اثر شکل فیزیکی جیره بر مصرف اختیاری و قابلیت هضم در گوسفند

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسنده

استادیار مو سسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف مطالعه اثر شکل فیزیکی جیره با سه تیمار (شکل فیزیکی) و چهار تکرار بر قابلیت هضم و مصرف اختیاری، در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام شد. برای این منظور یک جیرۀ غذایی به سه شکل کاملاً مخلوط، کاملاً مخلوط بلوک شده و کاملاً مخلوط حبه شده با 45/2 مگا‌کالری انرژی قابل متابولیسم و 14 درصد پروتئین خام فرموله و آماده شدند، سپس قابلیت هضم و مصرف اختیاری آنها با استفاده از 12 رأس گوسفند نر اخته شده نژاد شال با میانگین سنی 5/4-4 سال و میانگین وزنی70 کیلوگرم مورد آزمایش قرار گرفت. قابلیت هضم جیره‌ها با روش جمع‌آوری کل مدفوع و مصرف اختیاری با استفاده از روش STIR تعیین شد. نتایج نشان داد که اثر شکل فیزیکی جیره بر قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی معنی‌دار نبود ولی از نظر مصرف اختیاری تفاوت معنی‌داری بین تیمارهای مورد آزمایش مشاهده شد (05/0 < p). بیش‌ترین و کم‌ترین مصرف خوراک گوسفندان به ترتیب در جیره حبه (1/34 گرم ماده خشک در دقیقه) و کاملاً مخلوط (9/21 گرم ماده خشک در دقیقه) مشاهده شد. به‌طورکلی نتیجه‌گیری می‌شود که حبه نمودن جیره، میزان مصرف آن را در مقایسه با اشکال معمول و بلوک شده جیره افزایش داد.

کلیدواژه‌ها