نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، مو سسه تحقیقات علوم دامی کشور

2 استاد، مو سسه تحقیقات علوم دامی کشور

3 عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر

چکیده

در این تحقیق کربوهیدرات های دیواره سلولی (محلول، غیر محلول) تعداد 13 رقم دانه تریتیکاله با استفاده از کیت های آزمایشی مگازیم  (Megazyme) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین (حداکثر و حداقل)  کربوهیدرات های دیواره سلولی  شامل بتاگلوکان کل، بتاگلوکان محلول و نامحلول، آرابینوزایلان کل، پلی ساکارید های غیر نشاسته  محلول و  نامحلول و کل پلی ساکارید های غیر نشاسته ای دیواره سلولی به ترتیب برابر با 950/0 (764/0- 374/1)، 018/0 (006/0 - 027/0)،   932/0 (743/0 - 358/1)، 980/3  (620/1 - 490/6) ، 140/1 (410/0 - 60/1)، 750/18  (070/16 - 350/27) و 890/19  (910/16 - 410/28) درصد می باشد. بین ارقام دانه تریتیکاله از نظر مقدار ویسکوزیته فضولات اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (05/0>P)، به طوری که میانگین کل ویسکوزیته سیزده رقم برابر با cps 83/1 بود. و تیمار آزمایشی  4 T(cps  55/1)دارای کم ترین و تیمار آزمایشی  2 T( cps20/2) دارای بیشترین مقدار ویسکوزیته ی فضولات می باشند. نتایج نشان داد که میزان آرابینوزایلان کل دانه ارقام تریتیکاله نسبت به میزان بتاگلوکان کل بیشتر است، چون آرابینوزایلان  مهم ترین و عمده ترین ماده ضد تغدیه ای موجود در دانه تریتیکاله را تشکیل می دهد، لذا رقم  8T که مقدار آرابینوزایلان کمتری نسبت به سایر ارقام دارد برای به نژادی قابل توصیه است.

1-    یعقوبفر ا.،  س. میرزایی گودرزی، ح. ولیزاده، ع. صفامهر (12391). تعیین کربوهیدرات های غیر نشاسته ای و انرژی قابل متابولیسم ارقام مختلف گندم ایران در تغذیه طیور. نشریه پژوهش های علوم دامی کشور، جلد 4، شماره 1 ص 25-31.
2-   یعقوب فر، ا.، س.میرزایی و ح.غلامی.1383. تعیین ویسکوزیته مواد خوراکی مورد استفاده در تغذیه ی طیور. مجله پژوهش کشاورزی: شماره 1:61-49.
 
