بررسی اثر شیر شتر بر هیپرگلیسمی القاء شده توسط استرپتوزوتوسین در رتهای نر نژاد ویستار

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار موسسه تحقیقات واکسن وسرم سازی رازی شعبه شمال شرق ، بخش تحقیق و توسعه فرآورده های بیولوژیک ، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی ، مشهد ،ایران

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کاشمر، مشهد، ایران

3 دانشجوی دکتری فیزیولوژی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران، تهران،ایران

چکیده

در شیر شتر پروتئینی وجود دارد که عملکردی مشابه با انسولین داشته و در محیط اسیدی معده به شکل دلمه در نمی آید.  این امر اجازه می دهد تا پروتئین شبه انسولینی بطور متناوب از معده عبور کرده و باقیمانده آن در روده جذب گردد. در این تحقیق از 24 سر رت نر نژاد ویستار با وزن 230 تا 250 گرم استفاده و در 4 گروه 6 تایی کنترل سالم (دست نخورده)، کنترل منفی ( رتهای دیابتی شده بدون هیچ درمان)، کنترل مثبت ( رتهای دیابتی شده تحت درمان توسط انسولین) و گروه تجربی ( رتهای دیابتی تحت درمان با شیر شتر) تقسیم شدند. جهت دیابتی کردن رتها از تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین بادوزmg/kg/B.W 55 استفاده گردید.  طول آزمایش 60 روز بوده و در ابتدا و انتهای دوره، نمونه خون از رتها تهیه و سطوح سرمی مارکر های بیوشیمیایی از جمله انسولین، گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، HDL و LDL  مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان میدهند که تجویز خوراکی شیر شتر یک کوهانه در رتهای مبتلا به دیابت می تواند کاهش معنی داری در میزان قند خون ایجاد نماید ( 05/0 P< ).  بعلاوه بررسی سطوح سرمی پروفایل لیپیدی نشان دهنده اثرات درمانی شیر شتر بر عوارض جانبی ایجاد شده در دیابت نوع 1 و تعدیل سطوح سرمی این مارکرها می باشد. با توجه به نتایج حاصله می توان گفت که وجود پروتئین شبه انسولینی در شیر شتر  موجب تقلید اثرات انسولین شده و در در مان دیابت موثر  می باشد.

کلیدواژه‌ها