رضا وکیلی؛ جواد ایروانی
دوره 10، شماره 40 ، آذر 1400، صفحه 3-12
چکیده
به منظور بررسی کیفیت لاشه و عملکرد جوجههای گوشتی تغذیه شده با منابع چربی در استرس گرمایی، 320 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در غالب طرح فاکتوریل ( بر پایه کاملا تصادفی) از 21 تا 56 روزگی با منابع مختلف چربی در دو دمای 32 و 22 درجه سانتی گراد تغذیه شدند. جیره ها شامل جیره پایه به اضافه 5 درصد از هر یک از روغن های کنجد، پیه، آفتابگردان و پالم بودند. ...
بیشتر
به منظور بررسی کیفیت لاشه و عملکرد جوجههای گوشتی تغذیه شده با منابع چربی در استرس گرمایی، 320 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در غالب طرح فاکتوریل ( بر پایه کاملا تصادفی) از 21 تا 56 روزگی با منابع مختلف چربی در دو دمای 32 و 22 درجه سانتی گراد تغذیه شدند. جیره ها شامل جیره پایه به اضافه 5 درصد از هر یک از روغن های کنجد، پیه، آفتابگردان و پالم بودند. پروفایل اسید چرب، چربی خام، انرژی، درصد خاکستر، پروتئین و کلسترول گوشت ران اندازه گیری شد. بالاترین میزان اسید پالمیتیک در تیمار حاوی پیه و پالم در دمای گرم و پایین ترین آن در تیمار روغن آفتابگردان گرما و آفتابگردان سرما مشاهده شد(P<0.05). بالاترین میزان اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA)(P<0.01) و دوکوزا هگزانوئیک (DHA)(P<0.05) در تیمار کنجد گرما مشاهده شد. بالاترین میزان اسید لینولنیک در تیمار کنجد گرما و کمترین آن در تیمار پالم سرما مشاهده شد(P<0.01). بالاترین میزان اسید لینولئیک در تیمار آفتابگردان سرما و کمترین آن در تیمار پیه سرما مشاهده شد(P<0.05). کمترین میزان چربی خام در تیمار های کنجد سرما، آفتابگردان سرما و پالم سرما مشاهده شد(P<0.05). بالاترین انرژی خام در تیمار پیه گرما و پالم گرما مشاهده شد(P<0.05). درصد خاکستر گوشت در دمای بالا بیشتر بود. تفاوت معنی داری بین جیره های مختلف از لحاظ درصد خاکستر گوشت ران دیده نشد. درصد پروتئین و میزان کلسترول گوشت ران تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. میزان خوراک مصرفی و اضافه وزن در شرایط تنش گرمایی کاهش یافته بود(P<0.05).
سید محسن سیدان؛ موسی سلگی
دوره 10، شماره 40 ، آذر 1400، صفحه 13-26
چکیده
پرورش گوسفند بعنوان یکی از متداولترین روشهای تأمین پروتئین حیوانی مورد نیاز جامعه به حساب میآید. بدین لحاظ بررسی کارائی این واحدها و بهبود وضعیت اقتصادی آنها حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه بررسی واحدهای پرواربندی گوسفند استان همدان و تعیین بازدهی آنها است که با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها مورد بررسی قرار گرفت. روش ...
بیشتر
پرورش گوسفند بعنوان یکی از متداولترین روشهای تأمین پروتئین حیوانی مورد نیاز جامعه به حساب میآید. بدین لحاظ بررسی کارائی این واحدها و بهبود وضعیت اقتصادی آنها حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه بررسی واحدهای پرواربندی گوسفند استان همدان و تعیین بازدهی آنها است که با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق و دستیابی به اطلاعات در این پژوهش بصورت میدانی و بازدید از واحدهای پرواربندی انجام گرفته است. تعداد نمونه بررسی شده در این پژوهش 171 واحد بود.که بصورت نمونهگیری تصادفی انتخاب شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که کارایی فنی این واحدها برابر 3/74 درصد است. بدین ترتیب این واحدها با عدم کارایی 7/25 درصد مواجه هستند. این موضوع نشانگر آن است که واحدهای مورد مطالعه از سوددهی پائینی برخوردارند. بررسی انجام شده نشان داده است در واحدهای ناکارامد تنها 25 درصد از ظرفیت موجود استفاده شده است. عمدهترین دلایل تعطیلی یا تغییر کاربری واحدها به ترتیب اولویت کمبود نقدینگی، کمبود حمایت دولت و عدم صرفه اقتصادی عنوان شده است. بر طبق نتایج بدست آمده عواملی همچون سطح دانش دامدار، ارتباط با کارشناسان ترویج و تحقیقات، رعایت بهداشت تغذیه ، وضعیت جایگاه از لحاظ نور و تهویه ، استفاده از جیره کارشناسی، استفاده بهینه از ظرفیت واحدها، رعایت طول دوره پرواربندی، استفاده از نژاد برتر و دستیابی به ضریب تبدیل مناسب بر روی کارایی فنی واحدهای مورد مطالعه مؤثر است. بنابراین ارتقاء این عوامل باعث بهبود بازده واحدهای پرواربندی گوسفند استان خواهد شد.
صفورا لطفی؛ حسین جهانیان نجف آبادی؛ علی اصغر ساکی؛ پویا زمانی
دوره 10، شماره 40 ، آذر 1400، صفحه 27-40
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر دانه اسپند در جیره بر عملکرد، کیفیت تخم و خصوصیات لاشه در بلدرچین های ژاپنی تخمگذار انجام شد.تعداد 160 قطعه بلدرچین ژاپنی تخمگذار در سن 28 هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار ، 4 تکرار و 10 قطعه بلدرچین در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد، جیره حاوی 0/02درصد آنتیبیوتیک ...
بیشتر
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر دانه اسپند در جیره بر عملکرد، کیفیت تخم و خصوصیات لاشه در بلدرچین های ژاپنی تخمگذار انجام شد.تعداد 160 قطعه بلدرچین ژاپنی تخمگذار در سن 28 هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار ، 4 تکرار و 10 قطعه بلدرچین در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد، جیره حاوی 0/02درصد آنتیبیوتیک محرک رشد ویرجینیامایسین، جیره حاوی 0/25درصد پودر دانه اسپند و جیره حاوی 0/05 درصد پودر دانه اسپند بودند. در طول مدت آزمایش صفات تخم شامل شاخص شکل ،واحد هاو،شاخص رنگ زرده تخم اندازه گیری شدند. نسبت لاشه به بدن، وزن قسمتهای از بدن شامل (سینه، ران، پشت وگردن، کبد، طحال، قلب و ...) و طول قسمتهای مختلف روده و اندازه گیری شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که شاخص شکل تخم بلدرچینهای تغذیه شده با جیره حاوی 0/25 درصد پودر دانه اسپند بطور معنیداری کمتر و ضخامت پوسته آنها بطور معنیداری بیشتر از بلدرچینهای تغذیه شده با جیره شاهد بود. شاخص رنگ زرده تخم بلدرچین-های تغذیه شده با جیرههای حاوی0/25 و0/05درصد پودر دانه اسپند بطور معنیداری بیشتر از بلدرچینهای تغذیه شده با جیره شاهد و جیره حاوی 0/02 درصد ویرجینیامایسین بود. نتایج این مطالعه نشان داد که تیمارهای آزمایشی وزن قسمت های مختلف دستگاه گوارش و طول قسمتهای مختلف دستگاه گوارشی تاثیر معنیداری نداشتند . با توجه به نتایج این آزمایش به نظر میرسد که استفاده از پودر دانه اسپند به میزان 0/25 درصد در جیره غذایی باعث بهبود کیفیت تخم بلدرچینهای ژاپنی تخمگذار میشود.
کیوان جمشیدی
دوره 10، شماره 40 ، آذر 1400، صفحه 41-46
چکیده
بیماری های ریوی در شتر بیانگر یکی از مهم ترین موارد ارجاعات کلینیکی در این گونه دامی می باشد. در مطالعه حاضر که در زمستان سال (1390) و در یکی از کشتارگاه های اطراف شهرتهران به اجرا در آمد، از مجموع 48 نفر شتر نحر شده و بازرسی شده پس کشتار، 23 لاشه واجد لزیون های ماکروسکپی ریوی تشخیص داده شد. از موارد مثبت با لزیون های ماکروسکپی، پس از عکس ...
