اثرپودر آویشن شیرازی وپونه کوهی برعملکرد، فراسنجه‌های خونی و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی دردوره‌ی آغازین

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان،، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران

2 دانشیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران

3 کارشناس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور،، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر پودر آویشن شیراز‌ی و پونه کوهی بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی در دوره‌‌ی آغازین، آزمایشی درقالب طرح کاملاًتصادفی با تعداد700 قطعه جوجه‌ی گوشتی نر، با هفت تیمار شامل: تیمار شاهد، جیره حاوی 150 میلی‌گرم در کیلوگرم آنتی‌بیوتیک آویلامایسین،جیره حاوی 100 میلی‌گرم در کیلوگرم پروتکسین، جیره پایه به‌علاوه 5 و 5/7 گرم در کیلوگرم پودر آویشن شیرازی، جیره های حاوی 5 و 5/7 گرم در کیلوگرم پودر پونه کوهی، باچهار تکرار و 25 قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 21 روزانجام شد. نتایج نشان داد که وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار نگرفت (05/0p>). پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین، کلسترول و تری گلیسرید پلاسما تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0>p). تیمار شاهد پایین‌ترین سطح آنزیم آلکالین فسفاتاز را داشت که با تیمارهای دیگر اختلاف معنی‌دار داشت (05/0>p). بالاترین سطح کلسیم و فسفر در تیمار پروبیوتیک و کمترین آن در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>p). استفاده از افزودنی‌های مختلف تاثیری بر عیار آنتی‌بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی نداشت (05/0<p). به طور کلی نتایج نشان داد که افزودن گیاهان داروی آویشن شیرازی و پونه کوهی در دوره آغازین تاثیری بر عمکرد و پاسخ ایمنی نداشته لیکن منجر بهبود فراسنجه‌های خونی می‌شود.

کلیدواژه‌ها