ابوالقاسم لواف؛ مهدی متوسل الحق؛ بهرام سلاسل
دوره 4، شماره 15 ، شهریور 1394، صفحه 3-6
چکیده
هدف این تحقیق، بررسی زمان تلقیح مصنوعی در همزمان سازی فحلی به روش اوسینک در گاو شیری، برای بهدست آوردن مناسب ترین نرخ آبستنی بود. در روش همزمانی تخمک ریزی(اوسینک) در روز صفر، هورمون GnRH به مقدار 5 میلی لیترتزریق شد و هفت روز بعد هورمون PGF2α به مقدار 2 میلی لیتر تزریق شد، سپس مقدار 5 میلی لیتر GnRH در روز نهم تزریق شد ...
بیشتر
هدف این تحقیق، بررسی زمان تلقیح مصنوعی در همزمان سازی فحلی به روش اوسینک در گاو شیری، برای بهدست آوردن مناسب ترین نرخ آبستنی بود. در روش همزمانی تخمک ریزی(اوسینک) در روز صفر، هورمون GnRH به مقدار 5 میلی لیترتزریق شد و هفت روز بعد هورمون PGF2α به مقدار 2 میلی لیتر تزریق شد، سپس مقدار 5 میلی لیتر GnRH در روز نهم تزریق شد و تلقیح مصنوعی این گاوها در 12، 14، 16 و 18 ساعت پس از تزریق دومین GnRH انجام شد. این پژوهش برروی 204 راس گاو شیری انجام گردید. تست آبستنی به وسیله دکتر دامپزشک با دستگاه سونوگرافی انجام شد. همچنین در این تحقیق، تعداد 52 راس گاو شیری در گروه 1 (12 ساعت) ، 49 راس در گروه 2 (14 ساعت) ، 50 راس در گروه 3 (16 ساعت) و 53 راس گاو شیری در گروه 4 (18 ساعت) بر اساس زمان تلقبح تقسیم شدند. میزان نرخ آبستنی در گروهها به ترتیب 73/37، 82/40، 44، 38/40 درصد بود که گروه سوم تفاوت معنیدار با سایر گروهها داشت (01/0>P). لذا با توجه به نتایج بهدست آمده از این تحقیق به نظر می رسد بهترین زمان تلقیح مصنوعی 16 ساعت پس از تزریق GnRH باشد
میلاد منافی؛ مریم یزدان پور؛ مهدی هدایتی
دوره 4، شماره 15 ، شهریور 1394، صفحه 7-20
چکیده
در این آزمایش به منظور بررسی اثر مصرف عصاره آبی الکلی برگ گیاه آرتمیزیا در دو سطح مختلف بر عملکرد، فراسنجههای خونی، پاسخ ایمنی و جمعیت باکتریهای سکوم جوجههای گوشتی در مقایسه با آنتیبیوتیک محرک رشد، 192 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس 308، در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 گروه آزمایشی، 4 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار مورد استفاده قرار ...
