفند 1403، صفحه 65-74

چکیده
  ایران به عنوان کشوری با اقلیم خشک و نیمه خشک، دارای گستره وسیعی از مناطق بیابانی و استپی است. این مناطق با ویژگی‌هایی همچون بارندگی کم، تبخیر زیاد، خاک‌های شور و پوشش گیاهی محدود مشخص می‌شوند. اصلاح و احیاء مراتع این مناطق با توجه به مساحت، پوشش گیاهی و عوامل تأثیرگذار بر آن‌ها، برای مدیریت صحیح منابع طبیعی و برنامه‌ریزی جهت رسیدن ...  بیشتر