اثر پودر فلفل قرمز در مقایسه با آنتی‌بیوتیک‌ویرجینیامایسین بر عملکرد، فراسنجه‌های‌ خونی، هیستومورفولوژی بافت روده و جمعیت میکروبی روده بلدرچین ژاپنی

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج، یاسوج-ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج، یاسوج-ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر پودر فلفل قرمز به جای آنتی‌بیوتیک‌ویرجینیامایسین بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی، هیستومورفولوژی بافت و جمعیت میکروبی روده، از 240 قطعه بلدرچین یک‌روزه نر و ماده، در یک طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار شامل 4 سطح پودر فلفل قرمز صفر(شاهد)، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد و 02/0 درصد آنتی‌بیوتیک استفاده شد. در 35 روزگی، از هر تکرار دو قطعه بلدرچین به طور تصادفی انتخاب، ابتدا خون‌گیری و جهت بررسی عملکرد و سایر اهداف، کشتار شدند. از ایلئوم بلدرچین‌های ذبح شده برای بررسی هیستومورفولوژی بافت روده نمونه‌برداری و جهت تعیین جمعیت میکروبی روده، یک گرم نمونه تازه محتویات گوارش ناحیه ایلئومی برداشته شد. نتایج نشان داد، بالاترین افزایش معنی‌دار کل خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه، مربوط به تیمار 6/0 درصد پودر فلفل قرمز بود، که کمترین مقدار ضریب تبدیل غذایی را داشت. مقادیر درصد PCV، هماتوکریت، هتروفیل و مونوسیت به طور معنی‌داری در تیمارهای دارای پودر فلفل، افزایش یافت و مصرف 6/0 درصد پودر فلفل بیشترین افزایش را حتی نسبت به مصرف 02/0 درصد آنتی بیوتیک در این زمینه نشان داد. عرض، طول، ارتفاع پرز و ماهیچه مخاطی روده کوچک با مصرف 6/0 درصد پودر فلفل، بیشترین افزایش معنی دار را بین تیمارها، نشان داد. مصرف 6/0 درصد پودر فلفل و 02/0 درصد آنتی بیوتیک بیشترین افزایش معنی دار تعداد لاکتوباسیلوس و کاهش معنی دار اشرشیاکلی روده شد. نتایج نشانگر اثرات سودمند استفاده از پودر فلفل قرمز تا سطح 6/0 درصد بر عملکرد، بافت روده و جذب بیشتر و جمعیت میکروبی مفید روده، در بلدرچین-های آزمایشی بود.

کلیدواژه‌ها