بیشتر
در این آزمایش به منظور بررسی اثر مصرف عصاره آبی الکلی برگ گیاه آرتمیزیا در دو سطح مختلف بر عملکرد، فراسنجههای خونی، پاسخ ایمنی و جمعیت باکتریهای سکوم جوجههای گوشتی در مقایسه با آنتیبیوتیک محرک رشد، 192 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس 308، در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 گروه آزمایشی، 4 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفت. گروههای آزمایشی شامل: 1) گروه آزمایشی شاهد دریافتکننده جیره پایه، 2) گروه آزمایشی دریافتکننده جیره پایه به همراه 045/0 درصد آنتیبیوتیک محرک رشد فلاوومایسین، 3) گروه آزمایشی دریافتکننده جیره پایه به همراه 05/0 درصد عصاره آبی الکلی آرتمیزیا و 4) گروه آزمایشی دریافتکننده جیره پایه به همراه 1/0 درصد عصاره آبی الکلی آرتمیزیا که تا 42 روزگی در اختیار جوجهها قرار داده شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد اثر آرتمیزیا بر صفات عملکردی، پروتئین تام و لیپوپروتئین با چگالی بالا تفاوت معنیداری با سایر گروههای آزمایشی نداشته ولی سبب کاهش معنیدار بر میزان تریگلیسرید سرم خون (05/0P<) گروه آزمایشی 1/0 درصد آرتمیزیا شده، در حالی که تیتر آنفلوانزای گروه دریافتکننده آرتمیزیا 05/0 درصد آرتمیزیا به طور معنیدار افزایش یافته و سطح 1/0 درصد آرتمیزیا در کاهش جمعیت باکتریهای اشریشیاکلی و سالمونلا روده کور به طور معنیدار موثر بوده است. لذا بهرهگیری از سطوح مختلف گیاه دارویی آرتمیزیا با هدف ارتقا سلامت جوجههای گوشتی قابلیت مصرف دارد ولی به عنوان جایگزین کامل، آنتیبیوتیک محرک رشد جهت بهبود صفات عملکردی توصیه نمیشود
سیما ساورسفلی؛ ابوالقاسم لواف؛ مهناز صالحی؛ نورمحمد سوری؛ علی شهریار
دوره 4، شماره 15 ، شهریور 1394، صفحه 21-27
چکیده
هدف از انجام این تحقیق، بررسی آمیختههای حاصل از بز نر بیرجندی با بزهای موئی ماده بومی قم از لحاظ صفات وزن و بیومتری بود. به این منظور تعداد 38 راس بز بومی و آمیخته در محدوده سنی 1 تا 4 سال انتخاب شد. وزن بدن و خصوصیات بیومتری(اندازه دور گردن، دور سینه، دور کپل، ارتفاع جدوگاه و طول بدن) بزها تعیین شد. دادهها با در نظر گرفتن اثر ...
بیشتر
هدف از انجام این تحقیق، بررسی آمیختههای حاصل از بز نر بیرجندی با بزهای موئی ماده بومی قم از لحاظ صفات وزن و بیومتری بود. به این منظور تعداد 38 راس بز بومی و آمیخته در محدوده سنی 1 تا 4 سال انتخاب شد. وزن بدن و خصوصیات بیومتری(اندازه دور گردن، دور سینه، دور کپل، ارتفاع جدوگاه و طول بدن) بزها تعیین شد. دادهها با در نظر گرفتن اثر گروه ژنتیکی(شامل بومی، آمیخته های نسل اول و دوم)، جنس و سن با نرمافزار SAS تجزیه و تحلیل آماری شدند. نتایج نشان داد، بزهای بومی وزن بیشتری (4/1±5/34 کیلوگرم) از بزهای آمیخته نسل اول (9/0±0/31 کیلوگرم) و آمیخته نسل دوم(8/1±9/28 کیلوگرم) داشتند. میانگین وزن بدن و تمامی خصوصیات بیومتری مورد بررسی در بزهای نر از ماده بیشتر بود و با افزایش سن، میانگین وزن بزها افزایش یافت. اثر گروه ژنتیکی به جز برای دور گردن و دور سینه، اثر جنس به جز برای طول بدن و اثر گروه سنی به جز برای دور سینه، دور کپل و طول بدن برای مابقی خصوصیات بیومتری معنیدار بود. وزن بدن آمیختههای حاصل از بز نر بیرجندی با بزهای موئی قم در نسل اول و دوم به طور معنیداری کاهش نشان داد. برای اکثر خصوصیات بیومتری مورد بررسی کاهش در نسل دوم آمیختهها مشاهده شد
یدالله ترکاشوند
دوره 4، شماره 15 ، شهریور 1394، صفحه 29-36
چکیده
انواع کره کم چرب، بیش از هر چیز با جایگزین کردن شیر و ترکیبات پروتئینی آن مانند کازئینات و پروتئین آب پنیر، پروتئین های سویا و سایر محلول های پروتئینی، با قسمتی از چربی کره معمولی (با و بدون استفاده از مواد افزودنی)، تولید می شود. علاقه بسیاری از مردم نسبت به مصرف کره و مربا، می تواند بر پذیرش آنها نسبت به کره کم چربی که قسمتی از چربی ...
