حسین غلامی؛ محمد بابایی
دوره 10، شماره 38 ، خرداد 1400، ، صفحه 41-50
چکیده
این آزمایش با هدف تعیین اثر سطوح مختلف کنسانتره در جیره بر عملکرد رشد، مصرف خوراک و در نهایت سود حاصل از پروار بزغالههای نر، در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام گرفت. این تحقیق با 75 رأس بزغاله نر رائینی با میانگین وزن حدود 5/2 ±5/17 کیلوگرم انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار (جیره) و 15 تکرار انجام شد. جیره ها به ...
بیشتر
این آزمایش با هدف تعیین اثر سطوح مختلف کنسانتره در جیره بر عملکرد رشد، مصرف خوراک و در نهایت سود حاصل از پروار بزغالههای نر، در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام گرفت. این تحقیق با 75 رأس بزغاله نر رائینی با میانگین وزن حدود 5/2 ±5/17 کیلوگرم انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار (جیره) و 15 تکرار انجام شد. جیره ها به شکل حبه شده تهیه گردید. با افزایش سطح کنسانتره در جیره بزغالههای آزمایشی، ماده خشک مصرفی افزایش و ضریب تبدیل خوراک کاهش یافت. افزایش وزن روزانه با افزایش سطوح کنسانتره افزایش نشان داد. با افزایش کنسانتره در جیره (با دادههای قیمتی اسفند سال1398) میزان سود افزایش یافت و تفاوت بین جیرهها معنیدار بود به طوری که با افزایش میزان کنسانتره در جیره از 45 درصد به 90 درصد، میزان سود روزانه افزایش وزن از 13301 به 34631 ریال افزایش یافت. بهطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد افزودن کنسانتره در جیره از 45 درصد به 90 درصد در جیره بزغالههای نر پرواری سبب بهبود عملکرد رشد، درصد لاشه و سود خالص حاصل از افزایش وزن روزانه گردید. لذا میتوان برای پروار بزغالههای نر رائینی از جیره حاوی 90 درصد کنسانتره استفاده کرد.
حسین غلامی؛ صابر جلوخانی نیارکی
دوره 9، شماره 34 ، خرداد 1399، ، صفحه 11-24
چکیده
هدف از این پژوهش، تعیین میزان انرژی و پروتئین خام در منابع خوراکی موجود در استان سیستان و بلوچستان و و مقایسه آن با نیاز دامهای استان بود. به همین منظور از کتاب مرجع " جداول ترکیبات مغذی خوراکهای دام ایران" و گزارشات استانی و ملی استفاده شد. برای تأمین نیازهای انرژی و پروتئین خام دامهای استان در سال 1397، حدود 1288274 تن ماده خشک، 139757تن ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، تعیین میزان انرژی و پروتئین خام در منابع خوراکی موجود در استان سیستان و بلوچستان و و مقایسه آن با نیاز دامهای استان بود. به همین منظور از کتاب مرجع " جداول ترکیبات مغذی خوراکهای دام ایران" و گزارشات استانی و ملی استفاده شد. برای تأمین نیازهای انرژی و پروتئین خام دامهای استان در سال 1397، حدود 1288274 تن ماده خشک، 139757تن پروتئین خام و 2516 میلیون مگاکالری انرژی قابل متابولیسم مورد نیاز است. در استان سالیانه حدود 192 هزارتن کمبود مواد خوراکی بر اساس ماده خشک وجود دارد، این مقدار ماده خشک در سال باید بتواند، حدود 40 هزارتن پروتئین خام و 387 میلیون مگاکالری انرژی قابل متابولیسم را تامین کند. به صورت تئوری و ریاضی، 192 هزار تن ماده خشک مواد خوراکی باید دارای حدود 21 در صد پروتئین خام و 02/2 مگاکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم باشند تا توازن بین نیاز دامها و موادخوراکی تامین شود. نتیجه آن که در این استان کمبود پروتئین خام خیلی مشهود است. پیشنهاد می شود برای تامین کمبودها،1- از شهرستانهای که مازاد وجود دارد به شهرستانهای که کمبود وجود دارد صادرات صورت گیرد2- به کیفیت مواد خوراکی تولید شده در استان به خصوص مواد خوراکی با پروتئین خام بالا توجه ویژه شود 3- در بخش واردات مواد خوراکی به استان منابع خوراکی با پروتئین بالا در اولویتها قرار گیرد. تامین مواد خوراکی به استان از استانهای همجوار که مازاد دارند ویا از کشورهای همسایه به شکل فیزیکی پلت یا بلوک مورد مطالعه قرار گیرد.
