سید محسن سیدان؛ حسین شفیعی ورزنه
دوره 8، شماره 33 ، اسفند 1398، صفحه 3-14
چکیده
تحولات در سیستم تولید محصولات کشاورزی، موجب شده تا واحدهای کشاورزی در عصر حاضر بر اساس قواعد و اصول اقتصاد تجارت و با هدف سودآوری هدایت و رهبری شوند. لذا در شرایط فعلی لازمه دستیابی به این مهم برخورداری از اطلاعات و علی-الخصوص اطلاعات مالی و حسابداری می باشد. سیستم اطلاعات حسابداری بهای تمام شده، به عنوان الگویی مناسب، اطلاعات ...
بیشتر
تحولات در سیستم تولید محصولات کشاورزی، موجب شده تا واحدهای کشاورزی در عصر حاضر بر اساس قواعد و اصول اقتصاد تجارت و با هدف سودآوری هدایت و رهبری شوند. لذا در شرایط فعلی لازمه دستیابی به این مهم برخورداری از اطلاعات و علی-الخصوص اطلاعات مالی و حسابداری می باشد. سیستم اطلاعات حسابداری بهای تمام شده، به عنوان الگویی مناسب، اطلاعات مربوط به بهای تمام شده محصول تولیدی را برای استفاده مدیریت در امر تصمیمگیری، فراهم نموده و به این ترتیب امکانات لازم جهت مدیریت بهتر واحدهای دامداری را فراهم مینماید. حسابداری مزرعه دانشی است که با استفاده از آن، دامدار می تواند تمام درآمد و هزینههای تولید در یک و احد دامداری را در یک دفتر یادداشت و ثبت کرده و اثر آن را روی سود و زیان مزرعه خود مورد بررسی قرار دهد. نوشتار حاضر سعی دارد با بیان لزوم بهرهمندی از اطلاعات حسابداری بهای تمام شده و نقش آن در مدیریت بهتر واحدهای دامداری گاوداری شیرده تجاری، طراحی الگوی مناسب بهای تمام شده گاوداری شیری و تجزیه و تحلیل آن را معرفی نماید. در این تحقیق از اطلاعات واحدهای دامداری استان همدان در سال 1397 استفاده شده است. نتایج این بررسی نشان داد که زیان در یک واحد ۳۰ رأسی دامداری شیرده برابر با 320182 هزار ریال، نقطه سربهسر تولید 255000 کیلوگرم و نقطه سربهسر درآمد برابر با 5300669 هزار ریال است. قیمت تمام شده شیر در این بررسی 13200 ریال محاسبه شده است.
نوید قوی پنجه؛ محمد حسن فتحی نسری
دوره 8، شماره 33 ، اسفند 1398، صفحه 15-24
چکیده
استفاده از منابع خوراک بومی پتانسیل خوبی برای بهبود پرورش دام در کشورهای در حال توسعه دارد. هدف از انجام این تحقیق تعیین ارزش غذایی بخشهای مختلف گیاه زرشک در تغذیه نشخوارکنندگان بود. نمونههای ضایعات حاصل از برداشت محصول زرشک، به صورت دستی تهیه و در معرض آفتاب خشک شد. تیمارهای آزمایشی شامل: (1) یونجه خشک، (2) شاخه زرشک، (3) برگ قبل از ...
بیشتر
استفاده از منابع خوراک بومی پتانسیل خوبی برای بهبود پرورش دام در کشورهای در حال توسعه دارد. هدف از انجام این تحقیق تعیین ارزش غذایی بخشهای مختلف گیاه زرشک در تغذیه نشخوارکنندگان بود. نمونههای ضایعات حاصل از برداشت محصول زرشک، به صورت دستی تهیه و در معرض آفتاب خشک شد. تیمارهای آزمایشی شامل: (1) یونجه خشک، (2) شاخه زرشک، (3) برگ قبل از برداشت میوه، (4) برگ پس از برداشت میوه و (5) مخلوط شاخه و برگ بود. ترکیب شیمیایی و ترکیبات فنلی نمونههای مورد استفاده در آزمایش پس از آسیاب شدن، طبق روشهای استاندارد آزمایشگاهی تعیین شد.گوارشپذیری شکمبهای ماده خشک نمونههای مختلف نیز با استفاده از دو رأس گاو دارای فیستولای شکمبهای و انکوباسیون آنها در زمانهای صفر، 2، 4، 8، 12، 16، 24، 48، 72 و 96 ساعت در شکمبه تعیین گردید. همچنین با استفاده از روش هضم توأم درون کیسهای و سه مرحلهای آنزیمی، گوارشپذیری پس از شکمبهای و کل دستگاه گوارشی ماده خشک نمونهها تعیین شد. نتایج نشان داد در بین ضایعات برداشت زرشک، بالاترین میزان پروتئین (98/9%) و ماده آلی (48/90%) و کمترین میزان ترکیبات فنلی (36/6%) و تانن (38/2%)، در برگ زرشک مشاهده شد. همچنین گوارشپذیری شکمبهای برگ زرشک و یونجه خشک به ترتیب 46/65 و 49/50 درصد بود که با یکدیگر اختلاف معنیدار داشت (05/0>P). بنابراین با توجه به ارزش غذایی مطلوب، ترکیبات ضد مغذی پایین و گوارشپذیری شکمبهای بالاتر برگ زرشک از یونجه خشک، میتوان از آن در جیره غذایی دامها به عنوان منبع علوفهای بومی با هزینه کمتر استفاده نمود.