بیشتر
انواع کره کم چرب، بیش از هر چیز با جایگزین کردن شیر و ترکیبات پروتئینی آن مانند کازئینات و پروتئین آب پنیر، پروتئین های سویا و سایر محلول های پروتئینی، با قسمتی از چربی کره معمولی (با و بدون استفاده از مواد افزودنی)، تولید می شود. علاقه بسیاری از مردم نسبت به مصرف کره و مربا، می تواند بر پذیرش آنها نسبت به کره کم چربی که قسمتی از چربی آن با مارمالاد جایگزین شده، اثر مثبتی بگذارد. ویسکوزیته بالا، فعالیت آبی ناچیز و طعم مارمالاد نیز از زمینه های مورد توجه برای استفاده از آن در ایجاد امولسیون پایدار برای تولید یک نوع کره کم چرب جدید می باشد. روش اختلاط و امولسیفیکاسیون، جامدسازی سریع امولسیون و میزان قند مارمالاد، بر طعم و خصوصیات رئولوژیک محصول اثر تعیین کننده دارد. خصوصیات نمونهای که در تهیه آن از50% مارمالاد (حاوی 60-30% قند) استفاده شده، تفاوت معنی داری به ترتیب در سطح 1% و 5% ، با قابلیت گسترش و قوام نمونه تجاری و سایر نمونه های تحقیقاتی حاوی ترکیبات پروتئینی شیر (کازئینات، پروتئینات و لخته آنزیمی شیر فرا پالایش)، نداشت
مرتضی کرمی
دوره 4، شماره 15 ، شهریور 1394، صفحه 37-48
چکیده
هدف از اجرای این پژوهش تعیین ترکیبات شیمیائی، موادمعدنی و قابلیت هضم در شرایط برون تنی کاه کسن در استان چهارمحال وبختیاری بود. این مطالعه طی سه سال متوالی در سه اقلیم استان شامل شهرکرد (سرد و خشک)، کوهرنگ (سرد و مرطوب) و لردگان (گرم و مرطوب) انجام شد. به منظور بررسی میزان ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام، فیبر خام، خاکستر، انرژی خام و مواد ...
بیشتر
هدف از اجرای این پژوهش تعیین ترکیبات شیمیائی، موادمعدنی و قابلیت هضم در شرایط برون تنی کاه کسن در استان چهارمحال وبختیاری بود. این مطالعه طی سه سال متوالی در سه اقلیم استان شامل شهرکرد (سرد و خشک)، کوهرنگ (سرد و مرطوب) و لردگان (گرم و مرطوب) انجام شد. به منظور بررسی میزان ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام، فیبر خام، خاکستر، انرژی خام و مواد معدنی پرنیاز و کم نیاز، فیبر نامحلول در شوینده خنثی (NDF)، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی(ADF) ، لیگنین نامحلول در شوینده اسیدی (ADL)، قابلیت هضم مادهخشک (DMD)، قابلیت هضم مادهآلی (OMD) و قابلیت هضم مادهآلی در مادهخشک (DOMD)، تعداد 66 نمونه کاه کسن در سه اقلیم استان در سه سال متوالی اخذ گردیدند. پس از آماده سازی نمونهها، ترکیبات شیمیائی و مواد معدنی به روشهای آزمایشگاهی و قابلیت هضم در شرایط برون تنی ( in vitro ) تعیین گردیدند. اطلاعات بهدست آمده با استفاده ازنرم افزار آماری SAS وبه روش GLM تجزیه و تحلیل گردید وبرای مقایسه بین میانگین از آزمون چند دامنهای دانکن استفاده شد. نتایج این بررسی در مورد ترکیبات شیمیائی کاهکسن نشان داد که میانگین پروتئین خام، الیاف خام، خاکستر و چربیخام در کاهکسن به ترتیب 2/7، 9/28، 2/12، 1/1 درصد و انرژی خام 3938 کیلوکالری در کیلوگرم ماده خشک بود. از نظرغلظت