بررسی جایگزین‌های مناسب برای منابع پروتئینی و انرژی زا در جیره‌های متعادل شده طیور

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی، بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

2 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

3 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

4 استادیار پژوهشی شعبه شیراز، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف تعیین مناسب‌ترین سطح جایگزینی کنجاله سویا با کنجاله کلزا و تخم پنبه و همچنین دانه ذرت با دانه تریتیکاله در جیره جوجه‌های گوشتی، بر اساس عملکرد و شاخص‌ تولیدی از سن 7 تا 42 روزگی انجام شد. تعداد 2520 قطعه جوجه‌ مخلوط گوشتی سویه راس 308 در 14 تیمار با 6 تکرار و 30 قطعه جوجه در هر تکرار به‌صورت تصادفی توزیع شدند. تیمارها شامل جایگزینی، چهار سطح کنجاله کلزا (25، 50، 75 و 100درصد) با کنجاله سویا و مکمل لیزین برابر احتیاجات و 10% بالاتر از احتیاجات سویه راس 308، سه سطح کنجاله تخم پنبه (20، 40 و60 درصد) با کنجاله سویا، دو تیمار به-ترتیب شامل افزودن 50 درصد دانه تریتیکاله در کل جیره و جایگزینی 100 درصد دانه ذرت جیره با تریتیکاله و یک تیمار شاهد بر پایه ذرت و کنجاله سویا، بودند. نتایج نشان داد که با توجه به بازده پروتئین مصرفی در بین تیمارها، بالاترین مقادیر مربوط به جایگزینی 25 درصد کنجاله کلزا و 20 درصد کنجاله تخم پنبه با کنجاله سویا و گروه شاهد (به ترتیب با 82/2، 83/2 و 90/2 گرم پروتئین مصرفی بر گرم افزایش وزن) بود. با توجه به صفت شاخص تولید، از لحاظ فنی جایگزینی منابع پروتئینی کنجاله کلزا و کنجاله تخم پنبه به‌ترتیب تا سطح 50 و60 درصد با کنجاله سویای جیره امکان‌پذیر است. همچنین دانه تریتیکاله می‌تواند تا سطح 50 درصد کل جیره، جایگزین بخشی از دانه ذرت و کنجاله سویای جیره شود.

کلیدواژه‌ها