نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

2 پژوهشکده میگوی کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، بوشهر، ایران

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

10.22092/aasrj.2024.367512.1299

چکیده

مصرف خوراک و سوخت و ساز سلولی باعث ایجاد گرما در بدن طیور می شود. چنانچه گرمای دفع شـده کمتر از گرمای تولید شـده در بدن باشـد، پرنـده بـا مازاد حـرارت مواجه شده و تغییراتی در بدن بـروز می‏کند که تحت عنوان تنش گرمایی شـناخته می شود. تنش گرمایی یک تهدید اساسی برای صنعت طیور به شمار می آید زیرا موجب کاهـش عملکـرد و افزایـش تلفـات طیور می شود. تنش گرمایی در جوجه های گوشتی باعث کاهش وزن بدن، کاهش بهره وری خوراک و کاهش کیفت لاشه و گوشت تولیدی و در مرغ های تخم‌گذار موجب کاهش تولید و اندازه تخم مرغ و کاهش کیفت پوسته تخم مرغ می شود. راهکارهای مدیریتی مانند افزایش تعداد آبخوری ها، توجه به فرم فیزیکی خوراک، عادت دهی جوجه ها به گرما، تهویه و عایق بندی سالن‌ها و برنامه نوردهی مناسب به کاهش تنش گرمایی در طیور کمک می نمایند. مدیریت تغذیه‌ای مانند افزودن چربی، کاهش سطح پروتئین خام، افزایش ویتامین ها و مواد معدنی، استفاده از افزودنی هایی مانند پروبیوتیک ها، پری‌بیوتیک‏ها اثرات منفی تنش گرمایی را در پرندگان بهبود می‌بخشد. انتخاب ژنتیکی ابزاری امیدوارکننده در توسعه نژادهای مقاوم در برابر گرما است. در مرغ، ژن های گردن لختی (Na)، پرفر (F) و کوتولگی (Dw) به عنوان کاندیداهای تحمل تنش گرمایی در نظر گرفته می شوند. ژن Na با کاهش پرهای گردن، ژن F با کاهش شدت پر و ژن Dw با کاهش وزن بدن باعث دفع گرمای اضافی و افزایش مقاومت پرنده به تنش گرمایی می شوند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات