احمد ناجی زواره؛ اکبر یعقوبفر؛ سید عبداله حسینی؛ نادر اسدزاده
دوره 7، شماره 26 ، خرداد 1397، صفحه 3-20
چکیده
در تحقیق حاضر تمامی 36 واحد جوجه کشی استان تهران تحت پوشش قرار گرفت. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه در طی سه سال ثبت شد.کارخانجات بر اساس شاخص جوجه درآوری ، به سه دسته مطلوب ، متوسط و ضعیف دسته بندی و مورد مقایسه قرار گرفت. تعداد دوره های اموزشی تاثیر مثبتی بر افزایش شاخص جوجه دراوری داشت (05/0>p). در گروه ضعیف 76 درصد ...
بیشتر
در تحقیق حاضر تمامی 36 واحد جوجه کشی استان تهران تحت پوشش قرار گرفت. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه در طی سه سال ثبت شد.کارخانجات بر اساس شاخص جوجه درآوری ، به سه دسته مطلوب ، متوسط و ضعیف دسته بندی و مورد مقایسه قرار گرفت. تعداد دوره های اموزشی تاثیر مثبتی بر افزایش شاخص جوجه دراوری داشت (05/0>p). در گروه ضعیف 76 درصد و در گروه مطلوب 91 درصد منجر به شاخص جوجه دراوری شد. بهبود شاخص تولید جوجه یکروزه در گروه ضعیف با کاهش تلفات جوجه ، همراه ومعنی دار بود(05/0>p). بالاترین درصد هچ به مقدار 5/95 مربوط به زمان انبار داری 3روزه با درجه حرارت 10 و پایین ترین درصد هچ به میزان 71در سن 51 هفتگی مربوط به زمان انبار داری 15 روزه با درجه حرارت 25 بود. در گروههای مختلف سنی و در ظرفیتهای متفاوت نیز اثری در بهبود شاخص جوجه درآوری نداشته است (05/0>p). کمترین هزینه کل به ازاء هر قطعه جوجه برابر با 3352، بیشترین هزینه 9999 و متوسط آن 6453 ریال بود. کمترین فراوانی مربوط به هزینه کل کمتر از 3 هزار ریال و به میزان 78/2 درصد کارخانجات و بیشترین درصد فراوانی مربوط به هزینه کل 5 تا 7 هزار ریال و به میزان 89/63 درصد کارخانجات جوجه کشی بود. بطور کلی هزینه کل به ازاء هر قطعه جوجه یکروزه در بین 36 کارخانه تفاوت معنی داری داشت (01/0>p). این تفاوت نیز در داخل دسته جات 5 گانه هزینه کل نیز معنی دار بود. (05/0>p).
محمد زیادی؛ علی قاضی خانی شاد
دوره 7، شماره 26 ، خرداد 1397، صفحه 21-32
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین صفات تولیدی شاخص شامل تولید شیر، چربی، پروتیین و شیر تصحیح شده برای انرژی( ECM) و صفات تولید مثلی شاخص شامل سن زایش اول، فاصله گوساله زایی، طول روزهای باز، و طول دوره خشکی) گاوهای هلشتاین ایران انجام شد. در تحقیق حاضر از اطلاعات جمع آوری شده مرکز اصلاح نژاد ایران طی سالهای 1362 تا 1390 استفاده شد. اطلاعات ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین صفات تولیدی شاخص شامل تولید شیر، چربی، پروتیین و شیر تصحیح شده برای انرژی( ECM) و صفات تولید مثلی شاخص شامل سن زایش اول، فاصله گوساله زایی، طول روزهای باز، و طول دوره خشکی) گاوهای هلشتاین ایران انجام شد. در تحقیق حاضر از اطلاعات جمع آوری شده مرکز اصلاح نژاد ایران طی سالهای 1362 تا 1390 استفاده شد. اطلاعات مورد استفاده برای آنالیز مربوط به 50844 رکورد تولید شیر، 47309 رکورد چربی و 19885 رکورد پروتیین دوره شیردهی اول و اطلاعات تولید مثلی آنها بود. داده ها بعد از بازبینی و تصحیحات لازم در فایل های جداگانه ذخیره و مورد آنالیز قرار گرفتند. فایلهای مذکور ابتدا توسط نرم افزار FOXPRO بازبینی شده تا اشکالات احتمالی فایل اطلاعات شجره (عدم صحیح بودن شماره افراد و یا وجود شماره های شناسایی تکراری، یکسان بودن شماره شناسایی پدر و مادر یک فرد و ...) و فایل اطلاعات رکورد (وجود رکوردهای غیر منطقی برای صفات مختلف) برطرف و فایلها جهت آنالیزها ساخته شد. میانگین ± انحراف معیار تولید شیر 305 روز 06/1209± 14/7038 کیلوگرم بود. میانگین ± انحراف معیار صفات طول دوره خشکی، فاصله گوساله زایی، سن اولین زایش، روزهای باز 38/16± 19/67، 13/49± 95/373، 09/3± 17/26 و 46/20±53/91 بود. همبستگی فنوتیپی بین صقت تولید شیر با روزهای خشک، سن اولین زایش، فاصله گوساله زایی و روزهای باز به ترتیب 14/0-، 04/0، 04/0 و 03/0 برآورد گردید. اغلب همبستگی ها بسیار پایین بود. تنها همبستگی نسبتا متوسط بین فاصله گوساله زایی و روزهای باز (31/0) بدست آمد.
