نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل(مغان)،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

2 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

در روش سنتی پرورش گوسفند مغانی، بره‌ها همراه با میش‌ها از مرتع استفاده می‌نمایند و کاملاً وابسته به شیر مادر و علوفه‌ی مرتع هستند. در این روش در دوره شیرخوارگی از دانه‌ها و کنسانتره‌ در تغذیه بره‌ها استفاده نمی‌شود. بنابراین ممکن است، بره‌ها از رشد کافی برخوردار نیستند و زمان رسیدن به وزن مطلوب کشتار طولانی است لیکن با استفاده از جیره استارتر در تغذیه کمکی بره‌های شیرخوار طول دوره پرورش کوتاه‌تر و ضمن کاهش تلفات برها وزن کشتار افزایش می‌یابد از ویژه‌گی‌های منحصر به فرد این دستاورد می-توان به مطابقت کامل آن با احتیاجات غذایی بره‌ها، سهولت تهیه و مصرف، ارزانی قیمت و بهبود عملکرد بره-های شیرخوار در سامانه روستایی اشاره کرد. در این دستاورد اقلام خوراکی از قبیل ذرت، جو، سبوس گندم، مکمل، نمک و غیره بعد از آسیاب کردن مطابق فرمول برای تهیه کنسانتره ( با 5/17 درصد پروتئین خام و 65/2 مگاکالری انرژی قابل متابولیسم) مخلوط می‌شوند. تغذیه بره‌های شیرخوار با این کنسانتره به مدت 90 روز از سن یک ماهگی لغایت چهار ماهگی انجام می‌شود و برای هر بره 50 کیلوگرم در نظر گرفته می‌شود. به‌طور کلی، از نظر اقتصادی درآمد خالص ناشی از فروش هر رأس بره تغذیه شده با کنسانتره استارتر معادل 67 درصد بیش‌تر از روش سنتی بوده که نشانگر اثرات مفید تغذیه با کنسانتره استارتر در بهبود عملکرد بره-های شیرخوار در سامانه روستایی است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

افشاری میرک، ح.، کیانزاد، م.ر.، اسماعیلی راد، ا.،زارعی،ا.، قنبری، ا.، خاطرمقدم، ع.ر.، گیلانی، ف.، موسوی، م.ن و غروی، غ.ع. (1376). بررسی وضیعت گله­داری در استان اردبیل. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل.
قره­باش، ا. ، قورچی، م.، حسنی، ت.، تربتی نژاد، س. و منصوری، ه. (1388). مقایسه اثرات شیر میش، جایگزین شیر و سه نوع جیره آغازین بر سنتز پروتئین میکروبی، فراسنجه­های تخمیری شکمبه، متابولیت­های خون و ادرار بره­های شیرخوار نژاد دالاق. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 47.
کاشکی، و ا.،  عبدی قزلجه، ع.ا. و توکلی، ح. (1389). مقایسه دو سیستم سنتی و جدید پرورش بره­های کردی. چهارمین کنگره علوم دامی ایران، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران.
صحرائی، م.، اسدزاده، ن.، لطفی، ی.، آبروشن، ج و لطفی، ح.(1401). مقایسه استفاده از تغذیه استارتر بره در سامانه روستایی پرورش گوسفند با روش مرسوم درواحد دامی بهره‌بردار در شهرستان گرمی استان اردبیل. گزارش نهایی طرح تحقیقی- ترویجی. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل. شماره فروست 62054.
Nockels, C.F., Kintner, L.D. and Pfander, W.H. (1996). Influence of ration on morphology, histology and trace mineral content of sheep rumen papilla, Journal of Dairy Science., 49: 1068-1074. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(66)88019-0.
Santra, A. and Karim, S.A. (1999). Effect of protein levels in creep mixture on nutrient utilization and growth performance of pre-weaner lambs. Small Ruminant Research. 33(2): 131-136. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(99)00005-X.
Wang Q, Wang Y, Hussain T, Dai C, Li J, Huang P, Li Y, Ding X, Huang J, Ji F, Zhou H. and Yang H. (2020). Effects of dietary energy level on growth performance, blood parameters and meat quality in fattening male Hu lambs. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 104(2):418-30. DOI: 10.1111/jpn.13278.