محسن کاظمی؛ الیاس ابراهیمی خرم آبادی؛ رضا ولی زاده؛ عبدالمنصور طهماسبی
دوره 7، شماره 28 ، آذر 1397، صفحه 3-12
چکیده
پژوهشی با هدف تعیین ارزش غذایی بخشهای مختلف گیاه خربزه (50 روز پس از کاشت) شامل برگ، گیاه کامل، گل و میوۀ نارس در مقایسه با یونجه کامل (به عنوان شاهد) با تکنیک تولید گاز و روشهای رایج آزمایشگاهی در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. دامنۀ تغییرات ماده خشک، پروتئینخام، خاکستر، الیاف نامحلول در شویندۀ اسیدی، الیاف نامحلول در شویندۀ ...
بیشتر
پژوهشی با هدف تعیین ارزش غذایی بخشهای مختلف گیاه خربزه (50 روز پس از کاشت) شامل برگ، گیاه کامل، گل و میوۀ نارس در مقایسه با یونجه کامل (به عنوان شاهد) با تکنیک تولید گاز و روشهای رایج آزمایشگاهی در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. دامنۀ تغییرات ماده خشک، پروتئینخام، خاکستر، الیاف نامحلول در شویندۀ اسیدی، الیاف نامحلول در شویندۀ خنثی و چربی خام برای بخشهای مختلف گیاه خربزه بهترتیب 06/11-71/3، 64/23-34/16، 02/20-43/8، 24/18-50/12، 67/23-83/16 و 54/2-20/1 درصد ماده خشک بود. اختلاف آماری معنیداری برای پتانسیل تولید گاز (bgas) بین یونجه، میوۀ نارس و گل خربزه (بهترتیب 29/79، 58/76 و 12/76 میلیلیتر) مشاهده نشد، اما بیشترین ثابت نرخ تولید گاز (cgas)، انرژی قابل متابولیسم، انرژی خالص شیردهی، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، قابلیت هضم ماده آلی و تولید پروتئین میکروبی مربوط به میوۀ نارس خربزه بود. همچنین بیشترین مصرف ماده خشک، شاخص کیفیت نسبی خوراک (RFV) و شاخص کیفیت نسبی علوفه (RFQ) مربوط به میوۀ نارس خربزه بود. در بین تیمارهای آزمایشی، بیشترین مقدار VFA مربوط به میوۀ نارس خربزه بود وکمترین میزان نیتروژن آمونیاکی در محیط کشت بهترتیب مربوط به گل و میوۀ خربزه بود. همچنین کمترین pH محیط کشت مربوط به میوۀ نارس خربزه بود. نتایج کلی نشان داد که بخشهای مختلف گیاه خربزه از ارزش تغذیهای مناسبی در مقایسه با یونجه برخوردار هستند، هر چند که بهنظر میرسد در بین این بخشها، میوۀ نارس آن از ارزش تغذیهای بالاتری برای دام برخوردار باشد و اثبات این موضوع نیازمند تحقیقات بیشتر بر روی دامهای زنده در آینده میباشد.
بهروز یاراحمدی؛ محسن محمدی؛ کریم قربانی
دوره 7، شماره 28 ، آذر 1397، صفحه 13-22
چکیده
از مهمترین اهداف واحدهای پرواربندی گوسفند به حداقل رساندن هزینههای تولید گوشت است و عدم موفقیت در این زمینه منجر به غیراقتصادی شدن این واحدها میشود. لذا بهمنظور بررسی وضعیت مدیریت و برآورد تابع تولید وزن زنده و کارایی فنی واحدهای صنعتی پرواربندی گوسفند در استان لرستان، دادههای حاصل به روش پرسشنامه و مصاحبه حضوری جمعآوری ...
بیشتر
از مهمترین اهداف واحدهای پرواربندی گوسفند به حداقل رساندن هزینههای تولید گوشت است و عدم موفقیت در این زمینه منجر به غیراقتصادی شدن این واحدها میشود. لذا بهمنظور بررسی وضعیت مدیریت و برآورد تابع تولید وزن زنده و کارایی فنی واحدهای صنعتی پرواربندی گوسفند در استان لرستان، دادههای حاصل به روش پرسشنامه و مصاحبه حضوری جمعآوری شد. دادههای مربوط به توابع تولید بهوسیله توابع کاب داگلاس و کارایی فنی واحدها و همبستگی برخی از صفات با استفاده از نرمافزارهای SAS، SPSS و Eviews برآورد شد. نتایج نشان داد میانگین افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی روزانه و ضریب تبدیل غذایی برهها در واحدهای موردمطالعه به ترتیب 192 گرم، 1430 گرم و 4/7 بود. میانگین کارایی فنی کل واحدهای مطالعه شده برای پرواربندیهای صنعتی 53 درصد بوده که نشاندهنده پتانسیل قابلملاحظه واحدهای پرواربندی در افزایش بازدهی آنها است. بر اساس نتایج بهدستآمده ضریب همبستگی بین کارایی فنی با وزن شروع و خاتمه پروار، افزایش وزن روزانه و کل افزایش وزن حاصل از هر دوره مثبت و معنیدار بود (05/0P<). بهطورکلی عواملی مانند سطح تحصیلات مدیر، استفاده از آموزشهای ترویجی، وضعیت تغذیه، وضعیت جایگاه، استفاده از جیره متعادل و وضعیت بهداشتی واحدها بر کارایی فنی واحدهای موردمطالعه تأثیر معنیداری داشت؛ بنابراین ارتقاء این عوامل باعث بهبود عملکرد واحدهای پرواربندی گوسفند استان خواهد شد.