حسین غلامی
دوره 8، شماره 30 ، خرداد 1398، ، صفحه 53-62
چکیده
این پژوهش با هدف مطالعه اثر شکل فیزیکی جیره با سه تیمار (شکل فیزیکی) و چهار تکرار بر قابلیت هضم و مصرف اختیاری، در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام شد. برای این منظور یک جیرۀ غذایی به سه شکل کاملاً مخلوط، کاملاً مخلوط بلوک شده و کاملاً مخلوط حبه شده با 45/2 مگاکالری انرژی قابل متابولیسم و 14 درصد پروتئین خام فرموله و آماده شدند، سپس ...
بیشتر
این پژوهش با هدف مطالعه اثر شکل فیزیکی جیره با سه تیمار (شکل فیزیکی) و چهار تکرار بر قابلیت هضم و مصرف اختیاری، در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام شد. برای این منظور یک جیرۀ غذایی به سه شکل کاملاً مخلوط، کاملاً مخلوط بلوک شده و کاملاً مخلوط حبه شده با 45/2 مگاکالری انرژی قابل متابولیسم و 14 درصد پروتئین خام فرموله و آماده شدند، سپس قابلیت هضم و مصرف اختیاری آنها با استفاده از 12 رأس گوسفند نر اخته شده نژاد شال با میانگین سنی 5/4-4 سال و میانگین وزنی70 کیلوگرم مورد آزمایش قرار گرفت. قابلیت هضم جیرهها با روش جمعآوری کل مدفوع و مصرف اختیاری با استفاده از روش STIR تعیین شد. نتایج نشان داد که اثر شکل فیزیکی جیره بر قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی معنیدار نبود ولی از نظر مصرف اختیاری تفاوت معنیداری بین تیمارهای مورد آزمایش مشاهده شد (05/0 < p). بیشترین و کمترین مصرف خوراک گوسفندان به ترتیب در جیره حبه (1/34 گرم ماده خشک در دقیقه) و کاملاً مخلوط (9/21 گرم ماده خشک در دقیقه) مشاهده شد. بهطورکلی نتیجهگیری میشود که حبه نمودن جیره، میزان مصرف آن را در مقایسه با اشکال معمول و بلوک شده جیره افزایش داد.
نشخوارکنندگان
حسین غلامی
دوره 4، شماره 17 ، اسفند 1394، ، صفحه 73-82
چکیده
این پژوهش به منظور تولید اطلاعات مربوط به انرژی قابل متابولیسم و خالص شیر دهی دانه جو در راستای تکمیل جداول انرژی و مواد مغذی خوراکهای دام در ایران انجام گرفت. در این پژوهش از 5000 داده شامل ترکیبات شیمیایی، آزمون گاز و روش آزمایشگاهی تیلی و تری مربوط به دانه جو استفاده شد. داده ها در نرم افزار اکسل وارد و پس از بررسی آنها داده های غیر ...
بیشتر
این پژوهش به منظور تولید اطلاعات مربوط به انرژی قابل متابولیسم و خالص شیر دهی دانه جو در راستای تکمیل جداول انرژی و مواد مغذی خوراکهای دام در ایران انجام گرفت. در این پژوهش از 5000 داده شامل ترکیبات شیمیایی، آزمون گاز و روش آزمایشگاهی تیلی و تری مربوط به دانه جو استفاده شد. داده ها در نرم افزار اکسل وارد و پس از بررسی آنها داده های غیر مطمئن حذف شدند. معادلات برازش شده خطی، لگاریتمی، معکوس، درجه دوم، درجه سوم، تابع توان، تابع اس و تابع نمایی حاصل از درصد خاکستر و برازش شده با نرم افزارSPSS ، خیلی معنی دار و ضریب تبیین آنها بالا و قابل قبول بود. از بین معادلات فوق، معادله خطی زیر به دلیل معنی دار شدن و ضریب تبیین بالا برای تخمین انرژی قابل متابولیسم پیشنهاد می شود.ME (Mcal/Kg DM) =970/3 - 132/0 ( ASH ( ٪میانگین انرژی قابل متابولیسم حاصل از داده های خاکستر دانه جو (معادله بالا) 57/3، از آزمایشات تعیین قابلیت هضم به روش آزمایشگاهی 59/3، میانگین انرژی قابل متابولیسم جو حاصل از آزمایشات آزمون گاز 64/3 و مقدار انرژی خالص شیر دهی از داده های خاکستر دانه جو نیز برابر 33/2 مگاکالری در کیلوگرم ماده خشک تعیین شد.
