نوع مقاله : ترویجی

نویسنده

دانشیار موسسه تحقیقات واکسن وسرم سازی رازی شعبه شمال شرق، بخش کنترل کیفی فرآورده‌های بیولوژیک، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

چکیده

لاکتوفرین یک گلیکوپروتئین متصل شونده به آهن به‌عنوان آنتی‌اکسیدان عمل نموده و مانع واکنش‌های رادیکال آزاد می‌شود. لاکتو پراکسیداز یک آنزیم اکسیدوردوکتاز یک پروتئین دفاعی است فعال شدن این آنزیم وترشح آن در غدد برون ریزی رخ می دهد .خالص سازی لاکتوفرین از شیر شتر،گاو،گوسفند وبز بر اساس روش راعی و همکاران  با کروماتوگرافی تعویض کاتیونی توسط رزینCM sephadex C-50  انجام  گرفت.پس از تعیین غلظت پروتئین ها با آزمایش برادفورد و نانو دراپ، تأیید وجود لاکتوفرین و لاکتوپراکسیداز در فراکسیون های جمع آوری شده با آزمایش های الکتروفورز SDS-PAGE و تترامتیل بنزیدین.نتایج حاصل از تأیید وجود لاکتوفرین ولاکتوپراکسیداز با آزمایش تترامتیل بنزیدینن نشان داد که درفراکسیون­ها حاصل از شیرفراکسیون های 5/0، 6/0، 7/0، 8/0مولار NaCl، لاکتوفرین و فراکسیون­های 4/0، 9/0مولار  لاکتوپراکسیداز ،در فراکسیون­های حاصل از شیر گاو فراکسیون­های 6/0، 7/0، 8/0مولار ، لاکتوفرین و فراکسیون­های 4/0، 5/0و9/0مولارلاکتوپراکسیداز، در فراکسیون­های حاصل از شیر گوسفند، فراکسیون­های 5/0، 6/0، 7/0، مولار ، لاکتوفرین و فراکسیون­های 4/0، 8/0و9/0مولارلاکتوپراکسیداز در فراکسیون­های حاصل از شیر بز، فراکسیون­های 5/0، 6/0، 7/0، 8/0مولار ، لاکتوفرین و فراکسیون­های 4/0، 9/0مولار  لاکتوپراکسیداز می باشند.نتایج حاصل از اندازه گیری پروتئین در فراکسیون های شیرشتر نشان داد که فراکسیون­7/0مولار NaCl در 595 نانومتر با مقدار88/586  میکروگرم بر میلی لیتر ، و فراکسیون­ 7/0 شیر گاوبا مقدار8/506 میکروگرم بر میلی لیتر و فراکسیون­  6/0شیر گوسفند با مقدار48/596  میکروگرم بر میلی لیتر و فراکسیون­ 6/0شیر بز با مقدار 78/589 میکروگرم بر میلی لیتر پروتئین بیشترین مقدار را در بین فراکسیون ها داشتند .

کلیدواژه‌ها

زیبائی،س. بلوری مقدم،م. نوروزی مقدم،ح. (1394). خالص سازی آنزیم لاکتو پراکسیداز از شیر شتر و بررسی اثرات آن بر علیه باکتری های سودوموناس آئروجینوزا و کلستریدیوم سپتیکوم.نشریه میکروبیولوژی دامپزشکی/دوره یازدهم،شماره اول،1394، پیاپی 67:30-59
فرهنگ،م.زیبائی،س.(1401). خالص سازی لاکتوفرین جداشده  از شیرگاو بوسیله کرماتوگرافی تمایلی.فصلنامه تحقیقات کاربردی در علوم دامی. شماره 420 . 55-62 .: 10.22092/ aasrj.2022.126942    DOI
 Cui, S., Lv, X., Sun, G., Wu, W., Xu, H., Li, Y., & Liu, L. (2022). Recent advances and prospects in purification and heterologous expression of lactoferrin. Food Bioengineering, 1(1), 58-67.
Hirsch, DB. Martínez Álvarez,LM. Urtasun, N. Baieli,MF. Lázaro- Martínez,JM. Glisoni,RJ. Miranda, MV. Cascone,O . Wolman,FJ.(2020). Lactoferrin purification and whey protein isolate recovery from cheese whey using chitosan mini-spheres. International Dairy Journal, https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104764
Lu, R., Xu, S., Wang, Z., & Yang, R. (2007). Isolation of lactoferrin from bovine colostrum by ultrafiltration coupled with strong cation exchange chromatography on a production scale. Journal
of Membrane Science, 297, 152–161.
Raei M, Rajabzadeh G, Zibaei S, Jafari SM, Sani AM. Nano-encapsulation of isolated lactoferrin from camel milk by calcium alginate and evaluation of its release. International journal of biological macromolecules. 2015 Aug 1; 79:669-73.
Rascón-Cruz,Q.. Espinoza-Sánchez,EA. Siqueiros-Cendón ,TS . Nakamura-Bencomo,SI. Sigifredo Arévalo-Gallegos,S. Iglesias-Figueroa,BF.(2021). Lactoferrin: A Glycoprotein Involved in Immunomodulation Anticancer, and Antimicrobial Processes. Molecules, 26(1), 205 https://dx.doi.org/10.3390/molecules26010205,
Wu, M., & Xu, Y. (2009). Isolation and purification of lactoferrin and immunoglobulin G from bovine colostrum with serial cation‐ anion exchange chromatography. Biotechnology and Bioprocess Engineering, 14, 155–160.
 
Yoshida S. Isolation of lactoperoxidase and lactoferrins from bovine milk acid whey by carboxymethyl cation exchange chromatography. Journal of Dairy Science. 1991 May 1; 74(5):1439-44.
Zibaee, S. Shamloo, M. Mohammadi Sani, A. The Study Synergy effect of lactoferrin and lactoperoxidas from camel milk on Staphylococcus aureus. Journal of Veterinary Microbiology, 2021.Volume 17, Issue 1. https://doi/10.30495/jvm.2021.1926601.1171
Zibaei, S., Bakhshani, A., & Bidmeshkipour, A. (2022). Extraction and Purification of Lactoferrin from Camel Milk and Investigation of Its Amylase Activity. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences, 32(209), 175-179.