نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج ، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف کلسیم و فسفر بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و کیفیت استخوان جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد 540 قطعه جوجه گوشتی یک‌روزه سویه آرین در قالب طرح کاملا تصادفی به 6 تیمار، 6 تکرار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار اختصاص داده شدند. تیمارهای شش‌گانه آزمایشی شامل: تیمار شاهد، جیره حاوی درصدهای استاندارد کلسیم و فسفر آغازین (02/1، 51/0)، رشد (93/0، 47/0) و پایانی (84/0، 42/0)؛ تیمارهای 2، 3 و 4 با درصدهای کاهشی کلسیم و فسفر به میزان حدود 9 درصد و به فاصله 06/0 و 03/0 به ترتیب برای کلسیم و فسفر؛ تیمار پنجم، جیره حاوی درصدهای کاهش یافته کلسیم و فسفر آغازین (9/0، 45/0)، رشد (81/0، 41/0) و پایانی (72/0، 36/0) به همراه 10000 واحد فعال آنزیم فیتاز و 5000 واحد بین‌المللی ویتامین D؛ تیمار ششم، جیره حاوی درصدهای کاهش یافته کلسیم و فسفر آغازین (84/0، 42/0)، رشد (75/0، 38/0) و پایانی (66/0، 33/0) به همراه 10000 واحد فعال آنزیم فیتاز و 5000 واحد بین‌المللی ویتامینD بودند. در کل دوره آزمایش تیمارهای مختلف تأثیر معنی‌داری بر عملکرد رشد، درصد کلسیم، فسفر و فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز سرم خون، صفات لاشه و شمارش سلول‌های خونی جوجه‌های گوشتی نداشتند. بطور کلی بر اساس نتایج این آزمایش، تیمار پنج با درصدهای کمتر کلسیم و فسفر (حدود 18 درصد) مکمل شده با آنزیم فیتاز و ویتامین D و با 10 درصد هزینه کمتر در هر کیلوگرم خوراک برای جوجه‌گوشتی آرین در مقاطع مختلف پرورش بهترین تیمار بود و قابل توصیه به مرغداران می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

  • حسینی واشان، س. ج.، محمدی، ا. و ع. حسین پیرای. 1401. اثر سطوح مختلف کلسیم و فسفر بر صفات لاشه در جوجه گوشتی آرین.ششمین کنفرانس ملی مدیریت پرورش دام، طیور و آبزیان،27 مهرماه.

    Aziz Ali-Abadi, F., Darmani Kuhi, H., Mohammadi, M. and Nazaran, M. H. (2017). Main and Interaction Effects of Dietary Protein and Nano Adjuvant on Performance, Antibody Titres Against Newcastle Disease and White Blood Cells Counts of Broiler Chickens. Research on Animal Production. 8: 63-69.

    Bailey, C. A. (2020). Precision poultry nutrition and feed formulation. In Animal Agriculture (pp. 367-378). Academic Press.

    Bedford, M. and Rousseau, X. (2017). Recent findings regarding calcium and phytase in poultry nutrition. Animal Production Science57:2311-2316.

    Bedford, M. R. (2003). New enzyme technologies for poultry feeds. British Poultry Science44: 14-16.

    Bilal, T., Atis, S. and Keser, O. (2015). The effects of microbial phytase on serum calcium and phosphorus levels and alkaline phosphatase activities in broilers fed diets containing different levels of phosphorus. Acta Scientiae Veterinariae43: 1-15.

    Böhme, H. (2001). Enzymes in farm animal nutrition. Anim. Feed Sci. Technol. 91: 241–242.

    Chen, X. and E. T. Moran. (1995). The withdrawal feed of broilers: Carcass responses to dietary phosphorus. The Journal of Applied Poultry Research. 4: 69-82.

    Cowieson, A. J., Acamovic, T. and Bedford, M. R. (2006). Supplementation of corn–soy-based diets with an Eschericia coli-derived phytase: effects on broiler chick performance and the digestibility of amino acids and metabolizability of minerals and energy. Poultry Science85: 1389-1397.

    Díaz-Alonso, J. A., Gómez-Rosales, S., Angeles, M. D., Ávila-González, E. and López-Coello, C. (2019). Effects of the level and relationship of calcium and available phosphorus on the growth and tibia mineralization of broiler starter chickens. Journal of Applied Poultry Research28: 339-349.

    Duarte, M. E. and Kim, S. W. (2022). Intestinal microbiota and its interaction to intestinal health in nursery pigs. Animal Nutrition8: 169-184.

    Frandson, R. and Spurgeon, D. (1992). Anaatomy and Physiology of Farm Animal, 5th Edition. Lea and Febiger, Philadelphia. Pp 503-505.

    Hajati, H., Hassanabadi, A., Golian, A., Nassiri-Moghaddam, H. and Nassiri, M. R. (2018). The effect of grape seed extract supplementation on performance, antioxidant enzyme activity, and immune responses in broiler chickens exposed to chronic heat stress. Iranian Journal of Applied Animal Science8: 109-117.

    Hajati, H., Zaghari, M. and Oliveira, H. C. (2020). Arthrospira (Spirulina) Platensis can be considered as a probiotic alternative to reduce heat stress in laying Japanese quails. Brazilian Journal of Poultry Science22.

