نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
2 استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فن آوری های نوین آمل، آمل، ایران
3 دانشجوی دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
4 استادیار گروه علوم دامی ،دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران.
چکیده
پنیرهای سنتی دارای طعم و بوی مطبوع و نیز ارزش تغذیهای بالایی هستند و به عنوان یک منبع پروتئینی جایگاه ویژهای را می توانند در تغذیه افراد داشته باشند. ولی با این وجود، عدم رعایت اصول بهداشتی در تهیه این گونه محصولات، سبب آلودگی آنها شده و در صورت وجود میکروارگانیسمهای پاتوژن، میتوانند سلامت انسان را به خطر انداخته و موجب زیانهای اقتصادی قابل توجهی گردند. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت بهداشتی، فرایند تولید وخصوصیات شیمیایی پنیر خیکی سنتی استان سمنان بوده است که با استفاده از شیر گوسفند و بز تهیه میگردد. در این مطالعه تعداد 30 نمونه از این پنیر به صورت تصادفی از ماست بندی های مختلف در استان سمنان و مستقیما از خیکها گرفته شده آزمایشات شیمیایی و میکروبی بر روی نمونهها انجام گردید. بر اساس نتایج بهدست آمده، میزان متوسط تعدادکلی باکتریهای هوازی، کلیفرمها، گروه انتروباکتریاسه، باکتریهای اسید لاکتیک هوازی و بی هوازی، انتروکوکوسها، میکروکوکوسها ،کپکها و مخمرها به ترتیب 68/6، 84/5، 97/5، 66/6، 73/6، 44/6 ،14/5، 70/4 log cfu/g بهدست آمدند. قابل ذکر است که باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در اکثر نمونهها وجود ندارد و تعدا د آن به طور متوسط 93/3 log cfu/g است. درحالیکه میزان باکتریهای کلیفرم و گروه انتروباکتریاسه در اکثر نمونهها از حد استاندارد بالاتر بود. همچنین برخی پارامترهای شیمیایی این نوع پنیر از جمله رطوبت، pH، خاکستر، نمک، چربی و پروتئین اندازهگیری گردید. با توجه به بالا بودن میزان بعضی از این میکروارگانیسم هادر پنیر خیکی رسیده ، توجه به وضعیت بهداشتی فرایند تولید لازم و ضروری به نظر می رسد
کلیدواژهها