دیواره سلولی شامل NDF، ADF و ADL بهترتیب 9/44، 7/30 و 6/7 درصد بود. میانگین DMD، OMD و DOMD کاهکسن به ترتیب 2/61، 9/58 و 7/51 درصد بود. میانگین مقدار عناصر معدنی پرنیاز شامل کلسیم، فسفر، منیزیم وپتاسیم به ترتیب 15، 6/1، 4/2 و 14 گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. همچنین، مواد معدنیکم نیاز در کاه کسن شامل آهن، منگنز، مس و روی به ترتیب 6/187، 3/53، 5/6 و 9/16 میلیگرم در کیلوگرم ماده خشک بود. در کل، میزان ترکیبات شیمیائی و قابلیت هضم کاهکسن تحت تاثیر سال نمونهبرداری بود. ترکیبات شیمیائی کاهکسن تأمین کننده نیاز نگهداری اغلب دامها، گوسفند، بز وگاوهای بومی در فصل زمستان میباشد و به دلیل خوشخوراکی، قابلیت جایگزینی با علوفه جیره دام را دارا می باشد. همچنین دارای مقادیرمتنابهی از مواد معدنی مانند منیزیوم، آهن، روی و مس می باشد که برخی دیگراز اقلام خوراکی دامها با کمبود آنها مواجهاند. کاه کسن دارای مقدار لیگنین کم و قابلیت هضم ماده آلی بالا میباشد
زهرا عبادی
دوره 4، شماره 15 ، شهریور 1394، صفحه 49-56
چکیده
در این تحقیق ترکیب اسیدهای چرب کوهان شترهای تک کوهانه و آمیخته (یک و دوکوهانه) مورد بررسی قرار گرفت. بررسی اسیدهای چرب نشان داد که میزان تری گلیسریدهای زنجیرههای C8-C16 کوهان شتر بومی(تک کوهانه) کمتر از نمونههای آمیخته است، ولی مقدار اسیدهای چرب استئاریک، اولئیک و لینولئیک درآن بیشتر از کوهان شتران آمیخته بود. میزان اسیدهای چرب ...
بیشتر
در این تحقیق ترکیب اسیدهای چرب کوهان شترهای تک کوهانه و آمیخته (یک و دوکوهانه) مورد بررسی قرار گرفت. بررسی اسیدهای چرب نشان داد که میزان تری گلیسریدهای زنجیرههای C8-C16 کوهان شتر بومی(تک کوهانه) کمتر از نمونههای آمیخته است، ولی مقدار اسیدهای چرب استئاریک، اولئیک و لینولئیک درآن بیشتر از کوهان شتران آمیخته بود. میزان اسیدهای چرب اسید لینولنیک (از گروه اسیدهای چرب امگا-3) در چربی کوهان هردو نوع کوهان (آمیخته و بومی) مشابه بوده ولی مقدار اسید لینولئیک (از گروه اسیدهای چرب امگا-6) در چربی کوهان شترهای بومی بیشتر از نوع آمیخته بود. نسبت اسیدهای چرب با یک ویا چند پیونددوگانه، به اسیدهای چرب اشباع (MUFA+PUFA/SFA ) در چربی کوهان شتران بومی، بیش از نمونه آمیخته و بهترتیب 62/0 و 55/0 بوده است. نتایج این آزمایش نشان داد که میزان اسیدهای چرب اولئیک اسید و لینولئیک اسید (w6 ) در کوهان شترهای تککوهانه و آمیخته، در خور توجه میباشند
مهنوش پارسایی مهر؛ اشکان جبلی جوان؛ مریم عزیزخانی؛ کبری کیخسروی؛ علی مهدوی؛ مریم خزائی
دوره 4، شماره 15 ، شهریور 1394، صفحه 57-64
چکیده
پنیرهای سنتی دارای طعم و بوی مطبوع و نیز ارزش تغذیهای بالایی هستند و به عنوان یک منبع پروتئینی جایگاه ویژهای را می توانند در تغذیه افراد داشته باشند. ولی با این وجود، عدم رعایت اصول بهداشتی در تهیه این گونه محصولات، سبب آلودگی آنها شده و در صورت وجود میکروارگانیسمهای پاتوژن، میتوانند سلامت انسان را به خطر انداخته ...
