نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار ، عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.

2 دانش آموخته دکتری علوم دامی ، بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ،لرستان ،سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.

10.22092/aasrj.2024.366042.1284

چکیده

این پروژه با هدف مقایسه استفاده از ویناس به عنوان یک ماده خوراکی قابل‌استفاده در تغذیه شیری، با استفاده از تعداد 16 رأس گاو هلشتاین شامل دو گروه 8 رأسی انجام شد. برای این منظور، دو گروه آزمایشی شامل تیمار شاهد (جیره بدون ویناس) و تیمار آزمایشی شامل 7 درصد ویناس بود. گاوها شامل 16 رأس گاو شیری از نژاد هلشتاین با تولید متوسط شیر 25 کیلوگرم بوده که به دو گروه 8 رأسی تقسیم شدند. جیره مذکور حاوی 40 درصد علوفه و 60 درصد کنسانتره بود. داده‌ها شامل وضعیت بدنی، وزن گاو، تولید و ترکیبات شیر (چربی، پروتئین، لاکتوز و کل مواد جامد بدون چربی) بود. در پایان آزمایش با استفاده آزمون t برای مقایسه میانگین دو گروه استفاده شد. نتایج نشان داد بین تولید و ترکیبات شیر (چربی، پروتئین، لاکتوز و کل مواد جامد بدون چربی) اختلاف معنی‌داری بـین دو گروه وجود نداشت. نتایج نشان داد که استفاده از ویناس در طول دوره شیردهی روی وضعیت بدنی و وزن گاو تأثیری نداشت. همچنین استفاده از ویناس در جیره به میزان 7 درصد روی تـوان شیردهی در طول دوره اول، دوم و سوم شیردهی و میزان تولید و ترکیبات شیر اثری نداشت. درنهایت ویناس موجب کاهش هزینه تمام شده یک کیلوگرم خوراک شد. باتوجه‌به قیمت‌ پایین‌تر خوراک حاوی ویناس و عدم تأثیر منفی بر عملکرد تولیدی، از نظر اقتصادی مصرف 7 درصد ویناس مقرون‌به‌صرفه بوده و بازده اقتصادی بالاتری داشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات