نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استاد یار بخش تحقیقات تغذیه و فیزیولوژی دام و طیور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران

2 استاد یار بخش بیوتکنولوژی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش، تعیین میزان انرژی و پروتئین خام در منابع خوراکی موجود در استان سیستان و بلوچستان و و مقایسه آن با نیاز دام‌های استان بود. به همین منظور از کتاب مرجع " جداول ترکیبات مغذی خوراک‌های دام ایران" و گزارشات استانی و ملی استفاده شد. برای تأمین نیاز‌های انرژی و پروتئین خام دام‌های استان در سال 1397، حدود 1288274 تن ماده خشک، 139757تن پروتئین خام و 2516 میلیون مگاکالری انرژی قابل متابولیسم مورد نیاز است. در استان سالیانه حدود 192 هزارتن کمبود مواد خوراکی بر اساس ماده خشک وجود دارد، این مقدار ماده خشک در سال باید بتواند، حدود 40 هزارتن پروتئین خام و 387 میلیون مگاکالری انرژی قابل متابولیسم را تامین کند. به صورت تئوری و ریاضی، 192 هزار تن ماده خشک مواد خوراکی باید دارای حدود 21 در صد پروتئین خام و 02/2 مگاکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم باشند تا توازن بین نیاز دام‌ها و موادخوراکی تامین شود. نتیجه آن که در این استان کمبود پروتئین خام خیلی مشهود است. پیشنهاد می شود برای تامین کمبودها،1- از شهرستان‌های که مازاد وجود دارد به شهرستان‌های که کمبود وجود دارد صادرات صورت گیرد2- به کیفیت مواد خوراکی تولید شده در استان به خصوص مواد خوراکی با پروتئین خام بالا توجه ویژه شود 3- در بخش واردات مواد خوراکی به استان منابع خوراکی با پروتئین بالا در اولویت‌ها قرار گیرد. تامین مواد خوراکی به استان از استان‌های همجوار که مازاد دارند ویا از کشورهای همسایه به شکل فیزیکی پلت یا بلوک مورد مطالعه قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها