تأثیر دانه کتان بر تولید، کیفیت و اسیدهای چرب شیر شتر تک کوهانه

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسنده

استاد دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی اثر بذر کتان بر تولید، ترکیب و اسیدهای چرب شیر شترهای تک کوهانه انجام شد. ده شتر شیرده با میانگین وزن بدن 450 کیلوگرم با تیمار شاهد و 300 گرم بذر کتان به مدت 40 روز تغذیه شدند. تولید شیر به صورت روزانه ثبت شد و ترکیب شیر و اسیدهای چرب تعیین و داده ها در قالب طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مصرف بذر کتان باعث افزایش (05/0>P) تولید شیر (به ترتیب 3/7 و 4/4 لیتر در روز) و درصد چربی شیر نسبت به شاهد (به ترتیب 4/4 و 5/3 درصد) شد (05/0>P) اما پروتئین و لاکتوز شیر تحت تأثیر قرار نگرفت (05/0>P). گنجاندن دانه کتان در جیره شتر باعث افزایش اسیدهای چرب غیراشباع شد (05/ 0<P). مقدار C18:3 برای تیمار شاهد و بذر کتان به ترتیب 97/0 و 46/1 درصد و CLA  25/0و 41/0 درصد بود. بنابراین، گنجاندن روزانه 300 گرم بذر کتان در جیره غذایی شترهای شیری برای افزایش تولید و اسیدهای چرب غیراشباع ​​در جهت سلامت قلب توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها