نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار و عضو هیئت علمی گروه علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم وابسته به سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی

2 مربی پژوهشی و عضو هیات علمی موسسه گروه علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم وابسته به سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی

چکیده

از یک جامعه آماری شامل210 گله شتر یک نمونه تصادفی طبقه‌بندی شده شامل 40 گله انتخاب و با روش پرسشگری مورد مطالعه قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل سه دسته مشخصه جمعیتی، تولیدی-مدیریتی و تغذیه‌ای بودند. مشخصه‌های جمعیتی شامل: تعداد کل شتران گله، آمار تفکیکی شتران گله شامل تعداد شتران ماده، نر، شتران جوان، تعداد شتر قابل پروار، میانگین تعداد شتر در دسته‌های مختلف جمعیتی و جزئیات هر دسته بودند. مشخصه‌های تولیدی-مدیریتی شامل: محل نگه‌داری شتر، نوع و روش پرورش شتر، میانگین وزن انواع شتر، سن و مدت نگه‌داری، طول مدت پرواربندی، سن کشتار، طول مدت تولید، سن جفت‌گیری، سن زایش و نرخ تلفات بودند. مشخصه‌های تغذیه‌ای شامل: مشخصات منابع خوراکی، میزان خوراک مصرفی روزانه و کل دوره تولید، میزان علوفه حاصل از مرتع، طول مدت تغذیه در دوران پروار، میزان خوراک مصرفی دوره پروار و مدت استفاده از مرتع بودند. همچنین برخی اطلاعات تکمیلی شامل اطلاعات پرورشی و بهداشتی نیز از صاحبان گله‌ها اخذ گردید. نتایج نشان داد میانگین تعداد شتر گله‌ها برابر6±49 نفر، مقدار زمین یا مرتع در دسترس 4/62±200هکتار، مقدار خوراک مصرفی روزانه 15/1±67/7 کیلوگرم، سن شروع پروار 28/0±3/2 سال حداکثر مدت نگه‌داری شتر نر و ماده درگله به ترتیب 31/2±4/15 و 41/5±91/15سال و نرخ تلفات شتر بالغ و بچه شتر به ترتیب 85/3±64/25 و 95/15±87/39 درصد بودند. تحلیل کلی نتایج این مطالعه نشان داد وضعیت مدیریت پرورش شتر در استان قم از نظر مشخصه‌های جمعیتی قابل قبول، از نظر مشخصه‌های تولیدی و تغذیه‌ای متوسط و از نظر مشخصه‌های پرورشی و بهداشتی نامطلوب است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

  1. 1- راسخ افشار، م. و س.ع. خدایی. 1376. اکوتیپ های موجود شتر در ایران. انتشارات اداره کل پرورش و اصلاح نژاد دام، معاونت امور دام وزارت جهاد سازندگی.

    2- کلانتر، م. 1379. شناسایی وضعیت گله داری (گوسفند و بز) در استان قم. گزارش پایانی طرح تحقیقاتی، انتشارات مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم.

    3- کلانتر، م.، یزدی، ع. ا. و ن. م. سوری. 1388. مطالعات زیربنایی توسعه شترداری در استان قم. گزارش نهایی طرح مطالعاتی. انتشارات مشترک مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی و معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان قم.

    4- کلانتر، م. 1395. بررسی عملکرد رشد و تولید شیر دو اکوتیپ شتر کلکوهی و ترکمنی در سیستم نگه‌داری بسته در استان قم. گزارش پایانی طرح تحقیقاتی، انتشارات مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم.

    5- امینی فرد، م. 1379. کتاب اصول نگه‌داری و پرورش شتر (تألیف). موسسه انتشارات یزد.

    6- رحمتی زاده، ا. 1377. شناسایی مناطق شور و گیاهان شورروی منطقه قم. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته بیابان زدایی. دانشگاه صنعتی اصفهان. دانشکده منابع طبیعی.

    7- شفیع نادری، ع، ع. گرامی، ع. سمیع، م. امامی میبدی و م.کردی یزدی. 1379.  بررسی عملکرد حاشی شتر در استفاده ازسه جیره غذایی در سه دوره پروار متفاوت. گزارش پروژه تحقیقاتی. انتشارات مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان یزد.

    8- صالحی، م. نوبهاری، ح. امامی میبدی، م.ع. زیبایی، س. صیدی، د. و خدایی، س.ع. 1395. کتاب راهنمای پرورش شتر (تالیف و تدوین). انتشارات نشر آموزش کشاورزی.

    9- ناظر عدل، ک. 1365.کتاب پرورش شتر (تالیف و گردآوری). انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه تبریز.

    10- هاشمی، م. 1365. گیاه خارشتر. نشریه فنی سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور. وزارت کشاورزی.

    1. Abdel-Rahim S.E. , K. Abdel-Rahman , A.E. El-Nazier , 1994. Production and reproduction of one-humped camels in the Al-Qasim region, Saudi Arabia. Journal of Arid Environments. 26:1 , 53-59.
    2. Abdel-Rahim S.E. 1997. Studies of the age of puberty of male camels (Camelus dromedaies) in Saudi Arabia. Veterinary Journal. 154(1):79-83.
    3. Aslam M. , M. Nawaz , Ali and Z. Rehman , 2001. Determination of productive and reproductive traits in Mountain camel. International twin conference on camelids, Al-Ain , UAE , Nov. 10-13 .
    4. Camel Newsletter (1996). No. (12) Sept, 24- 26pp.
    5. Cochran, W. G. 1977. Sampling techniques. Third Ed. Harvard University. John Willy & Sons Publishing, New York. 448 pages.
    6. El- Hag, F.M. , A.B.S. Sabiel , A.M.M. Abu Nikhaila , M.E.K.A. Ahmed , M.M.M. Ahmed , 2002. Camels (Camelus dromedaries) under pastoral systems in north Kordofan, Sudan seasonaland parity effects on milk yield and composition. Nomadic peoples. Vol. 6, No. 2, 10 pages.
    7. FAO. 2023. FAOSTAT. Food and Agriculture Organization of the United Nation, Rome. Available at http://faostat.fao.org/ (verified 6 Sep 2023).
    8. Gauthier-Pilters, H., and A.I. Dagg .1981.The Camel, Its Evolution, Ecology, Behavior and Relationship to Man. Chicago and London: Univ. of Chicago Press.
    9. Salhab S.A. , M.R. Merastani , 2002. Economic and social importance of camel in Syria. Camel workshop, Sudan, 9-12/12/2002.
    10. Wardeh, M.F; 1990. The nutrient requirements of the dromedary camel. (IFIC) Third international symposium relationship of feed composition to animal production June 25-29.
    11. Wardeh et.al (1990) The Nutritive Value of preferred Plant species by camels. PP: 8-14-ACSAD Damas, SYRIA.
    12. Wardeh M.F., 2004. Classification of the dromedary camels. Journal of camel science. 1:1, 1-7.
    13. Wilson, R.T. 1984. The camel .Longman publication, London, Newyork.83-101pp.