بابک رخزاد؛ رحمن ابن عباسی؛ محمد خضری؛ حسن فضایلی
دوره 7، شماره 28 ، آذر 1397، صفحه 23-30
چکیده
این پژوهش بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم پروتئین دانه کلزا عملآوری نشده و عملآوری شده به روش آزمایشگاهی سهمرحلهای انجام شد. اثر انکوباسیون شکمبهای بر هضم رودهای پروتئین دانه کلزا عملآوری نشده و عملآوری شده نیز مورد مطالعه قرار گرفت. جهت عملآوری حرارتی، دانه کلزا در دمای160 درجه سلسیوس بهمدت دو ساعت حرارت ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم پروتئین دانه کلزا عملآوری نشده و عملآوری شده به روش آزمایشگاهی سهمرحلهای انجام شد. اثر انکوباسیون شکمبهای بر هضم رودهای پروتئین دانه کلزا عملآوری نشده و عملآوری شده نیز مورد مطالعه قرار گرفت. جهت عملآوری حرارتی، دانه کلزا در دمای160 درجه سلسیوس بهمدت دو ساعت حرارت داده شد و جهت عملآوری از طریق جوشاندن، دانه کلزا در دمای 100 درجه سلسیوس به مدت 5 دقیقه جوشانده شد. بنابراین تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (بدون عملآوری)، عملآوری حرارتی و عملآوری جوشاندن بود که در قالب طرح کاملا ً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. ترکیب شیمیایی دانهها تحت تأثیر عملآوری قرار نگرفت. کمترین ناپدید شدن شکمبه ای و بیشترین میزان هضم رودهای در دانه حرارت دیده کلزا مشاهده شد (05/0≥p). ناپدید شدن شکمبه ای پروتئین دانه عملآوری نشده بیشتر از سایر تیمارها بود(05/0≥p). هضم رودهای پروتئین دانه جوشیده کلزا کمتر از دانه حرارت دیده بود(05/0≥p). انکوباسیون شکمبهای، هضم رودهای دانه کلزا عملآوری شده و عملآوری نشده را افزایش داد(05/0≥p). نتایج نشان داد که روش عملآوری حرارتی در دمای 160 درجه سلسیوس به مدت دو ساعت را میتوان به عنوان روشی کاربردی جهت کاهش ناپدید شدن شکمبه ای مورد استفاده قرار داد.
علی اسدی اربابی؛ مجید کلانتر نیستانکی؛ جواد نصر
دوره 7، شماره 28 ، آذر 1397، صفحه 31-46
چکیده
تعداد 180 قطعه مرغ تخمگذار سویه نیک چیک در اوج تخمگذاری در قالب یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با طرح پایه کاملا تصادفی به مدت 8 هفته مورد استفاده قرار گرفتند. عوامل مورد بررسی شامل 3 سطح روغن ماهی (صفر ، 5/1 و 3 درصد) و 2 سطح ویتامین E شامل توصیه شده و دو برابر توصیه شده بودند. نتایج نشان دادند که بیشترین تعداد و وزن تخممرغ تولیدی در هفته (به ...
بیشتر
تعداد 180 قطعه مرغ تخمگذار سویه نیک چیک در اوج تخمگذاری در قالب یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با طرح پایه کاملا تصادفی به مدت 8 هفته مورد استفاده قرار گرفتند. عوامل مورد بررسی شامل 3 سطح روغن ماهی (صفر ، 5/1 و 3 درصد) و 2 سطح ویتامین E شامل توصیه شده و دو برابر توصیه شده بودند. نتایج نشان دادند که بیشترین تعداد و وزن تخممرغ تولیدی در هفته (به ترتیب 92/39 عدد و 42/2350 گرم)، بالاترین درصد تولید و توده تخممرغ تولیدی (به ترتیب 42/96 درصد و 74/397 گرم) و کمترین ضریب تبدیل انرژی و پروتئین به ترتیب 08/5 و 32/0 متعلق به جیره حاوی 3 درصد روغن ماهی بود (05/0P<). بیشترین واحد هاو، ضخامت پوسته و ارتفاع سفیده غلیظ به ترتیب 55/86، 43/0 و 85/6 میلیمتر به سطح 3 درصد روغن ماهی تعلق داشت (05/0P<). بیشترین مقدار ماده خشک، چربی و وزن زرده به ترتیب 90/77 درصد، 11/12 و 27/17 گرم و بیشترین واحد هاو، ضخامت پوسته و ارتفاع سفیده غلیظ نیز به ترتیب با مقادیر 14/87، 40/0 و 81/6 میلیمتر به جیره حاوی سطح 2 برابر توصیه شده ویتامین E تعلق داشت (05/0P<). اثر متقابل عوامل مورد بررسی نیز بر عملکرد و خصوصیات کیفی تخم مرغ معنیدار بودند (05/0P<). در کل نتایج این مطالعه نشان دادند که استفاده از 3 درصد روغن ماهی و 2 برابر سطح توصیه شده ویتامین E منجر به بالاترین عملکرد تولیدی و بهبود مشخصههای کیفی تخم مرغ شد.