نوع مقاله : ترویجی
نویسندگان
- امیر ارسلان کمالی 1
- عبدالمهدی کبیری فرد 1
- محمود دشتی زاده 1
- سید ابو طالب صادقی 1
- حسین خاج 2
- رضا عباسی 1
1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
2 موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
چکیده
اثرات منفی محیطی، تأثیر قابلتوجهی بر عملکرد جوجههای گوشتی در استان بوشهر دارند. لذا شناخت مشکلات مربوط به ساختمان و تأسیسات مرغداریهای گوشتی و ارائه راهکارهای مناسب برای بهبود آنها، ضروری میباشد. بهمنظور بررسی وضعیت ساختمانهای مرغداریهای استان و شناخت معایب مربوطه، تعداد 129 مرغداری فعال انتخاب شد و اطلاعات مرغداران و ویژگیهای ساختمانها و تأسیسات مرغداریها بهدست آمد. طبق نتایج، حدود 40 درصد از مرغداران، کمتر از 40 سال سن دارند و 30 درصد آنها دارای مدرک فوقدیپلم و بالاتر میباشند. حدود نیمی از مرغداریها دارای 4 سالن میباشند که در اغلب آنها، دو سالن در امتداد هم و دارای یک سرسالن مشترک در وسط هستند. فاصله هواکشها و پنجرههای ورودی هوای خنککنندهها از کف سالن، بهترتیب فقط در 25 و 17 درصد مرغداریها در محدوده مناسب قرار دارد و فاصله پنجرههای ورودی هوا از صفحات خنککنندههای تبخیری، تنها در 40 درصد مرغداریها رعایت شده است. محل استقرار پنجرههای ورودی هوا در 64 درصد مرغداریها، در ابتدای طول سالنها است. بیشترین ترکیب مواد استفاده شده در سقف، بهترتیب ورق گالوانیزه، پشمشیشه، کارتنپلاست و سپس ایرانیت سیمانی، پشمشیشه، توری هستند و جنس 82 درصد دیوار سالنها، بلوک سیمانی است. 73 درصد آبخوریها زنگولهای و 27 درصد نیپل هستند و بیشترین دانخوریها بهترتیب از نوع بشقابی و زنجیری میباشند. نتایج این تحقیق نشان داد که فاصله هواکشها و پنجرههای ورودی هوای خنککنندهها از کف سالن، فاصله پنجرههای ورودی هوا از صفحات خنککنندههای تبخیری، محل استقرار پنجرههای ورودی هوا، ترکیب مواد استفاده شده در سقف و نوع آبخوری مرغداریها، باید اصلاح شوند.
کلیدواژهها
موضوعات