اثرات جایگزینی کنجاله کنجد و افزایش سطح اسید آمینه لیزین جیره بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه‏های خونی بلدرچین ژاپنی

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 محقق بخش علوم دامی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

2 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

3 مربی پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی اثرات جایگزینی سطوح مختلف کنجاله کنجد به جای کنجاله سویا و همچنین کاهش سطح اسید آمینه لیزین جیره بر عملکرد، فراسنجه های خونی و قطعات لاشه بلدرچین ژاپنی انجام شد. برای این منظور از 360 قطعه بلدرچین یک روزه در قالب طرح کاملآ تصادفی به صورت آزمایش فاکتوریل 2×3 استفاده شد. گروه های آزمایشی شامل سه سطح کنجاله کنجد (0، 10 و 20 درصد) و دو سطح لیزین قابل هضم (14/1 و 21/1 درصد) بودند. نتایج نشان داد که در کل دوره پرورش اثر متقابل سطوح مختلف کنجاله کنجد و اسید آمینه لیزین بر وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی، خوراک مصرفی و نسبت راندمان پروتئین مصرفی بلدرچین ها معنی دار نبود. جایگزینی سطح کنجاله کنجد تأثیر معنی داری بر وزن بدن نداشت اما باعث بهبود معنی دار ضریب تبدیل غذایی شد. همچنین افزایش سطح کنجاله کنجد باعث کاهش معنی دار کلسترول خون گردید. کاهش سطح اسید آمینه لیزین باعث افزایش معنی دار مصرف خوراک شد اما بر فراسنجه های خونی و خصوصیات لاشه بی تأثیر بود. نتیجه نهایی این که استفاده از کنجاله کنجد به میزان 20 درصد در جیره علی الرغم نداشتن تأثیر منفی بر عملکرد و خصوصیات لاشه باعث کاهش سطح اسید اوریک و کلسترول خون نیز شد.

کلیدواژه‌ها