نوع مقاله : ترویجی

نویسنده

استادیار، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

استفاده از سورگوم علوفه‌ای به عنوان جایگزین مناسب ذرت با مصرف آب کمتر مورد اقبال بخش کشاورزی و دامداری قرار گرفته است؛ اما در کنار آن نگرانی‌های از جهت احتمال مسمویت دام ها با اسید پروسیک نیز وجود دارد. اسید پروسیک به عنوان یک ماده سمی شناخته می‌شود و در غلظت‌های بالا می‌تواند منجر به مرگ دام و ایجاد هزینه‌های سنگین اقتصادی برای دامداران شود. بنابراین، تعیین میزان اسید پروسیک قبل از مصرف این علوفه در جیره دام‌ها ضروری است."روش معمول برای تعیین اسید پروسیک، انتقال گیاه از مزرعه به آزمایشگاه و تعیین مقدار اسید پروسیک با روش‌های استاندارد است که نه تنها همیشه این امکانات در دسترس نیستند بلکه فرایندی زمان‌بر و پرهزینه است. با توجه به اینکه اثر سمیت اسید پروسیک در زمان کوتاهی نمایان می‌شود و می‌تواند در کمتر از چند ساعت دام را زمین‌گیر یا تلف کند، نیاز به یک روش تشخیصی سریع و ساده که بتواند در اختیار بهره‌برداران قرار گیرد، احساس می‌شود. به این منظور، کیت تشخیصی لازم برای شناسایی اسید پروسیک در مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور تهیه گردید و عملکرد آن برای نمونه‌های آزمایشگاهی و مزرعه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. این کیت قابلیت استفاده آسان در مزرعه و دامداری بدون نیاز به تجهیزات خاص را داراست علاوه بر این کیت موجود قادر است در کارهای آزمایشگاهی مقدار عددی غلظت اسید پروسیک را نیز مشخص کند که برای محققین این حوزه کاربرد دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

کاویان، ع. کمالی، ر. یوسفی کلاریکلایی، ک. نوبری، ک.(1398) بررسی عملکرد، ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم برون تنی سیلاژپنج رقم سورگوم علوفه‌ای در استان گلستان. نشریه علوم دامی-شماره 125- صفحات 145-154
Al-Beiruty, R.Z.A., Cheyed, S.H., Hashim, M.H., 2020. Hazards of toxic hydrocyanic acid (HCN) in sorghum and ways to control it: A review. Plant Arch. 20, 2726–2731.
Getachew, G., Putnam, D.H., De Ben, C.M., De Peters, E.J., 2016. Potential of Sorghum as an Alternative to Corn Forage. Am. J. Plant Sci. 07, 1106–1121. https://doi.org/10.4236/ajps.2016.77106
Haskins, F.A., Gorz, H.J., Hill, R.M., 1988. Forage potential of sorghum and pearl millet. J. Agric. Food Chem. 36, 775–778.
Neilson, E.H., Edwards, A.M., Blomstedt, C.K., Berger, B., Møller, B.L., Gleadow, R.M., 2015. Utilization of a high-throughput shoot imaging system to examine the dynamic phenotypic responses of a C4 cereal crop plant to nitrogen and water deficiency over time. J. Exp. Bot. 66, 1817–1832. https://doi.org/10.1093/jxb/eru526
Patel, P.A.S., Alagundagi, S.C., Salakinkop, S.R., 2013. The anti-nutritional factors in forages - A review. Curr. Biot. 6, 516–526.
Singh, S., Bhat, B.V., Shukla, G.P., Gaharana, D., Anele, U.Y., 2017. Nutritional evaluation of different varieties of sorghum stovers in sheep. Anim. Feed Sci. Technol. 227, 42–51. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2017.03.011
Wheeler, J.L., Mulcahy, C., Walcott, J.J., Rapp, G.G., 1990. Factors affecting the hydrogen cyanide potential of forage sorghum. Aust. J. Agric. Res. 41, 1093–1100. https://doi.org/10.1071/AR9901093