 
3-      Al- athari, A.K. and W. Guenter. 1988. Nutritional value of triticale (carman) for broiler diets. Animal feed science and technology. 22: 119-130.
4-      Al- athari, A.K. and W. Guenter. 1989. The effect of fat level and type on the utilization of triticale (Cultivar Carman) by broiler chicks. Animal feed science and technology. 22.273-284.
5-      Anymous. 2005.Triticale production and Utilization manual. Alberta Agriculture, food and Rural Development. Alberta, Canada.
6-      Association of official Analytical chemists. 1990. Official methods of analysis 13th ed.; Washington, D.C.
7-      Boros, D. &.Rakowska, M. 1991. Chemical and biological evaluation of triticale cultivars released in Poland. In Proc. 2nd Int. Triticale Symp., Passo Fundo, Rio Grande do Sul, Brazil, 1-5 Oct. 1990, p. 253. Mexico, DF, CIMMYT.
8-      Boros,  D. 1999. Influence of R genome on the nutritional value of triticale for broiler chicks. Anim. Feed Sci. Technol. 76:219–226.
9-      Boros, D. 2002. Physico-chemical indicators suitable in selection of triticale for high nutritive value. In E. Arseniuk, ed. Proc. 5th Int. Triticale Symp., Radzikow, Poland, 30 June-5 July 2002, Vol. I, p. 239. Radzikow, Poland, Plant Breeding and Acclimatization Institute.
10-  Campbell, G. L., B. G. Rossnagel, H. L. Classen, and P. A. Thacker. 1989. Genotypic and environmental differences in extract viscosity of barley and their relationship to its nutritive value for broiler chickens. Animal Feed Science and Thechnology. 26:221-230.
11-  Carre B, Gomez J, Chagneau AM. 1995. Contribution of oligosaccharide and polysaccharide digestion, and excreta losses of lactic acid and short chain fatty acids, to dietary metabolisable energy values in broiler chickens and adult cockerels. Br Poult Sc; 36:611-629.
12-  Carre, B. (1990). In: “Feedstuff Evaluation”. Wiseman, J. and Cole, D.J.A. (Eds.). p283. (Butterworths, London).
13-  Cheeke, P.R. 1998. Natural toxicants in feeds, forages, and poisonous plants, 2nd ed. Danville, IL, USA, Interstate Publishers Inc. 139 pp.
14-  Choct, M. 1996. The role of feed enzymes in animal nutrition to wards 2000. Proceeding of 20, Th World, s Poultry Congress. New Delhi. 1-5 September. 2: 15­133.
15-  Choct, M. 1997. Feed non-starch polysaccharides chemical structures and nutritional significance. Feed Milling International, June Issue pp. 13-26.
16-  Church, D.C, and W.G. Pond. 1988. Livestok Feeds and Feeding. Thired Edition Prentice Hall Interational Editions.
17-  Englyst, H. (1989). Classification and measurement of plant polysaccharides. Animal Feed, Science and Technology 23: 27-42.
18-  Evers, A. D., A. B. Blakeney, and L. Obrien. 1999. Cereal structure and composition. Australian Journal of Agriculture Research. 50:629-650.
19-  Flores, M. P. and J. McNab. 1994. Nutritive value of triticale fed to cockerels and chicks. British Poultry Science. 35: 527-536.
20-  Flores, M.P., Castanon, J.I.R. & McNab., J.M. 1994. Nutritive value of triticale fed to cockerels and chicks. Brit. Poul. Sci., 35: 597.
21-  Heinrich, G. , Judith. S., Regine. S., Peter. R., Emmerich. B. 2004.Variability in chemical composition and biologically active constituents of Cereals. Genetic Variation for Plant Breeding, pp. 23-26
22-  Hill, G.M. 1991. Triticale in animal nutrition. In Proc. 2nd Int. Triticale Symp., Passo Fundo, Rio Grande do Sul, Brazil, 1-5 Oct. 1990, p. 422. Mexico, DF, CIMMYT.
23-  NRC. 1994. Nutrient Requirement of poultry. 9th review edition. National Academy press. Washington. D.C.
24-  Petersen, S. T., j. Wiseman, and M. R. Bedford. 1999. Effects of age and diet on the viscosity of intestinal contents in broiler chicks. British Poultry Science. 40: 364-370.
25-  Pettersson, D. & Aman, P. 1987. The variation in chemical composition of triticales grown in Sweden. Acta. Agric. Scand., 37: 20.
26-  Ray,J. and P. Eason. 1988. Evaluation of triticale for use in diets for meat-type chickens. Journal of science of food and Agriculture. 42,95-108.
27-  Saini, H.S. & Henry, R.J. 1989. Fractionation and evaluation of triticale pentosans: comparison with wheat and rye. Cer. Chem., 66: 11-14.
28-  Salmon, D., Temelli, F. and Spence, S. 2002. Chemical composition of Western Canadian triticale varieties. Proc. of the 5th International Triticale Symposium, Volume II, pp. 445-450, June 30-July 5, Radzikow, Poland.
29-  SAS, 1996. SAS for windows, Version 6.0, Ed. SAS Institute Inc., Cary, NC
30-  Scott, M.L., Nesheim, M.C. and R,J,Young.1982. Nutrition of the Chicken. Third Edition , Published by M.L Scott and Associate s, Ihaca, New york.
31-  Sheppy, C. 2001. The current feed enzyme market and likely trends. In: Enzymes in Farm Animal nutrition Eds Bedford M.R. and G.G. Partidge .CABI. Publishing.
32-  Van Barneveld, R.J. & Cooper.K.V. 2002. Nutritional quality of triticale for pigs and poultry. In E. Arseniuk, ed. Proc. 5th Int. Triticale Symp., Radzikow, Poland, 30 June-5 July 2002, Vol. I, p. 277. Radzikow, Poland, Plant Breeding and Acclimatization Institute.
33-  Van Barneveld, R.J. 2002. Triticale: a guide to the use of triticale in livestock feeds. Kingston, Australia, Grains Research Development Corporation. 12 pp.
34-  Ward, N. E. 1996. Intestinal viscosity, broiler performance. Poultry Digest. 55(4): 12-16.