بیشتر
پنیرهای سنتی دارای طعم و بوی مطبوع و نیز ارزش تغذیهای بالایی هستند و به عنوان یک منبع پروتئینی جایگاه ویژهای را می توانند در تغذیه افراد داشته باشند. ولی با این وجود، عدم رعایت اصول بهداشتی در تهیه این گونه محصولات، سبب آلودگی آنها شده و در صورت وجود میکروارگانیسمهای پاتوژن، میتوانند سلامت انسان را به خطر انداخته و موجب زیانهای اقتصادی قابل توجهی گردند. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت بهداشتی، فرایند تولید وخصوصیات شیمیایی پنیر خیکی سنتی استان سمنان بوده است که با استفاده از شیر گوسفند و بز تهیه میگردد. در این مطالعه تعداد 30 نمونه از این پنیر به صورت تصادفی از ماست بندی های مختلف در استان سمنان و مستقیما از خیکها گرفته شده آزمایشات شیمیایی و میکروبی بر روی نمونهها انجام گردید. بر اساس نتایج بهدست آمده، میزان متوسط تعدادکلی باکتریهای هوازی، کلیفرمها، گروه انتروباکتریاسه، باکتریهای اسید لاکتیک هوازی و بی هوازی، انتروکوکوسها، میکروکوکوسها ،کپکها و مخمرها به ترتیب 68/6، 84/5، 97/5، 66/6، 73/6، 44/6 ،14/5، 70/4 log cfu/g بهدست آمدند. قابل ذکر است که باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در اکثر نمونهها وجود ندارد و تعدا د آن به طور متوسط 93/3 log cfu/g است. درحالیکه میزان باکتریهای کلیفرم و گروه انتروباکتریاسه در اکثر نمونهها از حد استاندارد بالاتر بود. همچنین برخی پارامترهای شیمیایی این نوع پنیر از جمله رطوبت، pH، خاکستر، نمک، چربی و پروتئین اندازهگیری گردید. با توجه به بالا بودن میزان بعضی از این میکروارگانیسم هادر پنیر خیکی رسیده ، توجه به وضعیت بهداشتی فرایند تولید لازم و ضروری به نظر می رسد
بهاءالدین عالم زاده؛ بهاره طاهری؛ عزیز کردونی؛ سید مجید حسینی
دوره 4، شماره 15 ، شهریور 1394، صفحه 65-72
چکیده
کهور(Prosopis Juliflora)، از درختان مقاوم به خشکی میباشد که کشت آن در مناطق جنوب کشور گسترش یافته، علاوه بر جلوگیری از فرسایش خاک و تثبیت شن های روان، میوه آن را می توان در تغذیه دام استفاده نمود. میوه این درخت شبیه لوبیا است و دارای 18 الی20 دانه میباشد. میوه کهور دارای ارزش غذائی بالایی بوده که پس از رسیدن، به صورت خشک بر روی زمین ...
