بررسی اثر سطوح مختلف روغن ماهی و ویتامین E در جیره بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار و خصوصیات کیفی تخم‌مرغ

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه طیور، گروه علوم دامی دانشگاه آزاد ساوه

2 عضو هیات علمی گروه علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم

3 عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشگاه آزاد ساوه

چکیده

تعداد 180 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه نیک چیک در اوج تخم‌گذاری در قالب یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با طرح پایه کاملا تصادفی به مدت 8 هفته مورد استفاده قرار گرفتند. عوامل مورد بررسی شامل 3 سطح روغن ماهی (صفر ، 5/1 و 3 درصد) و 2 سطح ویتامین E شامل توصیه شده و دو برابر توصیه شده بودند. نتایج نشان دادند که بیشترین تعداد و وزن تخم‌مرغ تولیدی در هفته (به ترتیب 92/39 عدد و 42/2350 گرم)، بالاترین درصد تولید و توده تخم‌مرغ تولیدی (به ترتیب 42/96 درصد و 74/397 گرم) و کمترین ضریب تبدیل انرژی و پروتئین به ترتیب 08/5 و 32/0 متعلق به جیره حاوی 3 درصد روغن ماهی بود (05/0P<). بیشترین واحد هاو، ضخامت پوسته و ارتفاع سفیده غلیظ به‌ ترتیب 55/86، 43/0 و 85/6 میلی‌متر به سطح 3 درصد روغن ماهی تعلق داشت (05/0P<). بیشترین مقدار ماده خشک، چربی و وزن زرده به ترتیب 90/77 درصد، 11/12 و 27/17 گرم و بیشترین واحد هاو، ضخامت پوسته و ارتفاع سفیده غلیظ نیز به ترتیب با مقادیر 14/87، 40/0 و 81/6 میلی‌متر به جیره حاوی سطح 2 برابر توصیه شده ویتامین E تعلق داشت (05/0P<). اثر متقابل عوامل مورد بررسی نیز بر عملکرد و خصوصیات کیفی تخم مرغ معنی‌دار بودند (05/0P<). در کل نتایج این مطالعه نشان دادند که استفاده از 3 درصد روغن ماهی و 2 برابر سطح توصیه شده ویتامین E منجر به بالاترین عملکرد تولیدی و بهبود مشخصه‌های کیفی تخم مرغ شد.

کلیدواژه‌ها