نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
- علیرضا چگنی 1
- بهروز یاراحمدی 1
- محسن محمدی ساعی 2
- میرحسن بیرانوند 1
- علیرضا آقاشاهی 3
- کریم قربانی 1
- منوچهر elhaqy 4
1 استادیار، عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
2 محقق و دانش آموخته دکتری علوم دامی، بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.
3 دانشیار و استاد، بخش تغذیه موسسه علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
4 کارشناس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده
این پژوهش بمنظور بررسی اثرات استفاده ازپیت نیشکر عمل آوری شده با بخار آب در جیره بره های پرواری در دو واحد دامپروری اجرا گردید. برههای آزمایشی از نژاد افشاری با سن 5-6 ماهه در محدوده وزنی 27-34 کیلوگرم در هر دو واحد دامپروری انتخاب و به دو گروه 15 رأسی همگن تقسیم شدند. علوفه جیره تیمارهای شاهد یونجه و کاه ولی در تیمار آزمایشی، بیشتراز پیت عمل آوری شده با بخار آب، استفاده گردید. بین برههایی که پیت عملآوری شده مصرف کردند با برههایی که یونجه و کاه را به عنوان پایه علوفه مصرف کرده بودند ، تفاوت معنیداری در اضافه وزن روزانه و وزن نهایی عرضه به بازار مشاهده نشد. اضافه وزن روزانه در دامداری شماره 1 به ترتیب برای برههای گروه شاهد و تیمار پیت 208 و 200 گرم و در دامداری شماره 2، 211 و 202 گرم در روز بود. وزن نهایی پروار بره های گروه شاهد و تیمار پیت در دامداری یک، به ترتیب 9/50 و 1/50 کیلوگرم و در دامداری دو، 7/52 و 4/53 کیلوگرم بود که بین آنها تفاوت آماری معنیداری مشاهده نشد. قیمت تمام شده هرکیلوگرم خوراک در دامداری یک به ترتیب در گروه شاهد و تیمار آزمایشی 7993 و 6976 ریال و در دامداری دو ، 8448 و 7409 ریال بودکه در هردو دامداری قیمت تمام شده جیره حاوی پیت کمتر بود. به کارگیری پیت عمل آوری شده با بخار آب تا 30 درصد در جیره بره های پرواری بدون هیچ مشکلی در رشد و وزن پایانی با موفقیت انجام شد
کلیدواژهها
موضوعات