نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شعبه مشهد، ایران.

2 دکتری تخصصی باکتری شناسی، آزمایشگاه مرکزی اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی، سازمان دامپزشکی کشور.

3 بخش تحقیقات - مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شعبه مشهد، مشهد، ایران.

4 دانش آموخته ی کارشناسی ارشد بیوشیمی، دانشگاه پیام نور مشهد.

چکیده

هدف این مطالعه تعیین میزان مقاومت و حساسیت باکتری اشریشیاکلی جدا شده از شتر های سالم می باشد. باکتری اشریشیاکلی به عنوان مهم ترین عضو خانواده ی انتروباکتریاسه و فلور طبیعی روده ی انسان ها، پرندگان و پستانداران می باشد. سویه های اشریشیاکلی بیماری زا باعث عفونت روده ای و یا خارج روده ای در میزبان خود می شوند. افزودن آنتی بیوتیک به جیره غذایی دام ها و استفاده نادرست و بیش از حد و خودسرانه از آنتی بیوتیک ها سبب بروز سویه های مقاوم از میکروب ها شده است.
در این مطالعه 26 سوآب معقدی از شتر های سالم شهرستان مشهد جمع آوری شد. سوآب های مقعدی بر روی محیط کشت مک کانکی آگار کشت داده شدند و جدایه های بدست آمده توسط تست های بیوشیمیایی مورد تایید قرار گرفتند. حضور ژن های tetA، OnRA ، blaTEM، Sul1، aac(3)-IV و aadA1 به روش مولکولی با پرایمرهای اختصاصی بررسی گردید.
بر اساس نتایج بدست آمده 61/34 درصد جدایه ها دارای ژن blaTEM، 2 درصد جدایه ها دارای ژن aadA1، 09/73 درصد جدایه ها دارای ژن aac(3)-IV، 46/38درصد جدایه ها دارای ژن tetA و 69/7 درصد جدایه ها دارای ژن Sul1 بودند همچنین در این مطالعه میزان فراوانی ژن OnRA صفر درصد بوده است.
مقاومت های آنتی بیوتیکی در حیوانات، از طریق گوشت یا دیگر محصولات وارد زنجیر غذایی انسان می شوند. به همین دلیل است که مقاومت های آنتی بیوتیکی یک تهدید برای سلامت انسان و حیوان به شمار می آید و باید جدی گرفته شود.

کلیدواژه‌ها