نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار ، عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.
2 دانش آموخته دکتری علوم دامی ، بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ،لرستان ،سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.
چکیده
این پروژه با هدف مقایسه استفاده از ویناس به عنوان یک ماده خوراکی قابلاستفاده در تغذیه شیری، با استفاده از تعداد 16 رأس گاو هلشتاین شامل دو گروه 8 رأسی انجام شد. برای این منظور، دو گروه آزمایشی شامل تیمار شاهد (جیره بدون ویناس) و تیمار آزمایشی شامل 7 درصد ویناس بود. گاوها شامل 16 رأس گاو شیری از نژاد هلشتاین با تولید متوسط شیر 25 کیلوگرم بوده که به دو گروه 8 رأسی تقسیم شدند. جیره مذکور حاوی 40 درصد علوفه و 60 درصد کنسانتره بود. دادهها شامل وضعیت بدنی، وزن گاو، تولید و ترکیبات شیر (چربی، پروتئین، لاکتوز و کل مواد جامد بدون چربی) بود. در پایان آزمایش با استفاده آزمون t برای مقایسه میانگین دو گروه استفاده شد. نتایج نشان داد بین تولید و ترکیبات شیر (چربی، پروتئین، لاکتوز و کل مواد جامد بدون چربی) اختلاف معنیداری بـین دو گروه وجود نداشت. نتایج نشان داد که استفاده از ویناس در طول دوره شیردهی روی وضعیت بدنی و وزن گاو تأثیری نداشت. همچنین استفاده از ویناس در جیره به میزان 7 درصد روی تـوان شیردهی در طول دوره اول، دوم و سوم شیردهی و میزان تولید و ترکیبات شیر اثری نداشت. درنهایت ویناس موجب کاهش هزینه تمام شده یک کیلوگرم خوراک شد. باتوجهبه قیمت پایینتر خوراک حاوی ویناس و عدم تأثیر منفی بر عملکرد تولیدی، از نظر اقتصادی مصرف 7 درصد ویناس مقرونبهصرفه بوده و بازده اقتصادی بالاتری داشت.
کلیدواژهها
موضوعات