نوع مقاله : ترویجی
نویسنده
مربی مرکز آموزش عالی امام خمینی(ره)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، البرز، کرج
چکیده
آمارهای جهانی نشان میدهند، یکی از معضلات پرورش دهندگان گوسفند، تلفات بالای برهها در ابتدای تولد میباشد. همچنین نشان داده شده است، تقریباً 80 درصد این تلفات، ناشی از عدم مصرف بهینه آغوز، و پس از آن، گرسنگی بره است. عوامل چندی بر کمیت و کیفیت آغوز تولیدی توسط میشها تأثیر دارند، که مهمترین عامل را میتوان تغذیۀ میشها در اواخر دورۀ آبستنی و ابتدای دورۀ شیردهی دانست. با تأمین نیازهای میش در فاصلۀ زمانی اواخر آبستنی تا هنگام زایمان، هم کیفیت و هم کمیت آغوز تولیدی بطور معنیداری افزایش مییابد. علاوه بر آن، استفاده از جیرههای مکمل، ضمن افزایش رشد و نمو سیستم پستانی میش، باعث افزایش تولید شیر در دورۀ شیردهی و متعاقب آن، بهبود در عملکرد میش و بره خواهد شد. استفاده از جیرههای مکمل در گلهها مستلزم آشنایی پرورش دهندگان با، نیازهای غذایی دام، خوراکهای مورد استفاده، نحوۀ فرآیند و آمادهسازی جیرهها، نحوۀ تغذیۀ میشها و بطور کلی مدیریتِ تغذیه در دورۀ مذکور است.
کلیدواژهها
موضوعات