نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسنده

دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر

چکیده

اثر سطوح مختلف دانه سویای برشته شده و اکسترود شده بر عملکرد ، راندمان لاشه و لیپیدهای های خونی ، جوجه خروس های گوشتی ، آزمایشی با سه سطح دانه سویای برشته شده (0 و 8 و 12 درصد جیره) و دو سطح دانه سویای اکسترود (12 و 24 درصد جیره) طراحی گردید. 240 قطعه جوجه خروس گوشتی سویه راس 308 به مدت 42 روز در 5 تیمار و 4 تکرار انجام شد. در پایان هر دوره تغذیه ای (10، 24 و 42 روزگی) افزایش وزن و مصرف خوراک اندازه‌گیری و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شد. در انتهای دوره پس از توزین، با نمونه گیری خون به مقدار 5 سی سی از ورید بال ، سطوح سرمی کلسترول ،تری گلیسرید ، LDL و HDL اندازه گیری و پس از کشتار، ترکیب اجزاء لاشه جوجه ها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های حاصل نشان داد که اثر جیره های آزمایشی در همه دوره ها و کل دوره بر ضریب تبدیل غذایی ودر دوره رشد و پایانی بر میزان رشد و مقدار مصرف خوراک معنی داری بود (05/0>p). وزن نسبی لوزالمعده در تیمارهای حاوی دانه سویای برشته و اکسترود شده کاهش یافت(05/0> p). همچنین سطوح سرمی تری‌گلیسرید،LDL و کلسترول در تیمارهای حاوی دانه سویا به نسبت شاهد کاهش معنی‌داری داشت(05/0> p). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که افزودن دانه سویای برشته شده یا اکسترود شده به جیره سبب بهبود عملکرد جوجه های گوشتی گردید .

کلیدواژه‌ها