بیشتر
کهور(Prosopis Juliflora)، از درختان مقاوم به خشکی میباشد که کشت آن در مناطق جنوب کشور گسترش یافته، علاوه بر جلوگیری از فرسایش خاک و تثبیت شن های روان، میوه آن را می توان در تغذیه دام استفاده نمود. میوه این درخت شبیه لوبیا است و دارای 18 الی20 دانه میباشد. میوه کهور دارای ارزش غذائی بالایی بوده که پس از رسیدن، به صورت خشک بر روی زمین می ریزد. دراین تحقیق قابلیت هضم میوه کهور به روش Invivo با استفاده از 5 رأس گوسفند نر تعیین گردید. همچنین، تجزیه پذیری ماده خشک میوه کهور با دانه و بدون دانه و نیز دانه کهور به روش Insitu با استفاده از 3 راس گوسفند نر فیستولاگذاری شده در زمانهای صفر، 4 ، 8 ، 16 ، 24 ، 48 ،72 و 96 ساعت تعیین گردید. تجزیه و تحلیل آماری فراسنجههای تجزیه پذیری شکمبهای بر اساس طرح کاملا تصادفی با سه گروه آزمایشی و چهار تکرار توسط نرم افزار SAS و مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون دانکن انجام شد. بر اساس نتایج این آزمایش قابلیت هضم میوه کهور به روش Invivo برای ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، مجموع مواد مغذی و انرژی قابل هضم آن نیز به ترتیب 78/59 ، 34/63 ، 15/60 ، 15/ 62 درصد و 8/2 مگاکالری بر کیلوگرم ماده خشک به دست آمد. نتایج مربوط به تجزیه پذیری نشان دادند در بخش سریع تجزیه(a)، دانه کهور بهطور معنی داری کمتر از میوه با دانه و بدون دانه بود، اما در بخش کند تجزیه (b) این نتایج کاملا عکس بود (p<0.05). بر اساس این نتایج، ثابت نرخ تجزیه(c) و پتانسیل تجزیه پذیری(PD) دانه کهور نسبت به میوه با دانه و میوه بدون دانه در سطح بالاتری بود(p<0.05).
نرگس واسجی؛ ناهید مژگانی
دوره 4، شماره 15 ، شهریور 1394، صفحه 73-80
چکیده
بنتونیت، به عنوان یک عامل دارای خاصیت جذب بسیار بالا و مؤثر در جداسازی و اتصال به فلزات سنگین، داروها، باکتریها و سایر توکسینها از بدن شناخته شده است. دراین تحقیق، تاثیر تغییرات pH (3 ، 4 و 5 ) بر جذب و واجذب باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به بنتونیت سدیم مورد بررسی قرار گرفت. علاوه براین، با مجاور کردن باکتری استافیلوکوکوس ...
بیشتر
بنتونیت، به عنوان یک عامل دارای خاصیت جذب بسیار بالا و مؤثر در جداسازی و اتصال به فلزات سنگین، داروها، باکتریها و سایر توکسینها از بدن شناخته شده است. دراین تحقیق، تاثیر تغییرات pH (3 ، 4 و 5 ) بر جذب و واجذب باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به بنتونیت سدیم مورد بررسی قرار گرفت. علاوه براین، با مجاور کردن باکتری استافیلوکوکوس اورئوس با بنتونیت سدیم در زمانهای مختلف (0، 30، 60 و 90 دقیقه) و کشت مستقیم و شمارش باکتری، کاهش میزان باکتری در حضور بنتونیت در زمانهای مختلف بررسی و در هر مرحله تغییرات ثبت گردیدند. نتایج نشان دادند، ارتباط اسیدیته با جذب باکتری به بنتونیت تنها در 5 = pH معنی دار بود. روند کاهش جذب باکتری به بنتونیت با افزایش pH ، به صورت خطی بود. بین pH و زمان ارتباط معنیداری مشاهده نشد. مقایسه میانگینها با آزمون دانکن نیز نشان داد که بین زمان های 30 و 60 دقیقه پس از مجاورت بنتونیت و باکتری، از نظر تاثیر بنتونیت بر حذف باکتریها، تفاوت معنی داری وجود ندارد ولی در زمان 90 دقیقه، تعداد کلنیها و باکتریها در مقایسه با دو زمان قبلی، معنیدار بود یعنی تعداد کلنیها و باکتریها به طور معنیداری کاهش یافته و تقریبا به صفر رسیدند (مهار کامل رشد باکتریها)
علی مصطفی طهرانی؛ سیدمجید حسینی
دوره 4، شماره 15 ، شهریور 1394، صفحه 81-90
چکیده
تحقیق حاضر به منظور تعیین کمبود و نامیزانی عناصر معدنی در دامهای منطقه شادگان در استان خوزستان با استفاده از اطلاعات آماده آب آشامیدنی و دادههای حاصل از تجزیه خاک، علوفه و خون انجام گرفت. در استان خوزستان ابتدا شهرستانهای مختلف از لحاظ تراکم جمعیت دامی شناسایی و سپس منطقه ابوعرابید در حاشیه تالاب شهرستان شادگان به عنوان ...
