نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران

3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

تنش گرمایی تهدیدی جدی و شناخته شده است که می‌تواند منجر به خسارت مالی قابل‌توجهی در تولید طیور در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان شود. گمان می رود این زیان‌های اقتصادی در سالهای آینده با افزایش دمای جهانی، افزایش یابد. علاوه بر این، سویه‌های مدرن نسبت به دمای بالای محیط حساس‌تر هستند. میزان تنش گرمایی (خفیف، متوسط و شدید) عمدتاً به دمای محیط، رطوبت، توانایی تنظیم دمای بدن پرنده، نرخ متابولیک، سن، مدت و شدت تنش گرمایی بستگی دارد. تنش گرمایی می‌تواند بر فیزیولوژی، سلامت، عملکرد، رفاه و رفتارهای طیور تاثیر منفی داشته باشد که به صورت کاهش مصرف خوراک، رشد، راندمان خوراک و کیفیت گوشت، و افزایش تلفات ظاهر می‌گردد. راهکارهای مختلفی جهت کاهش اثرات تنش گرمایی مورد بررسی قرار گرفته است، با این حال راهکارهای تغذیه‌ای دارای اهمیت دوچندانی است. از جمله راهکارهای تغذیه‌ای موثر در تعدیل اثر تنش گرمایی در جوجه‌های گوشتی میتوان به استفاده از افزودنی‌ها (اسیدهای آمینه سنتتیک (کاهش پروتئین خام جیره)، چربی (افزایش انرژی جیره) مواد معدنی، الکترولیت‌ها، ویتامین‌ها و گیاهان و عصاره‌های طبیعی)، محدودیت خوراک و شکل فیزیکی خوراک اشاره کرد. این مقاله به بررسی کاربردهای عملی استراتژی‌های مختلف تغذیه‌ای برای کاهش اثرات منفی تنش گرمایی در جوجه‌های گوشتی می‌پردازد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

صفوی‌نیا، ل.، مظهری، م.، اسماعیلی‌پور، ا.ع.، ضیائی، ن. و دوماری، ح. 1400. بررسی اثر جیره‌های حاوی ویتامین C  و سطوح مختلف پودر دانه زنیان بر عملکرد رشد، متابولیت‌های خونی، خصوصیات لاشه و کیفیت گوشت در جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی. مجله تحقیقات دامپزشکی. (76) 3: 303-291. 10.22059/jvr.2020.303857.3066
Abd El-Hack, M.E., Abdelnour, S.A., Taha, A.E., Khafaga, A.F., Arif, M., Ayasan, T., Swelum, A.A., Abukhalil, M.H., Alkahtani, S., Aleya, L. and Abdel-Daim, M.M. (2020). Herbs as thermoregulatory agents in poultry: An overview. Science of the Total Environment. 703: p.134399.
Abdel-Moneim, A-M.E, Shehata, A.M, Khidr, R.E, Paswan, V.K., Ibrahim, N.S., El-Ghoul, A.A, Aldhumri, S.A., Gabr, S..A., Mesalam, N.M. and Elbaz AM. (2021). Nutritional manipulation to combat heat stress in poultry–A comprehensive review. Journal of Thermal Biology. 98: 102915.
Attia, Y.A., Al-Harthi, M.A. and Sh. Elnaggar, A. (2018). Productive, physiological and immunological responses of two broiler strains fed different dietary regimens and exposed to heat stress. Italian Journal of Animal Science. 17:3, pp.686-697.
Behboodi, H.R., Sedaghat, A., Baradaran, A. and Nazarpak, H.H. (2021). The effects of the mixture of betaine, vitamin C, St John's wort (Hypericum perforatum L.), lavender, and Melissa officinalis on performance and some physiological parameters in broiler chickens exposed to heat stress. Poultry Science. 100:9, p.101344.
Chaudhary, A., Mishra, P., Amaz, S.A., Mahato, P.L., Das, R., Jha, R., Mishra, B. (2023). Dietary supplementation of microalgae mitigates the negative effects of heat stress in broilers. Poultry Science. 102, 102958.
Hu, R., He, Y., Arowolo, M.A., Wu, S. and He, J. (2019). Polyphenols as potential attenuators of heat stress in poultry production. Antioxidants. 8:3, p.67.
Moustafa, E.S., Alsanie, W.F., Gaber, A., Kamel, N.N., Alaqil, A.A. and Abbas, A.O. (2021). Blue-green algae (Spirulina platensis) alleviates the negative impact of heat stress on broiler production performance and redox status. Animals. 11:5, p.1243.
Rostagno, M.H. (2020). Effects of heat stress on the gut health of poultry. Journal of Animal Science. 98: skaa090.
Saeed, M., Khan, M.S., Kamboh, A.A., Alagawany, M., Khafaga, A.F., Noreldin, A.E., Qumar, M., Safdar, M., Hussain, M., Abd El-Hack, M.E. and Chao, S. (2020). L-theanine: an astounding sui generis amino acid in poultry nutrition. Poultry Science. 99:5625–5636.
Wasti, S., Sah, N., Singh, A.K., Lee, C.N., Jha, R. and Mishra, B. (2021). Dietary supplementation of dried plum: a novel strategy to mitigate heat stress in broiler chickens. Journal of Animal Science and Biotechnology. 12: pp.1-17.
Zeitz, J.O., Fleischmann, A., Ehbrecht, T., Most, E., Friedrichs, S., Whelan, R., Gessner, D.K., Failing, K., Lütjohann, D. and Eder, K. (2020). Effects of supplementation of DL-methionine on tissue and plasma antioxidant status during heat-induced oxidative stress in broilers. Poultry Science. 99:6837–47.