محمدرضا بحرینی بهزادی؛ امینه قانع؛ جواد حبیبی زاد
دوره 7، شماره 26 ، خرداد 1397، صفحه 33-46
چکیده
هدف از انجام این پژوهش برآورد پارامترهای ژنتیکی رکوردهای روزآزمون صفت تولید شیر گاوهای هلشتاین با استفاده از مدل تابعیت تصادفی و برازش تابع چندجملهای لژاندر بود. برای این منظور از 111252 رکورد روزآزمون دورهی شیردهی اول که در بین سالهای 1365 تا 1392 توسط مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور جمعآوری شده بود، استفاده گردید. مؤلفههای ...
بیشتر
هدف از انجام این پژوهش برآورد پارامترهای ژنتیکی رکوردهای روزآزمون صفت تولید شیر گاوهای هلشتاین با استفاده از مدل تابعیت تصادفی و برازش تابع چندجملهای لژاندر بود. برای این منظور از 111252 رکورد روزآزمون دورهی شیردهی اول که در بین سالهای 1365 تا 1392 توسط مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور جمعآوری شده بود، استفاده گردید. مؤلفههای واریانس و پارامترهای ژنتیکی صفت تولید شیر با استفاده از مدل حیوانی تحت نرم افزار WOMBAT برآورد شدند. در مدل مورد استفاده، اثر ثابت گروه همزمان گله-سال-فصل زایش و متغیر کمکی سن گاو هنگام اولین زایش قرار داده شد. تابع چندجملهای لژاندر با درجات برازش 2 تا 6 جهت در نظر گرفتن شکل منحنی شیردهی گاوها در دو سطح ژنتیکی افزایشی و محیطی دائم استفاده شد. مدل تابعیت تصادفی با درجهی برازش 6 برای اثرات ژنتیکی افزایشی و محیطی دائم به عنوان بهترین مدل تعیین شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که میانگین وراثتپذیری صفت تولید شیر در نیمهی اول دورهی شیردهی بیشتر از میانگین وراثتپذیری بهدست آمده برای نیمهی دوم آن بود. بیشترین مقدار وراثتپذیری در ماه آخر (35/0) و کمترین مقدار آن مربوط به اولین ماه شیردهی (14/0) میباشد. حداکثر میزان همبستگی ژنتیکی بین ماههای نزدیک به یکدیگر بهدست آمد که با افزایش فاصله بین آنها همبستگیها کاهش پیدا نمود. به طور کلی مدل تابعیت تصادفی بهدلیل اعمال منحنی شیردهی حیوانات در دو سطح ژنتیکی افزایشی و محیطی دائم و با در نظر گرفتن همبستگی ژنتیکی میان رکوردهای روزآزمون برای ارزیابی دقیقتر رکوردهای تکرارشده در زمان پیشنهاد میشود.
بهروز یاراحمدی؛ محسن محمدی ساعی؛ علیرضا چگنی
دوره 7، شماره 26 ، خرداد 1397، صفحه 47-58
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر اندازه دنبه و طول مدت پروار روی خصوصیات رشد و صفات لاشه در برههای نر نژاد لری انجام شد. بر این اساس81 رأس بره نر لری با میانگین وزن 45/3±30 کیلوگرم بر اساس وضعیت دنبه انتخاب شدند. آزمایش با سه مدت طول پروار 90، 120 و 150 روز و سه اندازه دنبه مختلف کوچک، متوسط و بزرگ در قالب آزمایش فاکتوریل بر اساس طرح بلوک کامل ...
بیشتر
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر اندازه دنبه و طول مدت پروار روی خصوصیات رشد و صفات لاشه در برههای نر نژاد لری انجام شد. بر این اساس81 رأس بره نر لری با میانگین وزن 45/3±30 کیلوگرم بر اساس وضعیت دنبه انتخاب شدند. آزمایش با سه مدت طول پروار 90، 120 و 150 روز و سه اندازه دنبه مختلف کوچک، متوسط و بزرگ در قالب آزمایش فاکتوریل بر اساس طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد اثر طول مدت پروار و اندازه دنبه روی اضافه وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی معنی دار شد (05/0< P). بیشترین اضافه وزن روزانه در بره های دنبه کوچک با 201 گرم و کمترین مربوط به تیمارهای دنبه بزرگ با 178 گرم بود. با افزایش طول مدت پروار ضریب تبدیل غذایی افزایش یافت و بره های دنبه بزرگ بالاترین ضریب تبدیل غذایی را داشتند. نتایج نشان داد اثر اندازه دنبه و طول مدت پروار بر خصوصیات لاشه معنیدار بود (05/0< P). مدت پروار اثر معنیداری بر روی درصد گوشت لخم و درصد کل چربی لاشه داشت (05/0< P). بالاترین راندمان لاشه، وزن لاشه سرد بدون دنبه، درصد قطعات لاشه و درصد گوشت لخم مربوط به برههای دنبه کوچک با طول مدت پروار 90 روز بود. کمترین هزینه تولید هر کیلوگرم لاشه و گوشت لخم مربوط به برههای دنبه کوچک پروار شده در مدت پروار 90 و 120 روز بود. درمجموع با توجه به ضریب تبدیل کمتر و خصوصیات لاشه بهتر برههای لری با اندازه دنبه کوچک و مدت پروار 90 روز پیشنهاد میشود.