بیشتر
تحقیق حاضر به منظور تعیین کمبود و نامیزانی عناصر معدنی در دامهای منطقه شادگان در استان خوزستان با استفاده از اطلاعات آماده آب آشامیدنی و دادههای حاصل از تجزیه خاک، علوفه و خون انجام گرفت. در استان خوزستان ابتدا شهرستانهای مختلف از لحاظ تراکم جمعیت دامی شناسایی و سپس منطقه ابوعرابید در حاشیه تالاب شهرستان شادگان به عنوان یکی از مناطق دارای تراکم دام بالای وابسته به علوفه تالاب و مرتع انتخاب گردید. در تالاب از علوفههای لویی، چولان و نی هر کدام تعداد سه نمونه و از حاشیه تالاب در جهتهای شمالی، شمال شرقی و شرقی هر کدام سه نمونه خاک و علف شور ساحلی و در جهت جنوب سه نمونه خاک و علوفههای کهور، گز و خارشتر جمع آوری گردیدند. از منطقه شادگان و اطراف آن تعداد 30 نمونه خون از گوسفند، گاو بومی و گاومیش در حین کشتار دام یا از طریق ورید وداج جمعآوری گردید. کلیه نمونهها از لحاظ عناصر معدنی مغذی یا سایر فراسنجههای مرتبط تجزیه گردیدند. ترکیب شیمیایی آماده آب، خاصیت قلیایی را در نزدیکی سطح حداکثر تحمل و شوری و کل مواد جامد محلول را در زیر سطح بحرانی نشان داد. تجزیه خاک کمبود معنیدار مواد آلی، فسفر، کلسیم و منیزیم، کمبود حاشیهای روی، شوری زیاد و خاصیت قلیایی متوسط تا نسبتاً بالایی را نشان داد. ترکیب شیمیایی علوفه بیانگر کمبود معنی دار فسفر و مس و کمبود حاشیهای روی، منگنز، کبالت و ید بود. با تجزیه معدنی خون کمبود معنیدار منیزیم، منگنز، ید و سلنیم و کمبود حاشیهای مس و کبالت مشاهده گردید. مقادیر کلسیم، فسفر، آهن، مس، روی و منگنز در خاک به ترتیب 2/8، 3/1، 6/35، 2/2، 2/1 و0/7 میلیگرم در لیتر بودند. در علوفه به ترتیب مقادیر کلسیم و فسفر 51/0، 17/0 درصد و مقادیرآهن، مس، روی و منگنز 7/156، 9/3، 5/18 و3/36 میلی گرم در کیلوگرم بودند. در خون مقادیر کلسیم و فسفر 2/10 و 0/6 میلیگرم در دسیلیتر و مقادیرآهن، مس، روی و منگنز 4/168، 8/76، 7/91 و 51/0 میکروگرم در دسی لیتر بودند. نتایج این تحقیق نشان دادند که در دام های منطقه تحت بررسی کمبود فسفر و مس بیشتر از سایر عناصر مورد انتظار میباشد