نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.

2 موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

اثرات منفی محیطی، تأثیر قابل‏توجهی بر عملکرد جوجه‏های گوشتی در استان بوشهر دارند. لذا شناخت مشکلات مربوط به ساختمان و تأسیسات مرغداری‏های گوشتی و ارائه راهکارهای مناسب برای بهبود آن‏ها، ضروری می‌باشد. به‏منظور بررسی وضعیت ساختمان‏های مرغداری‏های استان و شناخت معایب مربوطه، تعداد 129 مرغداری فعال انتخاب شد و اطلاعات مرغداران و ویژگی‏های ساختمان‏ها و تأسیسات مرغداری‏ها به‏دست آمد. طبق نتایج، حدود 40 درصد از مرغداران، کمتر از 40 سال سن دارند و 30 درصد آنها دارای مدرک فوق‌دیپلم و بالاتر می‏باشند. حدود نیمی از مرغداری‏ها دارای 4 سالن می‌باشند که در اغلب آنها‏، دو سالن در امتداد هم و دارای یک سرسالن مشترک در وسط هستند. فاصله هواکش‏ها و پنجره‌های ورودی هوای خنک‏کننده‏ها از کف سالن، به‏ترتیب فقط در 25 و 17 درصد مرغداری‌ها‏ در محدوده مناسب قرار دارد و فاصله پنجره‌های ورودی هوا از صفحات خنک‏کننده‏های تبخیری، تنها در 40 درصد مرغداری‌ها رعایت شده است. محل استقرار پنجره‌های ورودی هوا در 64 درصد مرغداری‌ها، در ابتدای طول سالن‏ها است. بیشترین ترکیب مواد استفاده شده در سقف، به‏ترتیب ورق گالوانیزه، پشم‏شیشه، کارتن‏پلاست و سپس ایرانیت سیمانی، پشم‏شیشه، توری هستند و جنس 82 درصد دیوار سالن‌ها، بلوک سیمانی است. 73 درصد آبخوری‌ها زنگوله‌ای و 27 درصد نیپل هستند و بیشترین دان‌خوری‌ها به‏ترتیب از نوع بشقابی و زنجیری می‌باشند. نتایج این تحقیق نشان داد که فاصله هواکش‏ها و پنجره‌های ورودی هوای خنک‏کننده‏ها از کف سالن، فاصله پنجره‌های ورودی هوا از صفحات خنک‏کننده‏های تبخیری، محل استقرار پنجره‌های ورودی هوا، ترکیب مواد استفاده شده در سقف و نوع آبخوری مرغداری‏ها، باید اصلاح شوند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

پوررضا، ج.، سالاری، ج. و همتی‏متین، ح. (1395). اصول کاربردی در طراحی ساختمان‏های پرورش طیور. چاپ اول. انتشارات مرز دانش. تهران، ایران. 340 ص.
دونالد، ج. (1390). راهنمای تهویه در مرغداری‏ها. چاپ دوم. ترجمه آرمیک نیکوقوسیان، انتشارات پرتو واقعه. تهران، ایران. 115 ص.
رجبلی، ح.، بحری بیناباج، ف.، مقصودلو، ش. و راه‏چمنی، ر. (1400). تعیین عوامل مدیریتی مؤثر بر میزان تلفات در مزارع پرورش جوجه‏های گوشتی (مطالعه موردی: شهرستان‏های رامیان و آزادشهر). پژوهش‏های تولیدات دامی، 32: 186-180.
ریاسی، ا. و فتحی، م.ح. (1392). اصول طراحی و احداث ساختمان‌های مرغداری. چاپ دوم. انتشارات آییژ. تهران، ایران. 152 ص.
سازمان بهینه سازی سوخت کشور. (1385). مدیریت مصرف انرژی در مرغداری‏ها.
سالاری، ج.، کلانتر نیستانکی، م.، نوری، م. و قدمی‏صنمی، م. (1393). اصول کاربردی تهویه در سالن‌های مرغداری. انتشارات مرز دانش. تهران، ایران. 296 ص.
سیدآبادی، ح.ر.، حسینی، س.ع. و احمدی، م. (1394). بررسی اثر عوامل مدیریتی بر عملکرد مزارع پرورش جوجه گوشتی استان گلستان با استفاده از سیستم تصمیم­گیری چند شاخصه. فصلنامه تحقیقات کاربردی در علوم دامی، 16: 10-3.
سیدآبادی، ح.ر.، حسینی، س.ع. و احمدی، م. (1395). بررسی اثر عوامل مدیریت تغذیه بر عملکرد مزارع پرورش جوجه گوشتی استان گلستان با استفاده از سیستم تصمیم­گیری چند شاخصه. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 112: 98-91.
مستشاری، م. (1385). بررسی وضعیت اقتصادی تیپ‏های مختلف ساختمان در مرغداری‏های گوشتی استان قزوین. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی. مرکز تحقیقات  کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین.
موسوی، س.ن.، زبده، م. و عزیزیان، م. (1392). مدیریت تهویه و انرژی در سالن‌های نوین پرورش طیور. چاپ اول. انتشارات دانش‌پرور. تهران، ایران. 228 ص.
ناجی‏زواره، الف.، لطف‏الهیان، ه. و اسدزاده، ن. (1395). بررسی وضعیت ساختمان‏ها و تأسیسات در پرورش جوجه‏های گوشتی استان تهران. فصلنامه تحقیقات کاربردی در علوم دامی، 21: 28-17.
نظری، ر.، بحری بیناباج، ف.، مسلمی‏پور، ف. و غلامرضازاده، ف. (1400). بررسی کارآیی فنی صنعت پرورش مرغ گوشتی استان گلستان با استفاده از روش‏های پارامتریک و غیرپارامتریک. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 132: 68-55.
نعمتی، م.ح.، حسینی، س.ع.، منصوری، ع. و موسوی، س.س. (1395). رتبه­بندی واحدهای مرغداری گوشتی بر اساس ساختمان، تأسیسات و تجهیزات با استفاده از مدل تصمیم­گیری چندشاخصه در استان زنجان. فصلنامه تولیدات دامی، 18 (3): 397-387.
Banhazi, T.M., Seedorf, J., Laffrique, M. and Rutley, D.L. (2008). Identification of the risk factors for high airborne particle concentrations in broiler buildings using statistical modelling. Biosystems Engineering, 101 (1): 100-110.
Jones, T.A., Donnelly, C.A. and Stamp Dawkins, M. (2005). Environmental and management factors affecting the welfare of chickens on commercial farms in the United Kingdom and Denmark stocked at five densities. Poultry Science, 48:1155-1165.