مقایسه اثرات‌ افزودن دو پری‌بیوتیک گیاهی- تجاری با آنتیبیوتیک محرک رشد تجاری بر فراسنجه-های عملکرد، ‌ایمنی، ‌خونی و ‌رودهایی در جوجه‌های‌گوشتی

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته گروه علوم دامی دانشگاه ملایر - دانشکده کشاورزی

2 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه ملایر - دانشکده کشاورزی

3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه ملایر - دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر - دانشکده کشاورزی

چکیده

جهت بررسی اثرات‌ افزودن دو پری‌بیوتیک گیاهی- تجاری با آنتیبیوتیک محرک رشد تجاری بر فراسنجه‌های عملکرد، ‌ایمنی، ‌خونی و ‌رودهایی در جوجه‌های‌گوشتی مطالعه‌ای با استفاده از 128 قطعه جوجه‌گوشتی یک‌روزه نر سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملا‌تصادفی با چهار گروه آزمایشی، چهار تکرار و هشت قطعه جوجه در هر تکرار انجام گردید. گروه‌های آزمایشی شامل: جیره‌غذایی شاهد (بدون افزودنی)، جیره پایه با 04/0 درصد آنتیبیوتیک محرک رشد تتراسایکلین 50 درصد مخلوط در دان، جیره پایه با ۰۵/۰ در‌صد پری‌بیوتیک آویانس و جیره پایه با ۱/۰ در‌صد پری‌بیوتیک ناچوسل می‌باشد. نتایج نشان داد که پرندگان دریافتکننده پری‌بیوتیک ناچوسل و آنتی‏بیوتیک محرک رشد بهطور معنی‌داری مصرف خوراک را نسبت به گروه شاهد افزایش داده و در بهبود پاسخ‌ایمنی علیه نیوکاسل در مقایسه با گروه آزمایشی شاهد معنی‌دار بوده است (05/0≥P). همچنین کاهش سطح سرمی تری‌‏گلیسرید جوجه‏های‌گوشتی در گروه پری‌بیوتیک آویانس و پری‌بیوتیک ناچوسل نسبت به گروه شاهد از لحاظ آماری معنیدار گردید (05/0≥P). بیشترین مقدار ارتفاع ویلی در جیره آزمایشی پری‏بیوتیک ناچوسل و بالاترین نسبت ارتفاع‌ویلی به عمق‌کریپت در پرندگان دریافت‌کننده آنتی‏بیوتیک و پری‌بیوتیک ناچوسل در مقایسه با گروه شاهد مشاهده گردید (05/0≥P). با توجه به نتایج به‌دست آمده از این پژوهش مصرف 05/0 درصد از پری‏بیوتیک آویانس و 1/0 درصد از پری‏بیوتیک ناچوسل می‌تواند به‌عنوان جایگزین مناسبی برای آنتی‏بیوتیک محرک رشد در جیره جوجه‏های‌گوشتی پیشنهاد داد.

کلیدواژه‌ها