    Kasraei, M. and Hessabi Namaghi, A. (2020). Effect of Calcium and Phosphorus Levels (With and Without Phytase Enzymes) on Liver Enzymes and Blood Parameters in Arian Broiler Chickens. Rap. 11(29): 32-38.

    Kerr, B. J. and Shurson, G. C. (2013). Strategies to improve fiber utilization in swine. Journal of Animal Science and Biotechnology4: 1-12.

    Khan, R. U., Naz, S., Ullah, H., Khan, N. A., Laudadio, V., Ragni, M., Piemontese, L., &Tufarelli, V. (2023). Dietary vitamin D: growth, physiological and healthconsequences in broiler production. Animal Biotechnoly, 34:1.

    Kim, J. H., Jung, H., Pitargue, F. M., Han, G. P., Choi, H. S. and Kil, D. Y. (2017). Effect of dietary calcium concentrations in low non-phytate phosphorus diets containing phytase on growth performance, bone mineralization, litter quality, and footpad dermatitis incidence in growing broiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences30: 979.

    Lei, X. G., Ku, P. K., Miller, E. R., Yokoyama, M. T. and Ullrey, D. E. (1994). Calcium level affects the efficacy of supplemental microbial phytase in corn-soybean meal diets of weanling pigs. Journal of Animal Science72: 139-143.

    Lu, H., Kühn, I., Bedford, M. R., Whitfield, H., Brearley, C., Adeola, O. and Ajuwon, K. M. (2019). Effect of phytase on intestinal phytate breakdown, plasma inositol concentrations, and glucose transporter type 4 abundance in muscle membranes of weanling pigs. Journal of animal science97: 3907-3919.

    Mehdizadeh, F., Ansar Pirsaraei, Z., Jafari Sayadi, A. and Deldar, H. (2022). Study of meat quality and some genes expression associated with growth in three strains of Ross, Arian, and Cobb based on a basal diet. Agricultural Biotechnology Journal14: 193-222.

    Mumma, J. O., Thaxton, J. P., Vizzier-Thaxton, Y., and Dodson, W. L. (2006). Physiological stress in laying hens. Poultry science85: 761-769.

    Muniz, E. B., de Arruda, A. M. V., Fassani, E. J., Teixeira, A. S. and Pereira, E. S. (2007). Avaliação de fontes de cálcio para frangos de corte. Revista caatinga20: 5-14.

    Mutuş, R., Kocabağli, N., Alp, M., Acar, N. Ü. K. E. T., Eren, M. U. S. T. A. F. A. and Gezen, Ş. Ş. (2006). The effect of dietary probiotic supplementation on tibial bone characteristics and strength in broilers. Poultry science85:1621-1625.

    Nourmohammadi, R., Hosseini, S. M. and Farhangfar, H. (2011). Effect of citric acid and microbial phytase on serum enzyme activities and plasma minerals retention in broiler chicks. African Journal of Biotechnology10: 13640-13650.

    Paiva, D., Walk, C. and McElroy, A. (2014). Dietary calcium, phosphorus, and phytase effects on bird performance, intestinal morphology, mineral digestibility, and bone ash during a natural necrotic enteritis episode. Poultry Science93(11), 2752-2762.

    Powell, S., Bidner, T. D. and Southern, L. L. (2011). Phytase supplementation improved growth performance and bone characteristics in broilers fed varying levels of dietary calcium. Poultry Science90: 604-608.

    Ravindran, V. (2013). Feed enzymes: The science, practice, and metabolic realities. Journal of Applied Poultry Research22: 628-636.

    Reichmann, K. G., and J. K. Connor. 1977. Influence of dietary calcium and phosphorus on metabolism and production in laying hens. British poultry science, 18: 633-640.

    Scott, M. L., Neshiem, M. C. and Young, R. J. (1982). Nutrition of the Chicken. ML Scott, Ithaca.

    Sebastian, S., Touchburn, S. P., Chavez, E. R. and Lague, P. C. (1996). Efficacy of supplemental microbial phytase at different dietary calcium levels on growth performance and mineral utilization of broiler chickens. Poultry Science75: 1516-1523.

    Selle, P. H., Cowieson, A. J. and Ravindran, V. (2009). Consequences of calcium interactions with phytate and phytase for poultry and pigs. Livestock science124: 126-141.

    Tamim, N. M., Angel, R. and Christman, M. (2004). Influence of dietary calcium and phytase on phytate phosphorus hydrolysis in broiler chickens. Poultry science83: 1358-1367.

    Tizziani, T., Donzele, R., Donzele, J. L., Silva, A. D., Muniz, J, Jacob, R., Brumano, G., & Albino, L. (2019). Reduction of calcium levels in rations sup-plemented with vitamin D 3 or 25-OH-D 3 for broilers. Revista Brasileira de Zootecnia. 48:e20180253.

    Tran, T. T., Hatti-Kaul, R., Dalsgaard, S. and Yu, S. (2011). A simple and fast kinetic assay for phytases using phytic acid–protein complex as substrate. Analytical biochemistry410: 177-184.

    Waldroup, P. W. (1999). Nutritional approaches to reducing phosphorus excretion by poultry. Poultry Science78: 683-691.

    Yu, B., Jan, Y. C., Chung, T. K., Lee, T. T. and Chiou, P. W. S. (2004). Exogenous phytase activity in the gastrointestinal tract of broiler chickens. Animal Feed Science and Technology117: 295-303.