بیشتر
بیماری های ریوی در شتر بیانگر یکی از مهم ترین موارد ارجاعات کلینیکی در این گونه دامی می باشد. در مطالعه حاضر که در زمستان سال (1390) و در یکی از کشتارگاه های اطراف شهرتهران به اجرا در آمد، از مجموع 48 نفر شتر نحر شده و بازرسی شده پس کشتار، 23 لاشه واجد لزیون های ماکروسکپی ریوی تشخیص داده شد. از موارد مثبت با لزیون های ماکروسکپی، پس از عکس برداری، نمونه بافت ریوی در ابعاد مناسب اخذ، در فرمالین بافر 10 % تثبیت ، و تحت روش های روتین هیستوتکنیک، بلوک های پارافینی تهیه گردید. در نهایت مقاطع 5 میکرونی آماده و به روش H&E رنگ آمیزی شدند.در مطالعه مقاطع رنگ آمیزی شده عمده ترین لزیون های روی مشاهده شده در ریه شترهای نحر شده عبارت بودند از: پنومونی بینابینی 19 مورد (5/39 %)؛ برونکوپنومونی فیبرینی چرکی 1 مورد (08/2%)؛ پنوموکونیوزیس 15 مورد (25/31 % )؛ هیداتوزیس 1 مورد ( 08/2 %)؛ آتلکتازی 4 مورد (33/8 % )؛ و آسپیراسیون خون 3 مورد (25/6).در این مطالعه مشاهده شد که پنومونی بینابینی شایع ترین لزیون ریوی در شتر و عامل اصلی حذف 5/39% ریه این حیوان در شترهای ذبح شده در کشتارگاه مورد نظر می باشد
حامد اسدالهی؛ حسین عمرانی
دوره 10، شماره 40 ، آذر 1400، صفحه 47-60
چکیده
در دهههای اخیر، مهندسی ژنتیک متکی به تکنیکهایی بوده است که نیازمند سالها زمان و همچنین ساخت سازههای پیچیده DNA مانند نشانگرهای انتخابی بود که فقط برای چند گونه خاص مورد استفاده قرار میگرفت. با ظهور آنزیمهای نوکلئاز هدفمند، از جمله تکنولوژیهای ZFN، TALEN و CRISPR-Cas9، ژنوم گونههای مختلف اکنون به راحتی قابل ویرایش هستند. از آنزیمهای ...
بیشتر
در دهههای اخیر، مهندسی ژنتیک متکی به تکنیکهایی بوده است که نیازمند سالها زمان و همچنین ساخت سازههای پیچیده DNA مانند نشانگرهای انتخابی بود که فقط برای چند گونه خاص مورد استفاده قرار میگرفت. با ظهور آنزیمهای نوکلئاز هدفمند، از جمله تکنولوژیهای ZFN، TALEN و CRISPR-Cas9، ژنوم گونههای مختلف اکنون به راحتی قابل ویرایش هستند. از آنزیمهای هدفمند نوکلئاز در غیرفعالسازی ژنهای خاص در دام جهت بهبود صفات تولیدی حیوان و افزایش محصول، استفاده از مدلهای حیوانی در راستای مطالعه بیماریهای مختلف انسانی، کاهش انتقال بیماریهای مشترک انسان و حیوان، غیر فعال کردن ژنهای درگیر در عفونتهای مختلف، مقاومت به پاتوژن و در نهایت اصلاح و درمان اختلالات پیچیده ژنتیکی استفاده میشود. این پیشرفتها فرصتهای بیشماری را فراهم آورده است که نهتنها به درک ما از عملکردهای ژنی و مکانیزمهای بیماری کمک میکند، بلکه باعث شناسایی جهشهای مختلف بیماریزا، اصلاح محصولات کشاورزی و دامی و اصلاح محیط زیست ما میگردد.
حسین نعیمی پور یونسی
دوره 10، شماره 40 ، آذر 1400، صفحه 61-68
چکیده
هدف از این مطالعه برازش منحنیهای رشد با استفاده از توابع خطی و غیرخطی برای توصیف رشد شتر تککوهانه بود. دادهها شامل صفات وزن بدن از زمان تولد تا سن هجده ماهگی شترهای نر و ماده بود. توابع خطی، درجه دوم و چهار تابع غیرخطی رشد (نمائی، لجستیک، ون برتالانفی و گمپرتز) و چهار تابع غیرخطی دیگر (وود، ویلمینک، علی و شفر و دایجکسترا) استفاده ...
