نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران

2 دانشیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

هدف این مطالعه بررسی وضعیت مدیریتی، بهداشتی و شرایط فیزیکی واحدهای پرورش جوجه گوشتی در استان چهارمحال و بختیاری بود. پس از شناسایی واحدهای مرغداری، از طریق نمونه‌گیری خوشه‌ای، وضعیت 30 واحد از آن‌ها در شهرستان‌های شهرکرد، فارسان، اردل، لردگان، کوهرنگ و بروجن از طریق پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. طبق این بررسی مدیران واحدها از نظر سطح سواد در حد بالایی بودند. سابقه کار صاحبان مرغداری به طور میانگین بیش‌تر از 16 سال بود. اکثر واحدها، دارای کارگران آموزش دیده، کارشناس و مسوول بهداشتی بودند. همه سالن‌ها دارای سیستم تهویه مصنوعی با فشار منفی بودند. سیستم سرمایش در برخی واحدها با استفاده از جریان هوا صورت می‌گرفت. در برخی واحدها برای امحا لاشه‌ها از چاه دفن لاشه استفاده می‌گردید. در تمامی مرغداری‌های مورد بررسی، کیفیت آب مورد استفاده برای طیور مطابق با استاندارد مربوطه بود. وضعیت بهداشتی واحدهای پرورش جوجه گوشتی در شهرستان‌های مورد بررسی تا حد زیادی مطابق با اصول بهداشتی پرورش طیور بود. استفاده از برنامه نوری، عایق پشم شیشه برای سقف، حذف کامل جوجه‌های وازده، استفاده از کوره لاشه‌سوز به جای چاه دفن لاشه و استفاده از سیستم سرمایشی صفحات خنک کننده تبخیری (پد سلولزی) برای بهبود عملکرد واحدهای پرورش جوجه گوشتی در استان توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

طهوری، ح.ر. و محمدزاده، ن. 1401. تحلیل موانع و راهکارهای امنیت غذایی کشور (تحلیل موردی: گوشت مرغ). مجله بهبود مدیریت. 1: 183-157.
ناجی­زواره، ا.، لطف­الهیان، ه. و اسدزاده، ن. (1395). بررسی وضعیت ساختمان­ها و تأسیسات در پرورش جوجه­های گوشتی استان تهران. فصلنامه تحقیقات کاربردی در علوم دامی. 21: 28-17.
نعمتی، م.ح.، حسینی، س.ع.، منصوری، ع. و موسوی، س.س. (1395). رتبه­بندی واحدهای مرغداری گوشتی بر اساس ساختمان، تجهیزات و تأسیسات با استفاده از مدل تصمیم­گیری چند شاخصه در استان زنجان. فصلنامه تولیدات دامی. 18: 397-387.