نوع مقاله : ترویجی
نویسندگان
1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل(مغان)،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.
2 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
در روش سنتی پرورش گوسفند مغانی، برهها همراه با میشها از مرتع استفاده مینمایند و کاملاً وابسته به شیر مادر و علوفهی مرتع هستند. در این روش در دوره شیرخوارگی از دانهها و کنسانتره در تغذیه برهها استفاده نمیشود. بنابراین ممکن است، برهها از رشد کافی برخوردار نیستند و زمان رسیدن به وزن مطلوب کشتار طولانی است لیکن با استفاده از جیره استارتر در تغذیه کمکی برههای شیرخوار طول دوره پرورش کوتاهتر و ضمن کاهش تلفات برها وزن کشتار افزایش مییابد از ویژهگیهای منحصر به فرد این دستاورد می-توان به مطابقت کامل آن با احتیاجات غذایی برهها، سهولت تهیه و مصرف، ارزانی قیمت و بهبود عملکرد بره-های شیرخوار در سامانه روستایی اشاره کرد. در این دستاورد اقلام خوراکی از قبیل ذرت، جو، سبوس گندم، مکمل، نمک و غیره بعد از آسیاب کردن مطابق فرمول برای تهیه کنسانتره ( با 5/17 درصد پروتئین خام و 65/2 مگاکالری انرژی قابل متابولیسم) مخلوط میشوند. تغذیه برههای شیرخوار با این کنسانتره به مدت 90 روز از سن یک ماهگی لغایت چهار ماهگی انجام میشود و برای هر بره 50 کیلوگرم در نظر گرفته میشود. بهطور کلی، از نظر اقتصادی درآمد خالص ناشی از فروش هر رأس بره تغذیه شده با کنسانتره استارتر معادل 67 درصد بیشتر از روش سنتی بوده که نشانگر اثرات مفید تغذیه با کنسانتره استارتر در بهبود عملکرد بره-های شیرخوار در سامانه روستایی است.
کلیدواژهها
موضوعات