بیشتر
هدف از این مطالعه برازش منحنیهای رشد با استفاده از توابع خطی و غیرخطی برای توصیف رشد شتر تککوهانه بود. دادهها شامل صفات وزن بدن از زمان تولد تا سن هجده ماهگی شترهای نر و ماده بود. توابع خطی، درجه دوم و چهار تابع غیرخطی رشد (نمائی، لجستیک، ون برتالانفی و گمپرتز) و چهار تابع غیرخطی دیگر (وود، ویلمینک، علی و شفر و دایجکسترا) استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با بستههای مدل غیرخطی (easynls) و stats تابع nls در نرمافزار R انجام شد. توابع به صورت جداگانه برای شترهای نر و ماده توسعه داده شدند. نیکویی برازش مدلها با استفاده از معیار اطلاعات اکایک، معیار اطلاعات بیزین و ضریب تبیین مورد ارزیابی قرار گرفت. نیکویی برازش بین شش مدل مورد استفاده متفاوت بود و بهلحاظ خصوصیتهای کلی توابع غیرخطی رشد (نمائی، لجستیک، ون برتالانفی و گمپرتز) به دلیل ضریب تبیین پائین و معیارهای اطلاعات آکایک و اطلاعات بیزین بالا، بدترین توابع برای برازش منحنی رشد شترهای تککوهانه بودند. در برازش منحنی رشد شترهای تککوهانه، مدلهای غیرخطی دیگر (وود، ویلمینک، علی وشفر و دایجکسترا) و توابع خطی بهتر بودند و تابع غیرخطی علی و شفر برای شترهای نر و همچنین شترهای ماده بهترین مدل بود. همه مدلها، برای جنس نر شتر برازش بهتری از منحنی رشد نسبت به جنس ماده داشتند (بجز تابع علی و شفر).
اکبر محرمی؛ غلامرضا اکبری
دوره 10، شماره 40 ، آذر 1400، صفحه 69-74
چکیده
هدف از اجرای این تحقیق، تعیین انرژی و پروتئین مورد نیاز در حالت نگهداری شترهای یک کوهانه یک تا دوساله به روش کشتار مقایسه ای بود. در این تحقیق تعداد 12 نفر شتر یک کوهانه مورد استفاده قرار گرفتند. بر روی 9 نفر از شترها درسه گروه و سه دوره متوالی آزمایشات هضمی و متابولیسمی انجام گرفت. تمامی حیوانات در انتهای آزمایش ذبح ...
بیشتر
هدف از اجرای این تحقیق، تعیین انرژی و پروتئین مورد نیاز در حالت نگهداری شترهای یک کوهانه یک تا دوساله به روش کشتار مقایسه ای بود. در این تحقیق تعداد 12 نفر شتر یک کوهانه مورد استفاده قرار گرفتند. بر روی 9 نفر از شترها درسه گروه و سه دوره متوالی آزمایشات هضمی و متابولیسمی انجام گرفت. تمامی حیوانات در انتهای آزمایش ذبح شدند و انرژی موجود در بدن آنها اندازهگیری شد. انرژی قابل متابولیسم مورد نیاز برای نگهداری (ابقا صفر انرژی)، با استفاده از معادله رگرسیون بین انرژی قابل متابولیسم مصرفی و انرژی ابقا شده، 342 کیلوژول بهازای هر واحد وزن متابولیکی تخمین زده شد. همچنین پروتئین قابل هضم مورد نیاز نگهداری (ابقا صفر پروتئین) با استفاده از معادله رگرسیون بین پروتئین قابل هضم مصرفی و پروتئین ابقا شده، 89/2 گرم بهازای هر واحد وزن متابولیکی در روز برآورد گردید. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر میرسد که احتیاجات نگهداری شتر برای انرژی و پروتئین، به ازای هر واحد وزن متابولیکی نسبت به سایر نشخوارکنندگان، کمتر است.
سید احمد حسینی؛ محمد حسن فتحی؛ سیده معصومه رحیمی؛ مقداد همتی
دوره 10، شماره 40 ، آذر 1400، صفحه 75-82
چکیده
شیر شتر حاوی تمام اجزای مغذی موجود در شیر گاو است و حتی از نظر آهن، لاکتوفرین و ویتامین C غنیتر میباشد. این شیر اثرات مفیدی برای درمان دیابت، هپاتیت و غیره دارد اما پپتیدهای آن مقاومت کمی در برابر حرارت دارند و پس از اعمال حرارت بالا به سمت دناتوریزاسیون پیش رفته و کیفیت آنها کاهش مییابد. هدف از این مطالعه یافتن روشی است که در ...
بیشتر
شیر شتر حاوی تمام اجزای مغذی موجود در شیر گاو است و حتی از نظر آهن، لاکتوفرین و ویتامین C غنیتر میباشد. این شیر اثرات مفیدی برای درمان دیابت، هپاتیت و غیره دارد اما پپتیدهای آن مقاومت کمی در برابر حرارت دارند و پس از اعمال حرارت بالا به سمت دناتوریزاسیون پیش رفته و کیفیت آنها کاهش مییابد. هدف از این مطالعه یافتن روشی است که در دمای کم و زمان طولانی شیر شتر را پاستوریزه نموده و محصولی با مدت نگهداری بالا و عاری از میکروارگانیسمهای خطرناک حاصل گردد. روش مطالعه توصیفی و از نوع مقطعی است که در سال 1397 انجام گرفت. در این پژوهش از 10 شتر سالم و در شرایط یکسان نمونهبرداری به عمل آمد و نمونهها به دمای 4 درجه سانتیگراد رسانیده شد. سپس هر نمونه را به دمای 55، 65 و 90 درجه سانتیگراد رسانده و تست فسفاتاز، بار میکروبی، اشرشیاکلای و کلیفرم انجام شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SAS 9.1 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. بررسیها نشان داد که کلیفرمها و باکتری اشرشیاکلای در هیچ کدام از نمونههای شیر خام و گرمادیده وجود ندارد اما بار میکروبی شیر خام و شیر دمادیده تفاوت معنیداری در سطح 1% داشت. همچنین تغییر حالت پپتیدها در دمای 90 درجه سانتیگراد دیده شد. نتایج نهایی پژوهش حاضر نشان داد که شیر شتر به دما حساس بوده و خواص خود را در دمای بالاتر از 65 درجه از دست میدهد. در مجموع پاستوریزاسیون شیر شتر در دمای 65 درجه سانتیگراد و زمان 30 دقیقه علاوه بر حفظ خواص درمانی شیر شتر میتواند میکروارگانیسمهای مضر آن را نیز از بین ببرد.
امیر احمدپور؛ کاظم دوست محمدی؛ موسی زرین
دوره 10، شماره 40 ، آذر 1400، صفحه 83-90
چکیده
تعداد 24 نفر شتر جماز جهت مطالعه تأثیر مکمل دانه گلرنگ بر محتوای اسیدهای چرب 18 کربنه شیر به مدت 8 هفته مورد بررسی قرار گرفتند. دامها بر اساس تولید روزانه، روزهای شیرواری و شکم زایش، به یکی از سه تیمار: شاهد، فاقد دانه گلرنگ (SS0)، 3 درصد (SS3) و 6 درصد دانه گلرنگ (SS6) با تعداد تکرار برابر اختصاص یافتند. شترها روزانه در دو وعده به مدت 4 ساعت در ...
بیشتر
تعداد 24 نفر شتر جماز جهت مطالعه تأثیر مکمل دانه گلرنگ بر محتوای اسیدهای چرب 18 کربنه شیر به مدت 8 هفته مورد بررسی قرار گرفتند. دامها بر اساس تولید روزانه، روزهای شیرواری و شکم زایش، به یکی از سه تیمار: شاهد، فاقد دانه گلرنگ (SS0)، 3 درصد (SS3) و 6 درصد دانه گلرنگ (SS6) با تعداد تکرار برابر اختصاص یافتند. شترها روزانه در دو وعده به مدت 4 ساعت در مرتع چرای آزاد داشتند و در طول شب و در خلال ظهر به وسیله جیرههای ترازیده تغذیه شدند. نمونهگیری هفتگی شیر در دو روز پایانی هفته انجام شد. ترکیب اسیدهای چرب شیر بوسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی اندازهگیری و نتایج توسط رویه MIXED نرمافزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. افزودن دانه گلرنگ سبب افزایش غلظت اسیدهای چرب 18 کربنه به جز آلفا لینولنیک اسید و 18:3C-امگا 3 در هر دو گروه SS3 و SS6 شد که میزان این افزایش در گروه SS6 بیشتر بود. افزودن دانه گلرنگ به ترتیب باعث افزایش 67/246 و 280 درصدی CLA سیس9 ترانس11 در شیر شترهای گروه SS3 و SS6 نسبت به SS0 شد. همچنین اختلاف سطح افزودن دانه گلرنگ در تیمارهای SS3 و SS6 تنها منجر به افزایش 62/9 درصدی CLA سیس9 ترانس11 در شیر گردید. نتایج پژوهش حاضر حاکی از امکان افزودن دانه گلرنگ به جیره شترهای تککوهان تا سطح 6 درصد ماده خشک بدون تاثیر منفی است. همچنین دانه گلرنگ باعث افزایش سطح CLA شیر و بهبود شاخص کیفیت شیر شتر گردید.