نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
2 دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف ضایعات چمنزنی و آنزیم بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی صورت گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل (4×2) شامل 4 سطح ضایعات چمنزنی (صفر، 2، 4 و 6 درصد) و دو سطح آنزیم (صفر و 025/0 درصد) با تعداد 432 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308 در 8 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار از سن 11 تا 42 روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. استفاده از ضایعات چمنزنی تا سطح 4 درصد جیره، در مقایسه با جیره شاهد، اثرات معنیداری بر عملکرد جوجهها نداشت، لیکن سطح 6 درصدی آن موجب کاهش وزن، وزن نهایی، شاخص تولید و افزایش ضریب تبدیل خوراک شد (05/0>P). استفاده از ضایعات چمنزنی تا سطح 4 درصد جیره، اثرات معنیداری بر صفات لاشه جوجهها نداشت، ولی سطح 6 درصدی از آن درصد سنگدان را افزایش داد (05/0>P). وجود 6 درصد ضایعات چمنزنی در جیره موجب کاهش کلسترول و HDL خون شد. به طور کلی استفاده از 4 درصد ضایعات چمنزنی در جیره جوجههای گوشتی اثرات منفی بر عملکرد و صفات لاشه جوجههای گوشتی ندارد، لیکن سطح 6 درصدی آن موجب کاهش عملکرد شده و درصد سنگدان را افزایش میدهد. استفاده از آنزیم نتوانست عملکرد جوجهها را بهبود دهد..
کلیدواژهها
موضوعات