حسین غلامی؛ محمد بابایی؛ ناصر تیمور نژاد
دوره 3، شماره 13 ، اسفند 1393، ، صفحه 47-54
چکیده
این پژوهش به منظور به دست آوردن معادلات تخمین انرژی از داده های تولید شده در مورد علوفه مراتع ایلام و در نهایت تکمیل جداول استاندارد انرژی و مواد مغذی خوراکهای دام و طیور ایران انجام گرفت. داده ها از آزمایشگاه تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و گزارشات نهایی طرح های تحقیقاتی گرفته شد. از آزمایشات تعیین قابلیت هضم به روش آزمایشگاهی ...
بیشتر
این پژوهش به منظور به دست آوردن معادلات تخمین انرژی از داده های تولید شده در مورد علوفه مراتع ایلام و در نهایت تکمیل جداول استاندارد انرژی و مواد مغذی خوراکهای دام و طیور ایران انجام گرفت. داده ها از آزمایشگاه تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و گزارشات نهایی طرح های تحقیقاتی گرفته شد. از آزمایشات تعیین قابلیت هضم به روش آزمایشگاهی علوفه مراتع ایلام در برازش و ارائه معادلات استفاده شد. به این منظور از DOMDبه عنوان متغیر مستقل استفاده شد. همه معادلات برآزش شده اعم از خطی، لگاریتمی، معکوس، درجه دوم، درجه سوم، تابع توان، تابع اس و تابع نمایی حاصل از روش آزمایشگاهی (روش تیلی وتری) با ضریب تبیین بالا، قابل قبول و معنی دار بودند. از بین انواع معادلات فوق، معادله تابع خطی زیر به دلیل سادگی و کاربرد ساده تر برای تخمین انرژی قابل متابولیسم پیشنهاد می شود.
ME ( Mcal/Kg DM ) = 160 / 2 - E - 15 + 0037 / 0DOMD (g/Kg )
با مقدار ماده آلی قابل هضم در ماده خشک( DOMD) 50/541 گرم در کیلو گرم مقدار انرژی قابل متابولیسم علوفه مرتعی ایلام برابر 01/2 خواهد بود. با استفاده از معادلات انجمن ملی تحقیقات (NRC )، مقدار انرژی قابل هضم برابر 46/2 شد. انرژی خالص نگهداری 16/1 و انرژی خالص رشد برای علوفه های مراتع استان ایلام 60/0 به دست آمد
حسین غلامی؛ اکبر یعقوبفر؛ احمد رضا کوچکی
دوره 3، شماره 12 ، آبان 1393، ، صفحه 95-104
چکیده
در این تحقیق کربوهیدرات های دیواره سلولی (محلول، غیر محلول) تعداد 13 رقم دانه تریتیکاله با استفاده از کیت های آزمایشی مگازیم (Megazyme) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین (حداکثر و حداقل) کربوهیدرات های دیواره سلولی شامل بتاگلوکان کل، بتاگلوکان محلول و نامحلول، آرابینوزایلان کل، پلی ساکارید های غیر نشاسته محلول و ...
بیشتر
در این تحقیق کربوهیدرات های دیواره سلولی (محلول، غیر محلول) تعداد 13 رقم دانه تریتیکاله با استفاده از کیت های آزمایشی مگازیم (Megazyme) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین (حداکثر و حداقل) کربوهیدرات های دیواره سلولی شامل بتاگلوکان کل، بتاگلوکان محلول و نامحلول، آرابینوزایلان کل، پلی ساکارید های غیر نشاسته محلول و نامحلول و کل پلی ساکارید های غیر نشاسته ای دیواره سلولی به ترتیب برابر با 950/0 (764/0- 374/1)، 018/0 (006/0 - 027/0)، 932/0 (743/0 - 358/1)، 980/3 (620/1 - 490/6) ، 140/1 (410/0 - 60/1)، 750/18 (070/16 - 350/27) و 890/19 (910/16 - 410/28) درصد می باشد. بین ارقام دانه تریتیکاله از نظر مقدار ویسکوزیته فضولات اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (05/0>P)، به طوری که میانگین کل ویسکوزیته سیزده رقم برابر با cps 83/1 بود. و تیمار آزمایشی 4 T(cps 55/1)دارای کم ترین و تیمار آزمایشی 2 T( cps20/2) دارای بیشترین مقدار ویسکوزیته ی فضولات می باشند. نتایج نشان داد که میزان آرابینوزایلان کل دانه ارقام تریتیکاله نسبت به میزان بتاگلوکان کل بیشتر است، چون آرابینوزایلان مهم ترین و عمده ترین ماده ضد تغدیه ای موجود در دانه تریتیکاله را تشکیل می دهد، لذا رقم 8T که مقدار آرابینوزایلان کمتری نسبت به سایر ارقام دارد برای به نژادی قابل توصیه است.