صابر جلوخانی نیارکی؛ علی جوانروح علی آباد
دوره 8، شماره 33 ، اسفند 1398، صفحه 25-40
چکیده
استفاده از فناوریهای نوین در صنعت دام و طیور با هدف افزایش بهرهوری اقتصادی از مدتها پیش در کشورهای توسعهیافته آغاز شده است. اهداف اقتصادی مختلفی سبب ترغیب بهرهبرداران صنعت دام و طیور در استفاده از فناوریهای نو میشوند که عمدتاً کاهش هزینههای تولید و افزایش کیفیت محصولات را شامل میگردند. یکی از این فناوریها، پیادهسازی ...
بیشتر
استفاده از فناوریهای نوین در صنعت دام و طیور با هدف افزایش بهرهوری اقتصادی از مدتها پیش در کشورهای توسعهیافته آغاز شده است. اهداف اقتصادی مختلفی سبب ترغیب بهرهبرداران صنعت دام و طیور در استفاده از فناوریهای نو میشوند که عمدتاً کاهش هزینههای تولید و افزایش کیفیت محصولات را شامل میگردند. یکی از این فناوریها، پیادهسازی سیستمهای هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء میباشد. این مقاله به معرفی فناوری اینترنت اشیاء، مزایا و ضرورت پیادهسازی آن در صنعت گاو شیری و همچنین تحلیل کاربردهای آن در بهبود صنعت گاو شیری با رویکرد اقتصادی میپردازد. اینترنت اشیاء به فناوری اطلاق میگردد که در آن دادهها از طریق برخی دستگاههای متصل به هم حس شده و جمعآوری میشوند. سپس اطلاعات با استفاده از اینترنت به اشتراک گذاشته میشوند و در جهت اهداف مشترک پردازش شده و مورد استفاده قرار میگیرند. به طور کلی نتایج پژوهش محققین مختلف نشان میدهد که پیادهسازی فناوریهای هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء در گاوداریهای شیری میتواند سبب کاهش هزینه-ها و افزایش بهرهوری اقتصادی گردد.
بهروز یاراحمدی؛ محسن محمدی ساعی؛ علیرضا چگنی
دوره 8، شماره 33 ، اسفند 1398، صفحه 41-50
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی اثر زمانهای مختلف از شیرگیری روی صفات رشد و لاشه برههای نر لری انجام شد. تعداد 36 رأس بره نر لری که در یک فصل زایش، متولد شده بودند به طور تصادفی انتخاب و به سه گروه اختصاص داده شدند. برههای به ترتیب در سنین 60، 90 و 120 روزگی شیرگیری و سپس به مدت 90 روز پروار شدند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و ...
بیشتر
این تحقیق به منظور بررسی اثر زمانهای مختلف از شیرگیری روی صفات رشد و لاشه برههای نر لری انجام شد. تعداد 36 رأس بره نر لری که در یک فصل زایش، متولد شده بودند به طور تصادفی انتخاب و به سه گروه اختصاص داده شدند. برههای به ترتیب در سنین 60، 90 و 120 روزگی شیرگیری و سپس به مدت 90 روز پروار شدند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و سه تکرار انجام شد. بین وزن از شیرگیری در زمانهای مختلف تفاوت معنیدار بود (05/0p <). بدترین ضریب تبدیل خوراک در تیمار 120 روز شیرگیری (59/7) مشاهده شد و بین تیمارها تفاوت معنیداری بود (05/0p <). بالاترین افزایش وزن روزانه در تیمار 60 روز شیرگیری (198 گرم) و کمترین آن مربوط به تیمار120 روز شیرگیری بود. کمترین و بیشترین درصد دنبه به ترتیب مربوط به برههای با 60 و 120 روز شیرگیری بود. اثر زمانهای مختلف از شیرگیری بر بازده لاشه معنیدار بود به طوری که برههای با 60 روز شیرگیری بیشترین بازده لاشه (12/48 درصد) را داشتند. اثر زمانهای از شیرگیری روی درصد گوشت لخم، چربی کل دام معنیدار (05/0p <) و روی درصد استخوان معنیدار نشد. بیشترین درصد گوشت لخم (95/58 درصد) مربوط به برههای با 60 روز شیرگیری بود. هزینه تولید هر کیلوگرم لاشه (228179 ریال) و گوشت لخم (387072 ریال) در برههای 60 روز شیرگیری کمترین بود. بطور کلی، نتایج نشان داد برههای با سن شیرگیری 60 روز، افزایش وزن روزانه بالاتر، ضریب تبدیل خوراک کمتر و صفات لاشه مناسبتری نسبت به سایر تیمارها داشتند.